ΑΠΟΨΕΙΣ

Διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ

Διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ
INTIME / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον μου προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για διακομιδές ασθενών που χρήζουν μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) από Θεσσαλονίκη, λόγω της ελλείψεως κλινών ΜΕΘ σε μονάδες των Αθηνών.

Το φαινόμενο αυτό, ακόμα των αεροδιακομιδών ασθενών για ΜΕΘ, παρατηρήθηκε και μεταξύ ομόρων κρατών πρόσφατα, μεταξύ Ολλανδίας και Γερμανίας. Αλλά εκεί όμως υπάρχουν άλλα μοντέλα αεροδιακομιδών. Κάποτε θα το σχολιάσω και αυτό.

Πρέπει βέβαια να απασχολήσει τους υπουργούς το κόστος αεροδιακομιδής με ένα C130 και η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών αυτών συγκρινόμενο με το κόστος μιας κλίνης εντατικής μονάδας σε Ιδιωτικό Θεραπευτήριο της Θεσσαλονίκης. Διαθεσιμότητα κλινών στον Ιδιωτικό Τομέα της Θεσσαλονίκης υπάρχει.

Θα πρέπει λοιπόν με έξυπνες κινήσεις να δημιουργήσουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, εάν δεν θέλουνε σε αυτή τη Β΄ φάση της πανδημίας να επιτάξουν ιδιωτικά θεραπευτήρια, να διακομίσουν χρόνια περιστατικά που νοσηλεύονται από άλλη αιτία στις ΜΕΘ των Δημόσιων Νοσοκομείων μας - Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, ΑΧΕΠΑ, Άγιος Δημήτριος - και στα δημόσια νοσοκομεία εφόσον όλα κακώς τα έχουν κάνει νοσοκομεία Covid να νοσηλεύουν και να θεραπεύουν τα περιστατικά αυτά που προσβάλλονται από Covid.

Διαθεσιμότητα κλινών στον ιδιωτικό τομέα της Θεσσαλονίκης από έρευνα που έχω κάνει υπάρχει. Αλλά όμως πρέπει να υπάρξει η συντονισμένη ενέργεια από το υπουργείο.

Κύριοι υπουργοί, πρέπει να γνωρίζετε ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, που αντιμετωπίστηκε με πληρότητα και ακρίβεια θα έλεγα, δώσατε τη δυνατότητα με τις προκηρύξεις για το δημόσιο τομέα προς στελέχωση των μονάδων των δημόσιων νοσοκομείων να μετακινηθεί ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευτών, νοσηλευτριών, ακόμα και ιατρών, με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να διαθέτουν μεν κλίνες ΜΕΘ αλλά να μην έχουν απόλυτα τη δυνατότητα επαρκούς στελέχωσης.

Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι, όπως υπάρχουν τα έξυπνα όπλα για τις πολεμικές επιχειρήσεις, έτσι υπάρχουν και οι έξυπνες μεθοδεύσεις και κινήσεις στη παρούσα πανδημία που είναι μια πολεμική επιχείρηση. Να δοθεί η δυνατότητα σε νοσηλευτές, νοσηλεύτριες και ιατρούς του δημόσιου τομέα με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου να απασχολούνται και να εργάζονται, εάν το επιθυμούν και το θέλουν, κάνοντας μια βάρδια στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια επ΄ αμοιβή καλύπτοντας έτσι κάποια κενά εργασίας (ρεπό, κ.λπ.). Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα να καλυφθούν οι μονάδες του ιδιωτικού τομέα και να έχουμε επάρκεια προς το παρόν σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Δεν μιλάμε βέβαια για την τρίτη φάση, την κόκκινη, της πανδημίας όπου εκεί η Πολιτεία μπορεί να καταλήξει στο έσχατο μέτρο της επίταξης μονάδων εντατικής θεραπείας του ιδιωτικού τομέα.

Έχω σχολιάσει πολλές φορές ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μας και πληρότητα διαθέτει και επάρκεια. Είναι δε συγκρίσιμο και πολλές φορές υπερτερεί άλλων συστημάτων υγείας δημόσιου τομέα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Έχει όμως ένα ιδιαίτερο γνώρισμα η πατρίδα μας. Ότι διαθέτει και έναν πολύ αξιόλογο ιδιωτικό τομέα Υγείας υψηλών δυνατοτήτων και στελεχωμένο με υψηλού επιπέδου επιστήμονες και προσωπικό που μπορεί στην τρίτη φάση, την κόκκινη, να δώσει λύσεις. Κάτι που δεν υπάρχει σε άλλα κράτη της Δυτικής Ευρώπης αλλά και προσωπικά δεν θα ήθελα ποτέ να φτάσουμε στη κόκκινη φάση της πανδημίας.

Τα συντονισμένα μέτρα τα οποία έλαβε η Πολιτεία μέχρι στιγμής και συμπληρωματικά που ενδεχομένως πρόκειται να λάβει, ανάλογα με τη ροή των κρουσμάτων και με τη σωφροσύνη που θα δείξουν όλοι, θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν και θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

------------------------------

Ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χειρούργος, πρώην βουλευτής και πρώην υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2004–2007)

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ