ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΤ: Δημόσια τηλεόραση ή το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης;

ΕΡΤ: Δημόσια τηλεόραση ή το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης;
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Η νέα διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προκάλεσε κατακαλόκαιρο την έντονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό αποδεικνύει κάτι: το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης στην ΕΡΤ.

Ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει αρκετά αρνητικά σχόλια για τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, κάνοντας την τότε αξιωματική αντιπολίτευση να ανακοινώσει εμπάργκο των στελεχών της.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν πως κανένας Νεοδημοκράτης βουλευτής δεν εμφανιζόταν στα τηλεοπτικά πάνελ της κρατικής τηλεόρασης.

Οι αιτίες ήταν πολλές. Από το πώς έκαναν ή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους ορισμένες εκπομπές μέχρι τα δελτία ειδήσεων, που ανάγκαζαν την ΝΔ να εκδίδει ανακοινώσεις οργής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη κριθεί ως πρωθυπουργός για το πώς θα λειτουργήσει από εδώ και πέρα το πολύπαθο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Και ας αντιδρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η σημερινή κυβέρνηση κομματικοποιεί την ΕΡΤ.

Ενδεχομένως, όμως, θα έπρεπε και εκείνοι να κοιτούσαν τι ακριβώς γινόταν όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειριζόταν τη δημόσια τηλεόραση.

Πρόεδρος της ΕΡΤ αναλαμβάνει ο γνωστός δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο επάγγελμα.

Έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου από τον έντυπο αλλά και ηλεκτρονικό Τύπο, γνωρίζοντας πολύ καλά τις κακοτοπιές. Βέβαια, η δημόσια τηλεόραση είναι διαφορετική. Δεν είναι σαν τις τηλεοράσεις που λειτουργούν με όρους ανταγωνισμού στην ελεύθερη αγορά.

Γιατί έτσι όπως είχε μάθει η ΕΡΤ να λειτουργεί, κάνοντας τα χατίρια των κομμάτων, είναι δύσκολο έως απίθανο να «απαγκιστρωθεί» από τους κομματικούς, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να συμβάλλουν στο να δέχεται αρνητική κριτική η κρατική τηλεόραση που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είναι άκρως ανταγωνιστική.

Η ΕΡΤ διαθέτει ικανό προσωπικό σε όλη την Ελλάδα -τεχνικούς, δημοσιογράφους, διοικητικούς- υποδομή που επιτρέπει στο σήμα της να φτάνει δορυφορικά σε πέντε ηπείρους, και ανταποκριτές εντός και εκτός συνόρων.
Τα άλλα κανάλια δεν μπορούν λόγω κόστους να την ανταγωνιστούν.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που η σημερινή κυβέρνηση δια της νέας διοίκησης καταφέρει να αναβαθμίσει σε όλα τα επίπεδα την ΕΡΤ -μαζί με τα ηχοσύνολα και τα ραδιόφωνα που διαθέτει- τότε ίσως να μπορούσαμε να πούμε ότι θα πρόκειται πράγματι για δημόσια τηλεόραση και όχι για το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης.

Διευθύνων σύμβουλος τοποθετήθηκε επίσης ένα στέλεχος από τα παλιά στην ΕΡΤ. Ο κ. Γιώργος Γαμπρίτσιος είχε επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου κάνει ένα «πέρασμα» μόλις έξι μηνών από την Αγία Παρασκευή.

Οι λόγοι τότε αποχώρησής του λέγεται πως είχαν να κάνουν με την καθυστέρηση του υπουργού Εσωτερικών να ανανεώσει τις συμβάσεις 800 εργαζομένων, κάτι που προκάλεσε την παραίτηση του κ. Γαμπρίτσιου.

Ο ίδιος είχε επικαλεστεί τότε προσωπικούς λόγους.

Στην επιστολή παραίτησής του στις 27 Ιουλίου του 2010 τόνιζε:

«Κατά το διάστημα της σχεδόν 6μηνης θητείας μου στην ΕΡΤ εργάστηκα με ζήλο και επαγγελματισμό και πάντα σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συνεργάτες μου.

Ήταν για μένα μια πολύτιμη εμπειρία. Αποδείξαμε μαζί ότι με ομαδική δουλειά, χρηστή διοίκηση και επαγγελματισμό, ακόμα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν να παραχθεί χειροπιαστό έργο».

Ορισμένα στελέχη από την κυβέρνηση χαρακτήριζαν άδικη την έντονη κριτική που ασκήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση των δύο αυτών στελεχών, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μετατρέψει την ΕΡΤ σε κομματικό παραμάγαζο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ