ΑΠΟΨΕΙΣ

«Ανησυχία, αταξία και... ανασφάλεια»

«Ανησυχία, αταξία και... ανασφάλεια»
Eurokinissi/ΡΕΜΠΑΠΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Αλήθεια, εσείς πόσο ασφαλείς αισθάνεστε; Ας πούμε, μπορείτε να κυκλοφορείτε ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας; Μένετε  ήσυχοι όταν στέλνετε τα παιδιά στο σχολείο; Μπορεί ο δικός σας άνθρωπος ως υπερήλικος να περπατήσει άφοβα στη γειτονιά; Φεύγετε απ’το σπίτι με την πεποίθηση ότι όταν επιστρέψετε θα το βρείτε όπως το αφήσατε;

Αν ναι, μάλλον κυκλοφορείτε οικογενειακώς με σωματοφύλακα ή κατοικείτε σε απόρθητο φρούριο, προφανώς σε μιαν άλλη χώρα...

Γιατί στην Ελλάδα τού σήμερα, μόνο μέσα στο 2017, σημειώθηκαν 75.707 ληστείες και κλοπές, αυξημένες κατά 10,2% σε σύγκριση με το 2014. 200 ληστείες σπιτιών και καταστημάτων κάθε ημέρα και 34.026 κλοπές τροχοφόρων τον χρόνο (ήτοι 93 κλοπές αυτοκινήτων και μηχανών κάθε ημέρα). 3 στα 10 παιδιά ετησίως στην Ελλάδα πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού (bullying) σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι απείρως πιο ανησυχητικά για εμάς που ζούμε στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα σε αυτά τα τεσσερισήμισι χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το μόνο μέτρο που είχαν να μας προτείνουν ήταν “να κάνουμε ότι κοιμόμαστε, εάν μπουν ληστές μέσα στο σπίτι μας”...

Την ίδια στιγμή -και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο- η σημερινή Κυβέρνηση πήρε στα χέρια της τον Ποινικό Κώδικα, με στόχο την αλλαγή και τον (δήθεν) εκσυγχρονισμό του. Κι έτσι διέλυσε τα πάντα.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με βάση την υπηρεσιακή εμπειρία, τη δυνατότητα πρόβλεψης πρακτικών δυσχερειών και του ενδεχόμενου κινδύνου αδιεξόδου, έκανε εγκαίρως έκκληση για την άρση των επίμαχων αλλαγών, ώστε να διορθωθούν οι αστοχίες. Μεταξύ άλλων, προειδοποίησαν για την πλήρη κατάρρευση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, που θα επέλθει με μαζικές παραγραφές αδικημάτων και θα προκαλέσει ατιμωρησία. Με τις αλλαγές αυτές δε θα είναι δυνατή η πρακτική βιωσιμότητα των νεοσύστατων θεσμών κι έτσι θα βρεθούμε μπροστά σε μια πρωτοφανή ασφυξία του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης. Η Ένωση Εισαγγελέων παρενέβη και επεσήμανε τις δυσμενείς συνέπειες. Όμως τελικά δεν την άκουσε κανείς.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, χωρίς αξιόπιστη Δικαιοσύνη, με διαλυμένους πλέον θεσμούς, με απαξιωμένα σώματα ασφαλείας και υπό το βάρος μιας ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, καταλήγουμε να νιώθουμε όλοι ανυπεράσπιστοι, τρομαγμένοι και απελπισμένοι.

Κι όμως, με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας προ των πυλών, το κλίμα αναστρέφεται άμεσα.

Η τάξη και η ασφάλεια επανέρχεται με τα κατάλληλα, αυστηροποιημένα μέτρα φύλαξης και προστασίας των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας, χάρη στα σύγχρονα τεχνικά μέσα μας, αλλά και στις εντατικές, συντονισμένες περιπολίες μας. Είναι γνωστό ότι το πετύχαμε τη διετία 2012-2014. Και συνεχίζουμε, γιατί η Ελλάδα μας δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι»! Η εγκληματικότητα και η ασυδοσία εντός της χώρας αντιμετωπίζεται μόνο με την συνεχή παρουσία της αστυνομίας και την έγκαιρη επέμβασή της. Γι’αυτό και καθιερώνουμε την ένστολη αστυνόμευση, πεζή και εποχούμενη, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ενώ θέτουμε επιτέλους σε εφαρμογή τον θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς. Επαναφέρουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ και ενισχύουμε την ομάδα ΔΙΑΣ. Καταπολεμούμε όλες τις εστίες ανομίας και παραβατικότητας, χωρίς κανένα άβατο, όπως αυτά των Εξαρχείων και του Μενιδίου. Εφαρμόζουμε αυστηρά τη νομοθεσία για κάθε περιστατικό φθοράς της δημόσιας περιουσίας. Επιβάλουμε άμεσα ποινές και πρόστιμα στους παραβάτες. Καταργούμε τον Νόμο για το άσυλο στα Πανεπιστήμια, δεδομένου ότι αποτελούν πνευματικά πεδία ανταλλαγής γνώσης και νέων ιδεών και όχι χώρους παραβατικότητας και ανομίας.

Και δεν σταματάμε εκεί. Ενισχύουμε τα μέτρα προστασίας στα σχολεία και τον περιβάλλοντα χώρο τους, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές. Δίνουμε έμφαση στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία, για να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας σε μαθητές και γονείς. Την ίδια στιγμή καθιερώνουμε τον θεσμό του ‘δασκάλου (ή καθηγητή) εμπιστοσύνης’, στον οποίο οι μαθητές θα μπορούν να μεταφέρουν τα προβλήματά τους. Αυστηροποιούμε όλες τις ποινές σε αδικήματα που διαπράττουν σεσημασμένα παραβατικά στοιχεία.

Με βάση αυτές τις δεσμεύσεις και πολλές ακόμα, αυστηρές και δίκαιες, που θα προκύψουν στο μέλλον, προχωράμε μπροστά για να επαναπροσδιορίσουμε το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη.

Για να προστατεύσουμε την καθημερινότητά μας. Για να μην αισθανθούμε ποτέ ξανά ανησυχία και ανασφάλεια σε ένα περιβάλλον αταξίας.

Για να πάμε μπροστά την Ελλάδα για εμάς, τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται.

*Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι αντιπροέδρος της ΒτΕ και υποψηφίος Βουλευτής Α’ Αθήνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ