ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει δικαίωμα να είναι -και- ένα 20χρονο αγόρι;

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει δικαίωμα να είναι -και- ένα 20χρονο αγόρι;
AP Photo/Aaron Favila

Έχω έναν φίλο που ο 14χρονος γιος του παίζει -πολύ καλά- μπάσκετ. Λογικά το παιδί έχει «μέλλον». Στο άθλημα έχει μέλλον. Έχω πει συχνά στο φίλο μου τις ενστάσεις μου για την ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Και των μεγάλων επίσης, εξάλλου για να είσαι αθλητής ως μεγάλος, πρέπει να είσαι από μικρός. Tα σκεφτόμουν όλα αυτά τώρα που έβλεπα κάτι για το Στέφανο Τσιτσιπά.

Έβλεπα, λοιπόν, και ξανάβλεπα στο βίντεο την περίφημη ατάκα του Στέφανου Τσιτσιπά «όποια κοπέλα ενδιαφέρεται για μένα, μπορεί να μου στείλει μήνυμα στο Instagram», η οποία ατάκα -φυσικά- έπαιξε πολύ στα Μέσα και αν την διαβάσεις εντελώς αποκομμένη ίσως (πιθανώς) να την ερμηνεύσεις ως κακό χιούμορ ή τρομακτική έπαρση.

Μετά είδα το βίντεο που ο αθλητής ανέβασε στο youTube, στο οποίο περιγράφει το ατύχημα που είχε στη θάλασσα και παραλίγο να τού στερήσει τη ζωή. Ένα βίντεο υπερβολικά «επαγγελματικά» φτιαγμένο, θα ήθελα πολύ να τον ρωτήσω αν το προβάρησε, αν το μοντάρισε ο ίδιος, αν ήταν καν δική του ιδέα. Ο ίδιος έχει ενδιαφέρον στα καλλιτεχνικά, αλλά έχει και μια ολόκληρη ομάδα από πίσω του, όπως κάθε σταρ, αντζέντηδες, υπεύθυνους κάθε είδους, που «ρυθμίζουν» την εικόνα του.

Πιθανώς δεν θα μπορέσω να τον ρωτήσω έτσι κι αλλιώς, το είπε και ο ίδιος εξάλλου, δεν έχει χρόνο για κορίτσια, ούτε καν για κορίτσια-δημοσιογράφους που θέλουν να τον ρωτήσουν ποιος είναι στην πραγματικότητα...

Αυτή την εποχή, όλοι θέλουν ένα «κομμάτι» του Στέφανου Τσιτσιπά, «everybody wants a piece of me», που τραγουδούσε και η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, και όλοι προσπαθούν να βγάλουν «λαβράκι» από την «αθέατη» ζωή του: Έχει κορίτσι; Πηγαίνει στα κλαμπ; Έχει ανησυχίες πέρα από το τένις; Κοινώς, υπάρχει ζωή γι αυτόν πέρα από τα κορτ;

Κι εκείνος δείχνει πρόθυμος να τους το δώσει και προσπαθεί να αποδείξει ότι, ναι, υπάρχει, μόνο που η αλήθεια είναι ότι λέει ψέμματα.

Μετά, ότι κι αν πει ή κάνει περνάει από χίλια κόσκινα και γίνεται αυτόματα πρωτοσέλιδο. Και βέβαια δεν μπορεί να λέει ή να κάνει μόνο αξιοθαύμαστα πράγματα. Θα κάνει και τα faux pas του, θα τουιτάρει τα αρχαία του ρητά, θα κάνει δηλώσεις για κορίτσια που μπορούν να του στέλνουν μηνύματα, και θα βάλει δακρύβρεχτα βίντεο στο ίντερνετ.

Το θέμα με το Στέφανο Τσιτσιπά, ή μάλλον το θέμα ΤΟΥ Στέφανου Τσιτσιπά είναι διάφορα θέματα.

Ένα από τα θέματα του πολύ ταλαντούχου τενίστα είναι ότι μια ολόκληρη -μικρή και ταλαιπωρημένη- χώρα έχει εναποθέσει επάνω του τις ελπίδες της για εθνική ανάταση και υπερηφάνεια, ιδιότητες και οι δύο που δείχνουν να έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί τα τελευταία χρόνια, όχι ότι είναι και απαραίτητες αν με ρωτάτε προσωπικά. Για πολλούς είναι όμως.

Το άλλο θέμα είναι ότι ο ίδιος είναι αρκετά ευφυής για να το αντιλαμβάνεται αυτό και δεν τον αφήνει κι αδιάφορο.

Ο Στέφανος το έχει πάρει το βάρος επάνω του, ατόφιο, το βλέπεις σε κάθε του κίνηση ότι είναι περήφανος και ο ίδιος που εκπροσωπεί την Ελλάδα, ή μάλλον για να ακριβολογούμε, τις προσδοκίες εννέα εκατομμύρια Ελλήνων.

Όπως, πολλά από αυτά τα παιδιά, κουβαλάνε επάνω τους τις προσδοκίες των γονιών τους.

Εξίσου αντιλαμβάνεται το ενδιαφέρον ΜΜΕ και κοινού για οτιδήποτε τον αφορά και ούτε αυτό τον αφήνει αδιάφορο. Το «παίζει» το παιχνίδι, όσο μπορεί βέβαια, και φυσικά το «παίζει» άτεχνα, επειδή δεν είναι ηθοποιός ή τραγουδιστής, τενίστας είναι. Όχι ότι οι νεαροί σε ηλικία τραγουδιστές και ηθοποιοί που γίνονται σταρ τα καταφέρνουν απαραίτητα καλύτερα...

Το τρίτο και πιο σημαντικό, κατά την άποψή μου, θέμα, είναι ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι μόλις 20 χρονών και στα 20 του, όχι μόνο είναι διεθνής προσωπικότητα, όχι μόνο είναι σταρ, αλλά δεν έχει και την εμπειρία να το διαχειριστεί, επειδή σε όλη την μέχρι τώρα ζωή του βασικά δεν έκανε τίποτε άλλο από το να παίζει τένις. Και πιθανώς το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει για όσο καιρό μπορεί να κρατάει καλά τη ρακέτα.

Παράλληλα, θα παραμένει ένας νεαρός -και αργότερα λιγότερο νεαρός- άντρας, διάσημος, εμφανίσιμος και πολύ πλούσιος, αλλά κυρίως άπειρος στο κορτ της ζωής. Με ότι συνέπειες θα έχει αυτό στον ψυχισμό του αλλά και στη μετέπειτα ζωή του.

Μην πάτε μακριά. Ο Στέφανος μάς είπε ότι θέλει ένα κορίτσι με «καλό χαρακτήρα». Ο πλανήτης είναι γεμάτος από πετυχημένους και πλούσιους -σταρ- αθλητές που εντυπωσιάστηκαν από το πρώτο μοντέλο που βρέθηκε δίπλα τους και ή έφτιαξαν ή κατέστρεψαν ζωή και καριέρα δίπλα της. Σ' αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που μπορείς να ευχηθείς είναι να είναι και καλό το κορίτσι, όπως το θέλει ο Στέφανος δηλαδή, και όχι μια gold-digger.

Το ερώτημα είναι ένα: Κατά πόσο θα μπορούσε ο -κάθε- Στέφανος Τσιτσιπάς να είναι ταυτόχρονα ο 1ος, 2ος, 5ος (λίγη σημασία έχει η κατάταξη σε τέτοια επίπεδα) παίκτης τένις στον πλανήτη και ταυτόχρονα ένας «φυσιολογικός» νέος, που έχει περάσει μια «φυσιολογική» εφηβεία και πριν απ' αυτό «φυσιολογικά» παιδικά χρόνια;

Πόσο μπορεί να επιτρέψει ο αδιανόητα σκληρός ανταγωνισμός των σπορ στην εποχή μας κάτι τέτοιο;

Αλλά και τα αδηφάγα ΜΜΕ;

Θα μπορούσε να έχει φτάσει ως εκεί παίζοντας στον ελεύθερο (ποιον;) χρόνο του Fortnite με τους φίλους του, βγαίνοντας με κορίτσια, πηγαίνοντας σινεμά ή εν πάση περιπτώσει κάνοντας και καμια μαλακία για να περάσει η ώρα, όπως κάνει -και ΠΡΕΠΕΙ να κάνει- κάθε έφηβος;

Όχι, είναι η απάντηση.

Ή μάλλον, ναι, αλλά όχι έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα στον αθλητισμό και όχι μόνο.

Είναι πολύ ζόρι για τα παιδιά όταν τούς ακουμπάμε επάνω τους τις προσδοκίες μας, αλλά και τη φιλοδοξία να ανέβουν στην κορυφή του τρομακτικά ανταγωνιστικού μας κόσμου. Ενός κόσμου στον οποίο το ranking, η κατάταξη, είναι αυτό που καθορίζει την αξία. Ενός κόσμου στον οποίο όλοι θυμούνται τον πρώτο και κανείς τον δεύτερο.

Υπάρχουν δύο τρόποι να βλέπεις τη ζωή: Σαν στίβο ή σαν Τέχνη.

Ο Στέφανος έχει ένα δεύτερο προφίλ στο Instagram, το @stevethehawk, στο οποίο ανεβάζει φωτογραφίες. Θα τις δείτε πιο πάνω. Με το δικό μου μάτι, που είναι κάπως έμπειρο, διέκρινα ότι θα μπορούσε να έχει κάνει τη φωτογραφία επάγγελμα. Βάζει και πολύ ωραίες λεζάντες. Ούτε αρχαία ρητά, ούτε τένις, ούτε τίποτα.

Λεζάντες που δείχνουν βάθος, ευαισθησία και μια πολύ καλή και ώριμη αντίληψη του κόσμου γύρω του.

Του εύχομαι ολόψυχα να μην του τα μασήσει το σταριλίκι και ο ανταγωνισμός όλα αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ