ΑΠΟΨΕΙΣ

Κύπρος: Η νίκη Τατάρ αποφασιστικό βήμα προς την οριστική διχοτόμηση

Κύπρος: Η νίκη Τατάρ αποφασιστικό βήμα προς την οριστική διχοτόμηση
AP Photo/Nedim Enginsoy

Ο Ερσίν Τατάρ είναι ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Τατάρ εξελέγη με 51,74% έναντι του 48,62% του απερχόμενου Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μετά την ήττα του ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική.

Να σημειωθεί ότι ο εκάστοτε ηγέτης των Τουρκοκυπρίων φέρει τον τίτλο του «προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Ωστόσο, η λεγόμενη «ΤΔΚΒ» που ανακηρύχτηκε το 1983 και περικλείει όσα εδάφη κατελήφθησαν από τον «Αττίλα» το 1974, δεν αναγνωρίζεται ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από κανένα κράτος στον κόσμο, πλην της Τουρκίας.

Στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος «ψευδοκράτος».

Στις εκλογές της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι Τούρκοι έποικοι.

Η δήλωση Τατάρ

Μετά την εκλογή του ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε:

«Tείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων. Πιστεύω ότι η κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα εξασφαλίσει μεγάλο όφελος στην περιοχή μας, θα καταστεί παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα και θα είναι ωφέλιμο για τους δύο λαούς και τα δύο κράτη. Πιστεύω ειλικρινά ότι μαζί με την κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας».

Προσέθεσε ότι:

«Δεν θα είναι δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αν οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον. Αν δεν το κάνουν αυτό και συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ξέρουν ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα του λαού μας».

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είχε όμως κι ένα μήνυμα για τον ΟΗΕ:

«Να είστε δίκαιοι. Ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του. Βγείτε πλέον από τα καλούπια. Σκεφτείτε διαφορετικά. Ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντιθέτως την εμπόδισε. Εγώ και η ομάδα μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας. Αρκεί να μην παραγνωρίζετε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Η δήλωση Αναστασιάδη

Από την μεριά του, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε:

«Η ετυμηγορία των συμπατριωτών μας να επιλέξουν ως νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας τον κ. Ερσίν Τατάρ είναι απόλυτα σεβαστή. Συγχαίρω τον κ. Ερσίν Τατάρ και προσβλέπω το συντομότερο σε μια συνάντηση γνωριμίας. Θέλω να βεβαιώσω τόσο τον ίδιο όσο και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου για την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα μου να ανταποκριθώ άμεσα στη δεδηλωμένη πρόθεση του γγ του ΟΗΕ να αναλάβει, το ταχύτερο μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η Κύπρος. Θέλω να ελπίζω ότι την ιδία βούληση θα επιδείξει και ο κ. Τατάρ».

Οι λόγοι

Η εκλογή του κ. Τατάρ έχει δύο βασικούς λόγους:

-Πρώτον, εκφράζει την απογοήτευση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την αδυναμία ευόδωσης των διαπραγματεύσεων με τους Ελληνοκύπριους, που σφραγίστηκε από το ναυάγιο της διάσκεψης του Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017.

Ο Μουσταφά Ακιντζί εκλέχτηκε θριαμβευτικά τον Απρίλιο του 2016 με 60,5%, ως ο «ηγέτης της λύσης». Στην πενταετία 2015-2020 όχι μόνο δεν λύθηκε το Κυπριακό, αλλά δεν σημειώθηκε καν σοβαρή προσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

-Δεύτερον, είχαν πολύ μεγάλη σημασία οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις του Ερντογάν οι οποίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Πέρα από την κοινή ανακοίνωση Ερντογάν-Τατάρ λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές ότι ανοίγει η παραλία των Βαρωσίων, ο τουρκικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε στο μάξιμουμ για την εκλογή του εκλεκτού της Άγκυρας.

Οι συνέπειες

Η νίκη του Ερσίν Τατάρ συνιστά αποφασιστικό βήμα για την οριστικοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου.

Κι αυτό, γιατί:

Πρώτον, η τουρκοκυπριακή κοινότητα φεύγει από την εξίσωση του Κυπριακού ως αυτόνομος παράγοντας. Την αυτονομία της τουρκοκυπριακής κοινότητας εκπροσωπούσε ο Ακιντζί. Ο Τατάρ είναι η φωνή του Ερντογάν στην Κύπρο. Πλέον ο Τούρκος Πρόεδρος αποκτάει τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού. Κατά συνέπεια, δεν θα ήταν υπερβολή η εκτίμηση ότι ο Ερντογάν είναι ο μεγάλος κερδισμένος των τουρκοκυπριακών εκλογών.

Δεύτερον, ο Τατάρ σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του καταφερόταν εναντίον της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Είναι ενδεικτικό ότι στην επινίκεια δήλωση του κάνει λόγο για «δύο λαούς, δύο κράτη», καθώς και για «κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού».

Δηλαδή ο Τατάρ αρνείται το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού που είχε προκύψει από τη συμφωνία Μακάριου-Ντεκτάς το 1977 και προσδιορίζει τους όρους των διαπραγματεύσεων τα τελευταία 43 χρόνια.

«Δύο κράτη και δύο λαοί» σημαίνουν οριστική διχοτόμηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ