ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι Πρέσπες και το τρωθέν κύρος της Ελλάδας

Οι Πρέσπες και το τρωθέν κύρος της Ελλάδας
EUROKINISSI

Η Συμφωνία των Πρεσπών, πέραν του ότι είναι επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς η Ελλάδα δίνει περισσότερα από όσα παίρνει σε σχέση με τα Σκόπια, είναι και εξαιρετικά επικίνδυνη για το γόητρο της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο.

Για την ακρίβεια, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η ελληνική κοινή γνώμη τα ατελείωτα «δύσκολα και ανεκτίμητα εύγε» των δυτικών εταίρων της Ελλάδας προς τον κ. Τσίπρα για την υπογραφή της Συμφωνίας σε βαθμό υποψηφιότητας για Νόμπελ Ειρήνης (!), στην πράξη τα εν λόγω «εύγε» μόνο ανησυχία προκαλούν στην ελληνική κοινή γνώμη. Τις εν λόγω ανησυχίες ήρθε πρόσφατα να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα του BBC περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Το διορθωτικό άρθρο που δημοσίευσε λίγες ημέρες αργότερα το BBC δεν καθησύχασε διόλου τις ελληνικές ανησυχίες. Αντίθετα έμοιαζε με βρετανικό ελιγμό που προδιαθέτει αρνητικά για την διασφάλιση των ελληνικών θέσεων στις σχέσεις με τα Σκόπια, ιδιαίτερα στην περίπτωση μελλοντικών γεωπολιτικών αναταράξεων στα Βαλκάνια.

Οι απλόχερες επιδοκιμασίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης προς τον κ. Τσίπρα δίνουν την εντύπωση ανάτασης του γεωπολιτικού κύρους της Ελλάδας στις τάξεις του ΝΑΤΟ και των δυτικών εταίρων της αλλά αυτές αποτελούν μόνο εντύπωση, καθώς τις εν λόγω επιδοκιμασίες δεν συμμερίζονται οι γείτονες της Ελλάδας.

Το μήνυμα που έστειλαν οι Πρέσπες στην γειτονιά των Βαλκανίων, και όχι μόνο, είναι αυτό της ελληνικής υποχωρητικότητας και ενδοτισμού, στοιχεία ψυχολογίας που επηρεάζουν τις εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις. Η ελληνική υποχώρηση στις Πρέσπες «ανοίγει την όρεξη» πολλών για αύξηση τις πίεσης προς την Αθήνα ώστε αυτή να υποχωρήσει και σε άλλα ζητήματα, κυρίως όμως στο Κυπριακό και την ελληνική μειονότητα της Βορείας Ηπείρου. Η εν λόγω εικόνα αδυναμίας της Ελλάδας στην περιφέρειά της φαίνεται ότι προδιαθέτει μερικούς από τους ίδιους τους εταίρους της για περισσότερες πιέσεις προς την Αθήνα και περισσότερες ελληνικές υποχωρήσεις. Δεν ερμηνεύεται διαφορετικά η ανωτέρω στάση του BBC το οποίο απηχεί τις θέσεις της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είχε μόνο ένα χειροπιαστό όφελος για την Δύση, την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και κανένα για την Ελλάδα η οποία θα συνεχίζει να μετρά απώλειες. Η μοναδική λύση για την Αθήνα είναι να προκύψει νέα κυβέρνηση στις επερχόμενες εκλογές, κυβέρνηση η οποία θα επαναδιαπραγματευθεί μία νέα Συμφωνία με το Κράτος των Σκοπίων από μηδενική βάση. Ασφαλώς οι προοπτικές επίτευξης μιας νέας συμφωνίας με τα Σκόπια ως μέλος του ΝΑΤΟ θα είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Ωστόσο η επιβαλλόμενη απορριπτική στάση της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών θα συμβάλει στην επαναφορά της Ελλάδας στην πάγια θέση της αναφορικά με το όνομα των Σκοπίων, μία θέση η οποία θα στείλει μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό της Ελλάδας και γεωπολιτικής σταθερότητας στη γειτονιά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ