ΑΠΟΨΕΙΣ

Γερμανία: Η ατμομηχανή… ρετάρει

Γερμανία: Η ατμομηχανή… ρετάρει
AP Photo/Markus Schreiber

Η Γερμανία εδώ και χρόνια χαρακτηριζόταν ως η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και δικαιολογημένα αφού η οικονομία της πετύχαινε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για δεκαετίες και ταυτόχρονα, ήταν υψηλά τα ποσοστά απασχόλησης.

Και βεβαίως η Γερμανία ήταν η μεγάλη κερδισμένη από την ευρωπαϊκή κρίση καθώς έφτασε να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο.

Την ίδια στιγμή επέβαλε το μοντέλο της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής σε όλη την Ευρώπη, στραγγαλίζοντας λαούς και οικονομίες και κουνούσε επιδεικτικά το δάχτυλο στα «κακά»
παιδιά του Νότου.

Ωστόσο, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη γερμανική οικονομία, δημιουργούν ανησυχίες για τις προοπτικές της. Το οικονομικό θαύμα θαμπώνει και φαίνεται πως το Βερολίνο έπεσε μέσα στην παγίδα που έστησε.

Πλέον τα πράγματα έχουν αντιστραφεί: η Γερμανία οδηγεί την κρίση στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την DeStatis, τον οργανισμό γερμανικής κυβέρνησης, ο πραγματικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν αρνητικός το τρίτο τρίμηνο και ουσιαστικά σταθερός το τέταρτο.
Οι τρέχουσες προσδοκίες αναφέρουν ότι ο ρυθμός επιταχύνθηκε ελαφρά στο πρώτο τρίμηνο του 2019, έως και 0,1%. Η DeStatis ανέφερε ότι οι -μη προσαρμοσμένες- παραγγελίες εργοστασίων, ένας σημαντικός δείκτης για την οικονομία, ήταν κατά 7,2% χαμηλότερες τον Μάρτιο 2019 από ό,τι τον Μάρτιο 2018 (που ήταν 3% χαμηλότερα από τον Μάρτιο 2017).
Ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας συρρίκνωσης, με ποσοστά που αντιστοιχούσαν στην ύφεση του 2012.

Μπορεί η γερμανική οικονομία να αντέξει χωρίς τα εργοστάσιά της, αναρωτιούνται οι οικονομολόγοι και κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας.

Εστία προβληματισμού αποτελεί και ο τραπεζικός κλάδος. Το τέλος των διαπραγματεύσεων συγχώνευσης Deutsche Bank και Commerzbank έκανε τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας να αναφέρει μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες των δύο τραπεζών, πως «η γερμανική βιομηχανία χρειάζεται γρήγορα ανταγωνιστικές τράπεζες».

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην γερμανική οικονομία, το είχε αποκαλύψει και το Spiegel που μίλησε για τις «γερμανικές εξαγωγές» που ακολουθούν συνεχώς φθίνουσα πορεία ,λέγοντας πως «η άλλοτε περίφημη βιομηχανία κατευθύνεται όλο και βαθύτερα προς την κρίση».

Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν πως το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας πλησιάζει στη δύση του, ενώ ο κατήφορος της, όπως διατείνονται οι οικονομολόγοι, θα επιταχυνθεί, από την προβλεπόμενη παγκόσμια ύφεση, από την «καχύποπτη» σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά και από το BREXIT.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ