ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενέργεια και κοινωνική συνοχή

Ενέργεια και κοινωνική συνοχή
INTIME / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών παρατηρητών είναι η ελληνική αγορά του ηλεκτρισμού που λειτουργεί με τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τον τελευταία καιρό παρατηρείται αύξηση του κόστος της χονδρικής τιμής ρεύματος. Αυτό έχει ως συνέπεια την άσκηση ισχυρών πιέσεων στα τιμολόγια, προκαλώντας ήδη ανατιμήσεις στους λογαριασμούς των μεγάλων πελατών.

Η νέα πραγματικότητα που κυριαρχεί στην αγορά δεν αφήνει ανεπηρέαστες ούτε τις τιμές στα απλά τιμολόγια των καταναλωτών.

Πρόκειται κυρίως για τα τιμολόγια των μη καθετοποιημένων προμηθευτών, εκείνων δηλαδή που δεν διαθέτουν δικές τους μονάδες παραγωγής ενέργειας. Στην δύσκολη ενεργειακή αγορά υπάρχουν αυτοί που λόγω παρουσίας στο χώρο διαθέτουν ισχυρά πελατολόγια χιλιάδων καταναλωτών, έχοντας τη δυνατότητα για πάγωμα των τιμών.

Αν αυτό ακούγεται εν πρώτοις σωστό, οι συγκεκριμένες κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα τεράστια αναταραχή στην αγορά ηλεκτρισμού και να ερμηνευτούν ως κινήσεις αθέμιτου ανταγωνισμού και ένδειξη υπεροχής από την πλευρά συγκεκριμένων παικτών, οι οποίοι μπορούν να τις στηρίξουν λόγω της ρευστότητας και του μεγέθους τους.

Παράλληλα, στέλνουν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους καταναλωτές ότι μπορούν να συνεχίσουν να τους παρέχουν ελκυστικό τιμολόγιο ενέργειας και επομένως να ανεβάζουν ταχύτητες στην αγορά, σε αντίθεση με τους μικρότερους παίκτες που βλέπουν τη θηλιά να σφίγγει στον λαιμό τους, αφού αν δεν αυξήσουν τιμολόγια είναι αναγκασμένοι να πουλούν κάτω του κόστους και να βλέπουν ξεκάθαρα το λουκέτο.

Στην αγορά της προμήθειας κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι με τη συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς υπό αυτούς τους όρους οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές για όλους.

Ο ανταγωνισμός στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας θα συρρικνωθεί σε βάρος των μη καθετοποιημένων, δημιουργώντας δύο διακριτές κατηγορίες προμηθευτών, εκείνους που εισπράττουν και κερδίζουν ως παραγωγοί και καταβάλλουν πολύ λιγότερα ως προμηθευτές και εκείνους που μόνο καταβάλλουν χρήματα ως αποκλειστικά προμηθευτές.

Με αυτό τον τρόπο είναι δεδομένο ότι θα παρουσιαστούν και στην ηλεκτρική ενέργεια, τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα υπερσυγκέντρωσης που παρατηρούνται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται η αγορά τώρα, είναι ενεργειακή αναταραχή. Άλλωστε η ενδυνάμωση των όποιων μονοπωλίων, φέρνει τέτοιες αναταράξεις, που στο τέλος θα γυρίσει στην πλάτη των απλών καταναλωτών.

Η ισορροπία στην αγορά δείχνει σταθερότητα και προφυλάσσει από πρακτικές που μπορεί να γεννήσουν κοινωνικές εκρήξεις.

Στη σημερινή δύσκολη εποχή πρέπει να εργάζονται όλοι για την κοινωνική συνοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ