ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Τσίπρας στο Σύνταγμα: Φορτισμένη «αυλαία»

Ο Τσίπρας στο Σύνταγμα: Φορτισμένη «αυλαία»
A. Bonetti/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μόλις τελειώσει την κεντρική προεκλογική ομιλία του στο Σύνταγμα και κατευθύνεται προς το αυτοκίνητο του πίσω από τη σκηνή στη οδό Ερμού

Υπάρχει κόσμος που στέκεται στα προστατευτικά κάγκελα με ανοιχτές τις κάμερες των κινητών. Με το που πέφτει «σύρμα» ότι είναι εκεί ο Τσίπρας μαζεύονται και άλλοι. «Αλέξη, πάμε γερά για την ανατροπή», φωνάζει κάποιος. Αν κρίνει κανείς από το ντύσιμο, είναι κόσμος που ανήκει στα κατώτερα οικονομικά στρώματα. Για αυτούς τους ανθρώπους ο Τσίπρας δεν είναι ο «πρόεδρος» ή ο «σύντροφος». Είναι ο «Αλέξης» στον οποίο μιλάνε στον ενικό.

Η ανατροπή

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στο Σύνταγμα θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι το συσχετισμός που έχει διαμορφωθεί μπορεί να ανατραπεί: «Πολίτες της Αθήνας, η συγκλονιστική σας παρουσία σήμερα εδώ, δίνει απάντηση σε όλους όσοι είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί. Η συγκλονιστική σας παρουσία, σήμερα, δίνει απάντηση σε όσους έχουν σπεύσει από το βράδυ των ευρωεκλογών και ράβουν κουστούμια εξουσίας, αλλά και κουστούμια περικοπών στο λαό, και λεηλασίας για το δημόσιο χρήμα.»

Η ίδια η συγκέντρωση είναι η τελευταία προσπάθεια αλλάξει το αποτέλεσμα ή τουλάχιστον να κοπεί η αυτοδυναμία της ΝΔ. Ο «συγκεντρωσιάρχης» του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πιαντές (ο άνθρωπος που έχει «στήσει» όλες τις συγκεντρώσεις του Τσίπρα από όταν εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού) μου λέει ότι «είμαστε 40% πάνω από τη συγκέντρωση των ευρωεκλογών, γύρω στις 15.000 άτομα». Το ότι η συγκέντρωση είναι μεγαλύτερη από αυτήν των ευρωεκλογών είναι κοινός τόπος. Η δική μου εκτίμηση πάντως είναι ότι αριθμός των συγκεντρωμένων ήταν κάτι παραπάνω από 10.000.

Η φόρτιση

Παρά τα λόγια του πρωθυπουργού και τα «πάμε γερά» των συγκεντρωμένων, η γενική αίσθηση της συγκέντρωσης είναι αυτή του «τέλους εποχής» Γι’ αυτό είναι η διάχυτη η συγκίνηση στην ατμόσφαιρα. Ο κόσμος είναι φορτισμένος, το ίδιο και τα στελέχη.

Η φωνή του Τσίπρα «σπάει» όταν λέει ότι: «Αυτή την οικονομία θέλουμε να την κάνουμε να αποδίδει περισσότερο, αλλά να αποδίδει για όλες και για όλους. Όχι μόνο για δέκα οικογένειες, που για χρόνια λυμαίνονται τις δυνατότητες αυτής της χώρας και τρώνε το μεδούλι αυτού του λαού. Με αυτές τις οικογένειες συγκρουστήκαμε. Με αυτές τις οικογένειες τα βάλαμε, για αυτό είχαμε με λύσσα απέναντι μας την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση σε αυτό τον τόπο, που να πολεμήθηκε πιο σκληρά και με τόση λύσσα, όπως πολεμηθήκαμε εμείς. Και αυτό είναι το παράσημό μας, μετά από 4 χρόνια. Αυτή είναι η απόδειξη ότι δεν συμβιβαστήκαμε, ότι καλώς δώσαμε τον αγώνα μαζί σας για να εκπροσωπούμε τα δικά σας συμφέροντα και μόνο αυτά.» Ο κόσμος τον αποθεώνει.

Η λέξη ΣΚΑΪ προκαλεί τις αποδοκιμασίες του πλήθους. Πιο ηχηρές από αυτές για τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη.

«Εδώ είμαστε»

Στο κλείσιμο ο πρωθυπουργός απευθύνεται στους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε εδώ», λέει ένας συγκεντρωμένος. Ο Τσίπρας του απαντάει: «Το ξέρω, εδώ είσαστε, και μαζί θα προχωρήσουμε, και σήμερα, και την Κυριακή, και την επόμενη τετραετία, μέχρι να αλλάξουμε την Ελλάδα, μέχρι να κάνουμε την Ελλάδα πιο δίκαιη.»

Ο πρωθυπουργός απευθύνεται επίσης στον «κόσμο της Αριστεράς» που τον καλεί να «φράξει τον δρόμο στην παλινόρθωση μιας ακραίας, αλαζονικής και εκδικητικής δεξιάς που απειλεί δικαιώματα, ελευθερίες, και επιδιώκει να πάρει τη ρεβάνς, όχι από μας, αλλά από το λαό μας.» Ωστόσο, δεν θα κάνει ρητή αναφορά σε όσους αποχώρησαν το 2015. Άλλωστε, από αυτά τα στελέχη δεν είναι κανένα στο Σύνταγμα.

AC/DC

Η συγκέντρωση κλείνει με το Thunderstruck των AC/DC. To standing ovation κρατάει αρκετά λεπτά. Ο Τσίπρας παίρνει ξανά το μικρόφωνο: «Θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου. Γιατί; Γιατί ό,τι και να κάνουν, αυτοί μπορούν να έχουν μονάχα στούντιο και δημοσιογράφους. Δεν μπορούν να κάνουν μια τέτοια συγκέντρωση. Δεν μπορούν να ζήσουν την αληθινή αγάπη των απλών ανθρώπων.»

Ο Τσίπρας κατευθύνεται προς τα αυτοκίνητο του. «Αλέξη είμαστε μαζί σου», του φωνάζουν οι άνθρωποι στα κάγκελα. Τους πλησιάζει. Τον αγκαλιάζουν. Δεν ,μπορώ να μην κάνω τη σκέψη ότι αυτό το «μαζί σου» αφορά κυρίως την επόμενη μέρα.

Κάποιος πλησιάζει τον Σκουρλέτη και του λέει: «Βοηθήστε τον Μέσι να κάνει την ανατροπή». Βέβαια πριν τρεις μέρες η Αργεντινή αποκλείστηκε από τη Βραζιλία στο Copa America.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ