ΑΠΟΨΕΙΣ

Το νέο τουρκικό δόγμα

Το νέο τουρκικό δόγμα
Turkish Presidency via AP, Pool

Το 2009, οπότε και ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου εισήγαγε την έννοια των «Μηδενικών Προβλημάτων» ως μέρος της ευρύτερης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Επρόκειτο για μία φυσική αντανάκλαση της φράσης του Κεμάλ «ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο».

Η Τουρκία στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της ανέλαβε την ευθύνη να εγκαθιδρύσει έναν τέτοιο χώρο στη γειτονιά της.

Γενικότερα, η θεωρία των «Μηδενικών Προβλημάτων» αρνείτο το «πάγωμα» οποιουδήποτε προβλήματος και υποστήριζε την ακούραστη αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων καλλιεργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης. Κάποια στιγμή ο Νταβουτογλου μπήκε στο περιθώριο και τα πράγματα άλλαξαν .

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια προωθεί μια διαφορετική πολιτική σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων από αυτήν που ακολουθεί αλλού, παίζοντας ως «χαλαρός» παίκτης σε χώρες όπως η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία και ως ισλαμική δύναμη ή πολιτιστικό σημείο αναφοράς σε χώρες όπου υπάρχουν σημαντικές τουρκικές ή μουσουλμανικές μειονότητες, όπως η Βοσνία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.

Η Άγκυρα γνωρίζει και εκμεταλλεύεται σοφά τη διπλή ταυτότητά της ως πρώην οθωμανική δύναμη και μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Από την άποψη της ισορροπίας των επιρροών, η Τουρκία παίζει ένα προσεκτικό παιχνίδι μέσω της διεθνούς συνεργασίας.

Ο στόχος της είναι στην πραγματικότητα να διατηρήσει την ταυτότητα μιας κοινότητας που σχετίζεται με τους ιστορικούς δεσμούς. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα έχει γίνει μια σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων στις συγκεκριμένες χώρες δημιουργώντας οικονομικές σχέσεις μέσω του εμπορίου .

Το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει αυξηθεί σχεδόν δεκαπλάσια σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, από 364 εκατομμύρια ευρώ το 2002 σε 3 δισεκατομμύρια το 2017.

Τα Βαλκάνια είναι σαφώς, για την Τουρκία, ένα από τα εδάφη κεντρικού στρατηγικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τη φιλοσοφία Ερντογάν, που θέλει να θυμίζει διαρκώς ότι αυτά τα εδάφη είναι εδάφη που παλαιότερα ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αυτό είναι ένα νέο σχέδιο με σαφή μακροπολιτικά χαρακτηριστικά . Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει κέντρο χάραξης μακροπολιτικής . Άραγε η Ελλάδα έχει;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ