ΑΠΟΨΕΙΣ

Μικρά γεγονότα τουρκικής προκλητικότητας

Μικρά γεγονότα τουρκικής προκλητικότητας
EUROKINISSI

Τον τελευταίο καιρό μια σειρά προκλήσεων από τον κατοχικό στρατό στην Κύπρο έχουν προβληματίσει τους διπλωματικούς παρατηρητές.

Για πολλούς είναι γενικευμένη η προσπάθεια του Αττίλα και των κατοχικών αρχών να απαξιώσουν την παρουσία του ΟΗΕ στη Μεγαλόνησο.

Πέραν της πρόσφατης παραβίασης του στάτους κβο στα Στροβίλια, ανάλογες ενέργειες μη μόνιμου, επί του παρόντος, χαρακτήρα, γίνονται σε διάφορες περιοχές της πράσινης γραμμής. Στην υπόθεση των Στροβιλιων ο τουρκικός κατοχικός στρατός, επικαλούμενος ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για δήθεν φαινόμενα λαθρεμπορίου στην εν λόγω περιοχή, τοποθέτησε σε αγροτικό δρόμο κιγκλιδώματα παρεμποδίζοντας τη διέλευση των κατοίκων από το συγκεκριμένο δρόμο, τον οποίο οι τελευταίοι χρησιμοποιούν για πρόσβαση στις καλλιέργειες τους. Τις αμέσως επόμενες μέρες ο κατοχικός στρατός ενημέρωσε τους κατοίκους των Στροβιλιών ότι πλέον θα ισχύουν νέες «διαδικασίες» κατά την έξοδο τους από τα Στροβίλια προς τις Βρετανικές Βάσεις.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, προέβη σε σχετικά διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη όπως επίσης προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εξελίξεις αυτές βαραίνουν το κλίμα, όχι τόσο πριν τις ανεπίσημες συναντήσεις αυτών των ημερών, του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, αλλά κυρίως αυξάνουν τον προβληματισμό για το αν μπορούν να γίνουν ρεαλιστικές και ουσιώδεις συνομιλίες το προσεχές καλοκαίρι.

Η εμπλοκή και του Βρετανικού παράγοντα που εμμέσως πήρε την ευθύνη για την τοποθέτηση των κιγκλιδωμάτων, καταδεικνύει ότι υπάρχει υπόγεια διπλωματική κινητικότητα.

Τα Στροβιλια μπορεί να είναι ένα μικρό περιστατικό. Με δεδομένη όμως τη μεθοδολογία της Τουρκίας ,τίποτα δεν μπορεί να υποβαθμιστεί.

Άλλωστε η ιστορία έχει δείξει ότι τα μικρά περιστατικά ενιοτε οδηγούν στα μεγάλα τετελεσμένα.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ