ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς οραματιζόμαστε την Ευρώπη

Πώς οραματιζόμαστε την Ευρώπη
AP Photo/Yorgos Karahalis

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών, και για το μέλλον της πατρίδας μας στην ΕΕ, αλλά και για την ίδια την ΕΕ. Δεν θα κουραστώ να το τονίζω με κάθε ευκαιρία ότι σε αυτή την πολιτική αναμέτρηση οφείλουμε ως πολίτες να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και να ενδυναμώσουμε τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις που παλεύουν απέναντι στη δυστυχία της λιτότητας και το σκοτάδι του εθνικισμού.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτά τα πέντε χρόνια είχαμε πολλά εμπόδια στο να περάσουμε τις πολιτικές μας και την κοινωνική μας ατζέντα, δώσαμε πολλές μάχες για να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια και να στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, και κυρίως τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δεν θα πω ότι κάναμε θαύματα, αλλά είναι γεγονός ότι σε αυτή τη μεγάλη μάχη για έξοδο από τη σκληρή επιτροπεία, για σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας μετά από τόσα πολλά χρόνια ύφεσης και στασιμότητας, πετύχαμε σημαντικές νίκες, που βελτίωσαν σταδιακά, προς όφελός μας, τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «χτίσαμε» συμμαχίες μεταξύ των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Πράσινων και ενός μεγάλου τμήματος των Σοσιαλιστών, μέσα από την πρωτοβουλία της «Προοδευτικής Συμμαχίας», στην οποία συνέβαλα καθοριστικά.

Για πρώτη φορά η χώρα μας κατάφερε, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, να αξιοποιήσει σε τέτοιο υψηλό βαθμό τα κοινοτικά κονδύλια, βρισκόμενη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της Ευρωζώνης με τα περισσότερα επενδυτικά έργα και τη μεγαλύτερη θετική επιρροή αυτών των έργων στην περιφερειακή συνοχή και στις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα, χάρη στις προσπάθειές μας, για την περίοδο 2021-2027, κι ενώ η κοινοτικός προϋπολογισμός βαίνει μειούμενος, διασφαλίσαμε ότι στην Ελλάδα θα έχουμε αντίθετα αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης, με τη χώρα μας να βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις των κρατών με τη μεγαλύτερη αύξηση του σχετικού ποσοστού.

Ποροι για ΠΔΠ 2020

Για πρώτη φορά θέσαμε σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που οργανώσαμε με την «Προοδευτική Συμμαχία» στις Βρυξέλλες, καταφέρνοντας να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου πολιτικούς από τις τρεις προοδευτικές πολιτικές ομάδες, πιέζοντας παράλληλα το Συμβούλιο και την Κομισιόν ώστε να αναζητήσουμε και να προωθήσουμε προτάσεις που θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα του χρέους αποτελεσματικά. Και στο ζήτημα του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους, όσο και στο ζήτημα της αύξησης των κονδυλίων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για πολιτικές κοινωνικές και περιφερειακής συνοχής, έχουμε ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη πολιτική εκστρατεία και στρατηγική μάχη που θα συνεχιστεί και θα αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ένταση στην επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά επίσης έχουμε συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση πλατιών συμμαχιών για ένα δημοκρατικό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς, τονίζοντας πως για να δώσουμε ένα τέλος στην άνοδο νεο-φασιστικών μορφωμάτων στην Ευρώπη απαιτείται να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες, να αναδιανείμουμε δικαιότερα τον πλούτο, να θωρακίσουμε την εργασία και να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος. Κυρίως όμως να ενημερώσουμε τους πολίτες πως η «ακροδεξιά του κουστουμιού», της Λεπέν, του Σαλβίνι και των εθνικών ομοϊδεατών τους, δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να εφαρμόζουν σκληρά νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πολιτικές καταπάτησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το βλέπουμε να συμβαίνει ήδη στην Ιταλία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Όλα αυτά τα οποία πετύχαμε και για την πατρίδα μας και για τους Ευρωπαίους πολίτες συνολικά, πρέπει να τα συνεχίσουμε για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για μια Ευρώπη όπως εμείς την οραματιζόμαστε: Με δίκαιη ανάπτυξη για τους πολλούς, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με προστασία των δικαιωμάτων και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με οικολογικό αποτύπωμα, με αξιοπρεπή απασχόληση και εργασιακή ασφάλεια.

H ευρύτατη συμμαχία που διαμορφώνουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη θέλουμε να αποτυπώνει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, για να μπορέσουμε την επόμενη των ευρωεκλογών και να έχουμε αποτρέψει την επάνοδο της δεξιάς και τη συμμαχία με την ακροδεξιά, αλλά και να έχουμε με το μέρος μας εκείνους τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε με λιγότερα εμπόδια τους προοδευτικούς μας στόχους και το μεταρρυθμιστικό μας έργο.

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ