ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι πολίτες έχοντας βιώσει, τα τελευταία χρόνια, τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής της απελθούσας Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητούν μία διαφορετική πολιτική πρόταση που θα έχει ως στόχο την ισχυρή και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Με τελικό ζητούμενο τη δημιουργία πολλών νέων και αξιοπρεπών θέσεων απασχόλησης και την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει τη δική της ρεαλιστική και ολοκληρωμένη πρόταση, με βασικό πυλώνα την ενίσχυση της ρευστότητας.

Ρευστότητα που η σημερινή Κυβέρνηση, με τη συνειδητή επιλογή της να κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών προκειμένου, μαζί με την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να πετύχει αχρείαστα υπερπλεονάσματα, έχει στερήσει από την πραγματική οικονομία.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι αυτή η αναγκαία τόνωση της ρευστότητας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών.

1ον. Πλήρης εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που υποεκτελείται συστηματικά και συνειδητά τα τελευταία χρόνια.

Οι δαπάνες του έκλεισαν 500 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο, το 2018.

Και η ίδια εικόνα συνεχίζεται και το 2019, με αποτέλεσμα η σωρευτική υστέρηση, από το 2016, να αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, υπονομεύοντας την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Η ειρωνεία μάλιστα είναι ότι η Κυβέρνηση αναφερόταν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ως το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης.

2ον. Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Οφειλές που ενώ θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί στις 20 Αυγούστου 2018, κάθε μήνα αυξάνονται, υπερβαίνοντας τον Απρίλιο του 2019 τα 2,4 δισ. ευρώ, παρά την εκταμίευση σημαντικών δανειακών και εθνικών πόρων για την αποπληρωμή τους.

Ο μηδενισμός τους παρέμεινε «όνειρο θερινής νυκτός» για την απελθούσα Κυβέρνηση.

3ον. Καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ενώ υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι ικανοί να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αυτοί λιμνάζουν αναξιοποίητοι.

Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι 23η στην απορρόφηση Ευρωπαϊκών πόρων (δαπάνες) και 16η στις συμβασιοποιημένες δαπάνες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πρόκειται για ανεπίτρεπτη στασιμότητα, ειδικά αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η χώρα μας επωφελήθηκε από την εμπροσθοβαρή και πρόσθετη προ-χρηματοδότηση των προγραμμάτων, τη σημαντική προκαταβολή που προβλέπουν οι Κανονισμοί και το μεγάλο αριθμό έργων που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

4ον. Σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης και πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Με δεδομένο ότι η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού τομέα, ειδικά σε μία τραπεζοκεντρική χώρα όπως η δική μας, αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, αυτό που χρειάζεται είναι η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης που θα επαναφέρει καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα και η ορθολογική αντιμετώπιση του υψηλού συσσωρευμένου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων.

Η προοπτική μιας ισχυρής εκλογικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζεται πολύ θετικά και δρα προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης.

5ον. Αξιοποίηση εξωτραπεζικών εργαλείων και εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης από τις κεφαλαιαγορές.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκροτημένο πλάνο δράσεων που θα έχει ως στόχο να αναδειχθεί η κεφαλαιαγορά ως βασικός πυλώνας χρηματοδότησης επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικό κέντρο το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή παλαιών και την προσέλκυση νέων επενδυτών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της χρηματιστηριακής αγοράς και να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η απελθούσα Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεδειγμένα, απέτυχε να ενισχύσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη.

IMG 5059


Χρήστος Σταϊκούρας
Τομεάρχης Οικονομικών - Υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ