ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο διαφορετικός αέρας της ΔΕΘ

Ο διαφορετικός αέρας της ΔΕΘ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εξαγγέλλεται απο τον εκάστοτε πρωθυπουργό η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. 

Το βήμα των εξαγγελιών είναι η ΔΕΘ όπου το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου γίνονται τα εγκαίνια της έκθεσης. Πότε λαμπερά, πότε θαμπά, πότε σε κλίμα πανηγυρικό και πότε σε αρνητικό όταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις βρίσκονται στα κάτω τους ή στα πάνω τους.

Συνήθως αυτές τις ημέρες στη ΔΕΘ τα εργατικά σωματεία, οι ομοσπονδίες συλλόγων αλλά… και οι αθλητικοί σύλλογοι διαδηλώνουν υπερασπιζόμενοι τα δικά τους συμφέροντα.

Πολλές φορές έξω από το συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης έχουν γίνει μάχες επι μαχών. Τα τελευταία χρόνια ιδίως όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον της θητείας της, όλες αυτές οι διαδηλώσεις ήταν πιο έντονες με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να έχουν αποκλείσει το χώρο .

Τελευταία φορά που έγινε με έντονο τρόπο παρόμοια διαδήλωση ήταν όταν διοργανώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά. Έκτοτε τα φαινόμενα αυτά είχαν μικρό αντίκτυπο.

Φέτος μπορεί και πάλι να διαδηλώνουν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού διάφορες κοινωνικές ομάδες αλλά αυτό δεν θα είναι απόρροια κίνησης από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Και αυτό γιατί η αντιπολίτευση δεν έχει προλάβει να χρεώσει στην κυβέρνηση κακή πολιτική και ως εκ τούτου περισσότερο πρέπει να δει τι θα πει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας το επόμενο Σαββαροκύριακο μελετώντας την ομιλία του πρωθυπουργού.

Η νωπή λαϊκή εντολή δύο μόλις μηνών αφαιρεί το δικαίωμα απο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσει έντονη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Αλέξης Τσίπρας και για αυτό θα περιοριστεί σε μια ελεγχόμενη κριτική σε οτι αφορά ζητήματα που θίγουν τις δικές του αποφάσεις.

Επομένως η παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕθ θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Ο πολιτικός αέρας που ανεβαίνει η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη είναι διαφορετικός, δεν είναι βαρύς, αλλά ευχάριστος. Ο λόγος είναι διότι ακόμη δεν έχουν έρθει τα δύσκολα και το στοίχημα του κ. Μητσοτάκη στην ουσία είναι να μην έρθουν ποτέ.

Άλλωστε αν δεν έρθουν σε αυτόν, δεν θα έρθουν και σε εμας!.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ