ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανασχηματισμός με «άρωμα» πρόωρων εκλογών

Ανασχηματισμός με «άρωμα» πρόωρων εκλογών
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Είναι μια από τις σπάνιες στιγμές που συμφωνεί σχεδόν το σύνολο των δημοσιογράφων και αναλυτών.

Ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε σήμερα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, έχει έντονο εκλογικό «άρωμα». Η εκτίμηση για τον ανασχηματισμό ήρθε να «κουμπώσει» με τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες για διπλές εκλογές (οι πρώτες με απλή αναλογική, οι δεύτερες με ενισχυμένη) μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Δηλαδή όταν μέσω του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού, επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Από που όμως προκύπτει το εκλογικό «άρωμα» του ανασχηματισμού;

1. Δεν είναι σαρωτικός ανασχηματισμός. Οι μεγάλες υπουργικές αποχωρήσεις περιορίστηκαν στα πρόσωπα του Γιάννη Βρούτση και του Τάκη Θεοδωρικάκου. Επομένως, η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει κανονικά από αύριο κιόλας, χωρίς μεταβατική περίοδο προσαρμογής.

2. Δεν έγινε καμία μετακίνηση η οποία θα μπορούσε να δώσει επιχειρήματα στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ -όσο αυτό είναι δυνατό βέβαια σε έναν ανασχηματισμό.

3. Μπήκαν στην κυβέρνηση πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μειώθηκε το πολιτικό βάρος των τεχνοκρατών.

4. Από τις μετακινήσεις δεν διαταράχθηκε καμία εσωκομματική ισορροπία -αντιθέτως.

5. Δεν συνεχίστηκε το κεντροαριστερό άνοιγμα το οποίο ενώ εξασφαλίζει την ηγεμονία της ΝΔ στο χώρο του Κέντρου, εντούτοις, προκαλεί τις αντιδράσεις της «ιστορικής Δεξιάς».

6. Τοποθετήθηκε ο Μάκης Βορίδης στη νευραλγική θέση του υπουργού Εσωτερικών. Ο κ. Βορίδης θεωρείται ότι έχει τις ικανότητες όχι μόνο να οργανώσει τις εκλογές, αλλά να κάνει και όλη τη σχετική πολιτική προπαρασκευή σε ό,τι αφορά τόσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και τον δημόσιο διάλογο.

Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή του έναντι του κ. Τσίπρα, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, επιδιώκει να κρατήσει ένα ανοιχτό παράθυρο για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, πιθανότατα το φθινόπωρο. Με αυτόν το τρόπο θα «κάψει» την απλή αναλογική και θα διασφαλίσει μια νέα τετραετία για να εφαρμόσει το πολιτικό σχέδιό του

Βεβαίως, από τα δημοσιογραφικά σενάρια μέχρι τα πολιτικά γεγονότα η απόσταση είναι πολύ μεγάλη. Πολλώ δε μάλλον όταν οι εξελίξεις εξαρτώνται από την επάρκεια των εμβολίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ