ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξεσηκωμός στα νησιά: Η πρώτη μεγάλη πολιτική κρίση της κυβέρνησης

Ξεσηκωμός στα νησιά: Η πρώτη μεγάλη πολιτική κρίση της κυβέρνησης
ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη και τη Χίο, εξελίσσεται στην πρώτη μείζονα πολιτική κρίση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα όσα συμβαίνουν στα δύο νησιά δεν είναι απλώς κάποιες διαμαρτυρίες για τις κλειστές δομές προσφύγων. Πρόκειται για πάνδημο ξεσηκωμό των τοπικών κοινωνιών. Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν το σύνολο των αυτοδιοικητικών παραγόντων και κοινωνικών φορέων των νησιών, καθώς και η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων. Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις και τα μπλόκα είναι εντυπωσιακή.

Η κυβέρνηση ενάντια… στη ΝΔ

Το πολιτικό πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο για την κυβέρνηση από τρεις παράγοντες:

  1. Στις κινητοποιήσεις βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λαϊκή βάση της Νέας Δημοκρατίας και τους ανθρώπους της στην Αυτοδιοίκηση.
  2. Η βία που ασκούν τα ΜΑΤ οξύνει περισσότερο τα πνεύματα και βαθαίνει το χάσμα της κυβέρνησης με τις τοπικές κοινωνίες. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Κώστα Μουτζούρη ότι «αυτά δεν τα έκανε ούτε η χούντα». Η αίσθηση του κόσμου στα νησιά είναι ότι όχι μόνο αδικείται, αλλά υφίσταται αδικαιολόγητη κρατική βία.
  3. Δεδομένου ότι τα έργα για τις κλειστές δομές θα διαρκέσουν μήνες, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ορατό τέλος της αντιπαράθεσης. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε ένα μακρύ «ανταρτοπόλεμο», όπως είχε συμβεί παλιότερα με την Κερατέα.

Σε πανεθνικό επίπεδο

Η ζημιά όμως για την κυβέρνηση δεν περιορίζεται στις τοπικές κοινωνίες. Η αντιπαράθεση για τις κλειστές δομές συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλης τη χώρα κι έχει καταστεί μείζον κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Γι’ αυτό άλλωστε γίνεται λόγος για πολιτική κρίση. Ο ξεσηκωμός στα νησιά:

  • Δίνει την αίσθηση της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα όπως το προσφυγικό.
  • Δημιουργεί την εικόνα οργανωτικών αρρυθμιών, κάτι που έτσι κι αλλιώς είναι επιζήμιο, πόσο μάλλον για μια κυβέρνηση που επαγγέλθηκε το σύγχρονο επιτελικό κράτος.
  • Διαψεύδει τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για το προσφυγικό

Η επιμονή και η ζημιά

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω για τις κλειστές δομές. Από την Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι:

«Από χθες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου άρχισαν να κατασκευάζονται νέες σύγχρονες δομές για να κλείσουν οι παλιές προβληματικές. Αυτές οι νέες δομές βρίσκονται μακριά από τους αστικούς ιστούς. Είναι ελεγχόμενες και εκεί θα εξετάζονται ταχύτατα οι αιτήσεις ασύλου και από εκεί, όσοι δεν δικαιούνται, θα επιστρέφουν στις χώρες προσέλευσής τους. Η πολιτική μας άλλαξε, τα σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται καλύτερα και αυτό μας το επιβεβαιώνει η τοπική κοινωνία. Και τα θαλάσσια σύνορά μας φυλάσσονται καλύτερα. Το νομικό μας πλαίσιο έγινε αυστηρότερο και ευέλικτο. Ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά, οι αποφάσεις μας υλοποιούνται. Ζητώ να πέσουν οι τόνοι, γιατί είναι προς όφελος της χώρας να κατασκευαστούν σύγχρονες δομές.»

Η κυβέρνηση λοιπό θα πάει το θέμα μέχρι το τέλος. Επομένως, το ερώτημα δεν είναι αν θα «γράψει» ζημιά η κυβέρνηση, αλλά το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ