ΑΠΟΨΕΙΣ

Novartis: Η μυρωδιά της… γίδας δεν είναι αρκετή

Novartis: Η μυρωδιά της… γίδας δεν είναι αρκετή
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η μεταβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τη Novartis δημιουργεί νέα δεδομένα για το πολιτικό σκηνικό.

Το οξύμωρο είναι ότι σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει η πλευρά που κατηγορεί και όχι αυτή που κατηγορείται -όπως άλλωστε έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Δηλαδή είναι η Νέα Δημοκρατία που στριμώχνεται και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του μόνο κακές επιλογές από τις οποίες πρέπει να διαλέξει τη λιγότερο επιζήμια.

Ας τις δούμε συγκεκριμένα:

  1. Η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή για τους Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η πορεία στη συνέχεια είναι προδιαγεγραμμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει στα κάγκελα, κάνοντας λόγο για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και δεξιό ρεβανσισμό. Ακολουθώντας τη δοκιμασμένη συνταγή του Ανδρέα Παπανδρέου της περιόδου 1989-1993, ο κ. Τσίπρας θα πολώσει τα πράγματα, θα συσπειρώσει το κόμμα του και θα ανατινάξει το κεντρώο και μετριοπαθές προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν στη συνέχεια έχουμε ειδικά δικαστήρια, η πόλωση θα οξυνθεί περαιτέρω και θα πάρει τη μορφή του Διχασμού. Αν πάλι έχουμε απαλλαγές, η Κουμουνδούρου θα μιλάει για κατάρρευση της σκευωρίας.
  2. Η κυβερνητική πλειοψηφία παραπέμπει σε Εξεταστική ή Προανακριτική τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σε αυτήν την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα ισχυριστεί ότι ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Με μόνο ερευνώμενο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δεν υπάρχει πολιτική συνωμοσία στην υπόθεση Novartis. Επιπλέον, ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ανήκει στο στενό στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Με μακρά θητεία στο δικαστικό σώμα όπου χειρίστηκε κρίσιμες υποθέσεις κι έχοντας διατελέσει διοικητής της ΕΥΠ, πρόκειται για τον κατεξοχήν άνθρωπο που δεν θα πάει «άκλαφτος». Να προσθέσουμε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος θεωρείται ότι ανήκει ακόμα στο μεγάλο ρεύμα του καραμανλισμού. Κατά συνέπεια, ενδεχομένως η παραπομπή του να ταράξει την εσωκομματική ηρεμία της ΝΔ.
  3. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν παραπέμπει κανέναν σε Εξεταστική ή Προανακριτική. Σε αυτήν την περίπτωση η μεν Κουμουνδούρου θα μιλάει για δικαίωσή της στην υπόθεση Novartis, ο δε Αντώνης Σαμαράς θα βγει στα κάγκελα. Από τη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση της… δικαστικής διερεύνησης για την υπόθεση. Ο ίδιος φαίνεται να θεωρεί τη Novartis ζήτημα προσωπικής τιμής. Κατά συνέπεια, θα αντιδράσει έντονα σε περίπτωση κλεισίματος της διερεύνησης. Οι επιπτώσεις αυτής της αντίδρασης είναι απρόβλεπτες.

Με τη γίδα στον ώμο

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι έναν πρώην πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή, τον στέλνεις σπίτι του.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, λόγω των αλλεπάλληλων σκανδάλων διαφθοράς. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να παραπέμψεις πολιτικό σου αντίπαλο όταν αυτός έχει (νωπή μάλιστα) λαϊκή εντολή. Θα πρέπει να τον πιάσεις με τη γίδα στην πλάτη. Δεν αρκεί ούτε η… μυρωδιά της στα ρούχα του, ούτε καν οι τρίχες στο σακάκι του. Πρέπει τα όποια στοιχεία να είναι αδιάσειστα. Για την ακρίβεια η υπόθεση πρέπει να είναι πιο δεμένη από μια συνηθισμένη ποινική δίωξη. Με υπόνοιες μόνο οι διώξεις γυρίζουν μπούμερανγκ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την υπόθεση Novartis βγήκε ζημιωμένος –πράγμα για το οποίο είχαν προειδοποιήσει ορισμένα στελέχη του που δεν εισακούστηκαν. Η δίωξη εναντίον του κ. Σαμαρά δεν στρίμωξε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ενίσχυσε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Τώρα είναι η σειρά του κ. Μητσοτάκη να βρεθεί παγιδευμένος σε μια υπόθεση που έτσι κι αλλιώς θα τον βλάψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ