ΑΠΟΨΕΙΣ

Θα παραλάβει «καμένη γη» ο Κ. Μητσοτάκης;

Θα παραλάβει «καμένη γη» ο Κ. Μητσοτάκης;
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Θα το έχετε ξανά ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν: «παραλάβαμε καμένη γη». Το έχουν πει ουκ ολίγες φορές αρκετοί πρωθυπουργοί, μόλις παρέλαβαν τα ηνία της χώρας μετά από εθνικές εκλογές. Αυτός δηλαδή που ήταν στην αντιπολίτευση και γινόταν πρωθυπουργός το πρώτο πράγμα που έλεγε - μονότονα - ήταν αυτό: παραλάβαμε καμένη γη και φτου και από την αρχή.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, δεν θα έκανε πράξη αυτά που είχε υποσχεθεί στους πολίτες προεκλογικά και πριν γίνει πρωθυπουργός γιατί δεν υπάρχει σάλιο. Το ίδιο στην ουσία έλεγε -με άλλα λόγια όμως- ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ανέλαβε τη χώρα το 2009, το ίδιο ο Αντώνης Σαμαράς το 2012, το ίδιο και ο Αλέξης Τσίπρας το 2015 και μάλιστα δύο φορές.

Το «λεφτά (δεν) υπάρχουν» το έχουμε δει αρετές φορές από τις κυβερνήσεις. Το «λεφτά υπάρχουν» μόνο δύο, κάτι που, όπως αποδέχθηκε στην πράξη, δεν υπήρχαν ούτε τότε. Στις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή και στου Γ. Παπανδρέου.

Μένει να δούμε τι θα γίνει τώρα και πως θα πορευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Θα αναλάβει τα ηνία της χώρας με την περίφημη αυτή παραδοχή, λέγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε τίποτα όρθιο και άρα «φτου και από την αρχή» ή θα προχωρήσει απρόσκοπτα στις μεταρρυθμίσεις που θέλει με γνώμονα όχι (μόνο) τα χρήματα αλλά θέλοντας να χτίσει την αξιοπιστία της χώρας από εκεί που θα την αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν μετά τις βουλευτικές εκλογές ο νέος πρωθυπουργός ανακαλύπτει «μαύρες τρύπες» στην οικονομία, κάτι που μας προϊδέασε ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Γιάννης Στουρνάρας, τότε οδεύουμε προς τα εκεί ολοταχώς και είναι θέμα χρόνου, να ακούσουμε ξανά τα ίδια. Αν πάλι το νέο περιβάλλον δεν είναι «ναρκοθετημένο» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε, πολύ απλά, το σκηνικό μπορεί – ενδεχομένως πάντα – να αλλάξει προς το καλύτερο.

Θα μπορούσαν ασφαλώς οι όροι να ήταν αντεστραμμένοι και να μιλούσαμε τώρα για μετάβαση σε εποχή από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας βιαζόταν για να γίνει πρωθυπουργός, μηδενίζοντας τα πάντα, και τώρα πολύ απλά την πληρώνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ