ΑΠΟΨΕΙΣ

O Πρόεδρος πέθανε, ζήτω ο Πρόεδρος

O Πρόεδρος πέθανε, ζήτω ο Πρόεδρος
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο Πρόεδρος πέθανε, ζήτω ο Πρόεδρος», ήταν οι πρώτες κουβέντες στην τηλεφωνική μου συνομιλία με στέλεχος της ΝΔ.

Για ένα μεγάλο τμήμα της συντηρητικής παράταξης σημασία δεν έχει το πρόσωπο καθεαυτό. Σημασία έχει η επιβίωση της παράταξης και η διατήρηση του status quo της Δεξιάς στην Ελλάδα.

Αυτό που μετράει είναι η ησυχία των νοικοκυραίων και η οικονομική και πολιτική σταθερότητα, οι πρόεδροι έρχονται και παρέρχονται. «Τώρα πρέπει να βρούμε τον επόμενο», συμπλήρωσε.

Μικρομεσαίες και μονοπρόσωπες εταιρείες, ιδιοκτήτες γης, συντηρητική εργατική τάξη, αποζητούν σταθερότητα, σιγουριά και πλέον, όπως φαίνεται, καθαρό πολιτικό λόγο. Και αν κάποιος είχε ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις σε αυτόν τον εσωκομματικό αγώνα, αυτός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιλογή της βάσης, το εύρος της οποίας φαίνεται από τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο, καταδεικνύει τη θέληση για αλλαγή προς μία νεότερη γενιά πολιτικών και ενός ανανεωμένου λόγου με πολιτικό περιεχόμενο και ακριβείς προτάσεις. Η συμπόρευση των τριών «νέων» έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αποτελεί ένδειξη ότι τα κομματικά στελέχη, αυτή τη φορά, συμπορεύονται με τη βάση και αποτελεί ένεση ζωής για τη Δεξιά παράταξη.

Νέα πολιτική Γεωγραφία

Οι μετατοπίσεις στην πολιτική γεωγραφία πλέον είναι αναπόφευκτες. Σε πρώτο επίπεδο η ΝΔ να φαίνεται ικανή να απορροφήσει περισσότερο «απολιτικές» κεντρώες δυνάμεις, όπως το Ποτάμι αλλά και τμήματα που αγγίζουν τις παρυφές της κεντροαριστεράς, αφήνοντας (προς το παρόν) το χώρο της σκληρής ακροδεξιάς, που νέμονται οι ΧΑ και ΑΝΕΛ.

Η νίκη Μητσοτάκη, μπορεί να δώσει μορφή και πολιτική έκφραση στο ταξικά, αισθητικά και πολιτικά ανομοιογενές «μπλοκ» του ΝΑΙ – ή του Ευρωπαϊκού τόξου, όπως αυτοαποκαλείται – και να επιτρέψει τη διολίσθηση σε έναν νέο δικομματισμό, ο οποίος αυτή την φορά, μπορεί να φανεί ευεργετικός για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μία τέτοια μετατόπιση θα μπορούσε να επιφέρει την επιθυμητή συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς του την δυνατότητα να οριοθετηθεί σαφέστερα στον άξονα Αριστερά – Δεξιά, επιτρέποντάς του να αναπτύξει ένα διαφορετικό αφήγημα απέναντι σε μία «νεοφιλελεύθερη» (sic) ΝΔ, που έχει τις ευλογίες της (κατά ΣΥΡΙΖΑ) ακροδεξιάς των Άδωνι και Τζιτζικώστα και καθιστώντας τον ικανό να διεκδικήσει μία αυτόνομη κοινουβελευτική πλειοψηφία, χωρίς την ιδεολογικά ανίερη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ.

*O Αντώνιος Σερέπας είναι Πολιτικός Επιστήμονας (ΜSc)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ