ΑΠΟΨΕΙΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Επιτυχία ή αποτυχία;

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Επιτυχία ή αποτυχία;

Ομολογουμένως η συγκυρία για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.

Ομολογουμένως, επίσης, δεν υπήρξε σαφής καταδίκη της τουρκικής συμπεριφοράς από τον αμερικανό πρόεδρο, όπως θα επιθυμούσε προφανώς η Αθήνα.

Οι προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ αυτό το διάστημα είναι άλλες: Όταν έγινε η συνάντηση στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ βρίσκονταν με το «ένα πόδι» σε πόλεμο με το Ιράν, ο ίδιος ο κ. Τραμπ είχε να διαχειριστεί τις περιπέτειές του με το Κογκρέσο και το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν επικεντρωμένο και στην εμπορική συμφωνία που πρόκειται να υπογράψει την επόμενη εβδομάδα με την Κίνα -κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Αθήνα επειδή δεν ασχολούμαστε και πολύ με τις διεθνείς εξελίξεις.

Τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα έπονται αυτό το διάστημα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ως εκ τούτου, η Αθήνα δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε εντυπωσιακές κινήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ.

Το γεγονός όμως αυτό απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί η επίσκεψη «χαμένη ευκαιρία» ή «αποτυχημένη».

Στη διπλωματία έχει σημασία η καταγραφή των θέσεων και αυτό έγινε με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ελληνικές θέσεις κατεγράφησαν και αυτό είναι μία βάση πάνω στην οποία μπορεί η χώρα να οικοδομήσει την εξωτερική πολιτική της, αν φυσικά αυτή είναι σταθερή και εξυπηρετεί στρατηγικούς στόχους. Κάτι τέτοιο απ’ ό,τι φαίνεται συμβαίνει, καθώς η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις δεν παρουσιάζει αξιόλογες παρεκκλίσεις από εκείνη της προηγούμενης.

Πέραν αυτού υπήρξε και η οικονομική διάσταση της επίσκεψης, ένας τομέας που ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να εκτιμά ιδιαίτερα.

Όσον αφορά τη μη καταδίκη της τουρκικής συμπεριφοράς, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Τουρκία είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες -και όχι μόνο- μία χώρα «ειδικού χειρισμού». Παρουσιάζει μεν μία προβληματική συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια, παραμένει όμως, τυπικά τουλάχιστον, σύμμαχος των ΗΠΑ με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ και με μία πολιτική και γεωγραφική θέση που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το λεγόμενο «κατεστημένο» της Ουάσινγκτον έχει δείξει, τόσο σε επίπεδο δηλώσεων όσο και έμπρακτα, την ενόχλησή του, ο πρόεδρος Τραμπ όμως, παρά τις κατά καιρούς αντιφατικές δηλώσεις του, αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα επίπεδο προσωπικής κατανόησης στις σχέσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να περιμένει μία σκληρή καταδίκη της Τουρκίας από τα χείλη του αμερικανού προέδρου.

Τα όποια αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φανούν σε βάθος χρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ