ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελληνοτουρκικά: Η «διπλωματία των Navtex» υπερίσχυσε της «διπλωματίας των σεισμών»

Ελληνοτουρκικά: Η «διπλωματία των Navtex» υπερίσχυσε της «διπλωματίας των σεισμών»
AP Photo/Emrah Gurel

Το 1999 οι πολύνεκροι σεισμοί στην Τουρκία και την Ελλάδα έδωσαν την αφορμή για την προσέγγιση των δύο χωρών.

Σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης, «έσπασε ο πάγος» τόσο στο επίπεδο των κοινωνιών όσο και σε αυτό των κυβερνήσεων. Μετά τον σεισμό στη Σάμο την Παρασκευή, πολλοί πίστεψαν (ή μάλλον ήλπισαν) ότι η ιστορία θα μπορούσε να επαναληφθεί. Οι δύο κυβερνήσεις προσέφεραν βοήθεια η μία στην άλλη, σε περίπτωση που υπήρχε ανάγκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τους δεκάδες νεκρούς στη Σμύρνη. Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter ότι όποιες και αν είναι ότι οι διαφορές, αυτές είναι στιγμές όπου οι λαοί και από τις δυο χώρες πρέπει να στέκονται μαζί. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε επίσης μέσω Twitter τα συλλυπητήρια του στον ελληνικό λαό. Προσέθεσε ότι «η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να θεραπεύσει τις πληγές της».

Νέα Navtex

To 2020 όμως δεν είναι 1999. Γιατί πριν 21 χρόνια μπορεί οι σεισμοί να έδωσαν την αφορμή, αλλά και οι δύο τότε κυβερνήσεις είχαν την πολιτική βούληση της προσέγγισης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Σήμερα, τέτοια προοπτική δεν φαίνεται να υπάρχει –προς το παρόν τουλάχιστον.

Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την κατάσταση των πραγμάτων, πριν περάσουν 48 ώρες από τις διπλωματικές αβρότητες μέσω Twitter, η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτιοανατολικά της Ρόδου. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά απάντησε με αντι-Navtex. Το δε υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα, η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.»

Η ανακοίνωση προσθέτει: «Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.»

Η διπλωματία των σεισμών

Στη «διπλωματία των σεισμών και τη «διπλωματία των Navtex» αναφέρθηκε και ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Σκάι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι: «Πάνω στα ερείπια, πριν από δύο δεκαετίες είχε χτιστεί μία καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς.

Έχει αποδειχθεί ότι η «διπλωματία των σεισμών» οδήγησε σε ύφεση και σε ειρήνη, ενώ η «διπλωματία των Navtex» οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί.»

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι: «Οι λαοί είναι έτοιμοι για συνεργασία. Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην άκρη θέματα τα οποία οδηγούν σε συγκρούσεις, που είναι προκλητικά, που οδηγούν σε στρατικοποίηση και ας προχωρήσουμε σε μία ειλικρινή συζήτηση. Οι διερευνητικές επαφές είναι στο τραπέζι και το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. […]Εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε πάνω στο τραπέζι τη συζήτηση και όχι Navtex και πλοία. Το θέμα έχει ξεφύγει από τα ελληνικά ή τα τουρκοκυπριακά ζητήματα και είναι πλέον ευρωπαϊκό.»

Νέα μηνύματα από την Αγκυρα

Ωστόσο, δεν άργησαν να έρθουν και τα νέα μηνύματα από την πλευρά της Αγκυρας για να επιβεβαιώσουν ότι το αρνητικό κλίμα παραμένει.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: «Και με το Oruc Reis, και με το Barbaros και με το Fatih η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της» και πρόσθεσε ότι «όταν ανακαλυφθούν κοιτάσματα, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά».

Παράλληλα, απαντώντας στο ελληνικό διάβημα για την τουρκική Navtex, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι κάλεσε στην Ελλάδα σε ανευ όρων διάλογο, χαρακτηρίζοντας μάταιη την προσπάθειά της να αντιδράσει και να εμποδίσει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι η «διπλωματία των Navtex» υπερισχύει της «διπλωματίας των σεισμών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ