ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αβάστακτη τουρκική απομόνωση

Η αβάστακτη τουρκική απομόνωση
AP Photo/Burhan Ozbilici

Πριν λίγες ημέρες η ολομέλεια της Ευρωβουλής αποφάσισε να βάλει και τυπικά τέλος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εγκρίνοντας την εισήγηση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, ενώ ζητήθηκε από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να διακόψουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Με 370 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η έκθεση της εισηγήτριας Κάτι Πίρι για την Τουρκία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για την ανεπάρκεια της Τουρκίας όσον αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και του «παντοδύναμου σουλτανικού » προεδρικού της συστήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το νέο τουρκικό σύνταγμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνιστά να ανασταλούν επίσημα οι τρέχουσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Στην έκθεση Πιρι γίνεται αναφορά στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος δικαίου στην Τουρκία και με συγκεκριμένα παραδείγματα: τον αυξημένο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και την πολιτική ανάμειξη στο έργο τους, τα αυθαίρετα όπως αναφέρει μέτρα που περιορίζουν, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πρόσβαση στην ενημέρωση.

Παράλληλα, η έκθεση καταδικάζει το κλείσιμο περισσότερων από 160 μέσων ενημέρωσης , τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων δημοσιογράφων , καθώς και την φυλάκιση του Κούρδου πολιτικού ηγέτη Ντεμιρταζ.

Σε όλο αυτό το σκηνικό νέες προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα απηύθυνε και η Ουάσινγκτον, προκειμένου η Τουρκία να μην προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

To State Department απείλησε με κυρώσεις αλλά και επανεξέταση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ υπενθύμισε τη σχετική προειδοποίηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς

στο Μόναχο, "δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας".

Τι επιδιώκει λοιπόν ο Ερντογάν , αναρωτιούνται οι σοβαροί διπλωματικοί παρατηρητές ανά τον κόσμο?

Η απάντηση φαίνεται ότι οδηγεί, στην μεγαλύτερη έμφαση που δίνει ο Τούρκος πρόεδρος στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας και λιγότερο στο εξωτερικό.

Στο μυαλό του Ερντογάν ίσως κυριαρχούν περισσότερο τα εσωτερικά προβλήματα στη χώρα , μετά και το πραξικόπημα, παρά οι εξωτερικές σχέσεις με βασικούς συμμάχους του.

Θέλει να συσπειρώσει το εσωτερικό του. Ακούγεται λογικό.

Αν και η ιστορία έχει δείξει ότι συγκρούσεις με Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ, Ισραήλ κλπ καμιά φορά μπορεί να δημιουργήσουν και άλλου είδους προβλήματα ακόμα και…στο εσωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ