ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρόσφυγες και μετανάστες είναι όλοι άνθρωποι

Πρόσφυγες και μετανάστες είναι όλοι άνθρωποι
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Τι θα πει πρόσφυγες και μετανάστες; Όλοι άνθρωποι δεν είναι; Όλα τα παιδιά που έρχονται από άλλες χώρες ψάχνοντας καταφύγιο στην Ελλάδα ή όπου αλλού, δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, αλλά ίδια σαν όλα τα άλλα.

Πώς θα ξεχωρίσουν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες, και ποιος θα είναι αυτός που θα βάζει την τελευταία υπογραφή, ξέροντας ότι με αυτή ο μετανάστης μπορεί να χαθεί...

Ποιος θα αναλάβει τέτοια μεγάλη ευθύνη; Που θα ξέρει ότι με την υπογραφή του στην αίτηση - η οποία θα απορρίπτεται - ότι κάνει το σωστό στέλνοντας στο άγνωστο έναν άνθρωπο που αναζητά ηρεμία για να ζήσει.

Δεν λέω υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις, έκτακτες, που μέσα στους πρόσφυγες υπάρχουν και παραβατικά στοιχεία.

Εκεί ναι τους ελέγχεις, τους απομονώνεις και τους στέλνεις πίσω από εκεί που ήρθαν. Αλλά όλοι οι άλλοι άνθρωποι που ψάχνουν μια καλύτερη μέρα στο πουθενά δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία.

Σίγουρα δεν είναι λύση να ανοίξουν τα σύνορα και να πούμε «όσοι πιστοί προσέλθετε».

Ούτε από την άλλη είναι όμως λύση να διώχνουμε τις βάρκες με την απειλή ή τον κίνδυνο να τις βουλιάξουν οι δουλέμποροι.

Πρέπει να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τι φταίνε τα παιδιά, οι γυναίκες ή οι ηλικιωμένοι που με κίνδυνο τη ζωή τους και πληρώνοντας στην ουσία λύτρα αναζητούν μια καλύτερη τύχη.

Κατανοώ πλήρως τις αμφιβολίες των συμπολιτών μας, τους φόβους που εκφράζουν για τους ανθρώπους που αναζητούν μια νέα πατρίδα, αλλά δεν κατανοώ την εμμονή να μην τους προσφέρουμε φιλοξενία, αγάπη και φροντίδα. Τόσοι όσοι χρειάζεται ή όσους μπορεί η χώρα να φιλοξενήσει και επιτέλους ας εφαρμοστούν οι αποφάσεις για αναλογική φιλοξενία των ανθρώπων αυτών και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Όχι μόνο εμείς που εμπράκτως έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας, αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι οφείλουν και πρέπει να το κάνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ