ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα υπέρ και τα κατά των πρόωρων εκλογών

Τα υπέρ και τα κατά των πρόωρων εκλογών
Γραφείο του Πρωθυπουργού / ΙΝΤΙΜΕ

Επιχείρηση «αξιοπιστία στην Ευρώπη» είναι αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτίζει τώρα βήμα-βήμα, ώστε ως ισότιμος συνομιλητής τους να μπορεί να παρεμβαίνει, όπως έκανε τελευταία όταν πρότεινε το πιστοποιητικό για τα εμβόλια και υιοθετήθηκε από μερικούς ευρωπαίους ηγέτες, όχι όμως από τα μεγάλα ισχυρά συμφέροντα της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος σύμφωνα με συνομιλητές του, επιδιώκει ως ισότιμος συνομιλητής και ως ηγέτης που υπεύθυνα διαχειρίστηκε μέχρι στιγμής την πανδημία με το μικρότερο κόστος, παρά τους θανάτους δυστυχώς, να καταστεί πόλος ανάμεσα σε άλλους ισχυρότερους ηγέτες.

Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται την προκήρυξη πρόωρων εκλογών γιατί ακριβώς δεν είναι στη φιλοσοφία του. Kάτι τέτοιο αποτελεί πλήγμα στην αξιοπιστία του, κάτι που προσωπικά ο ίδιος δεν θέλει να απωλέσει.

Συνομιλητής του αναφέρει πως αν ήταν υπέρ του εκλογικού αιφνιδιασμού ο πρωθυπουργός θα έθετε σε κίνδυνο το στοίχημά του στην Ευρώπη, κάτι που δεν επιθυμεί ασφαλώς. Αντίθετα χτίζει πάνω σε αυτή και ως εκ τούτου θέμα πρόωρων εκλογών δεν υφίσταται. Ο ίδιος αναφέρει και το εξής παράδειγμα: Φαντάζεστε ποια θα ήταν η εντύπωση της Μέρκελ ή του Μακρόν αν ένα πρωινό διάβαζαν στις εφημερίδες ή το Διαδίκτυο ότι η Ελλάδα προσφεύγει σε εκλογές; Θα θεωρούσαν αξιόπιστη πολιτική την εφαρμοσμένη από τον κ. Μητσοτάκη; Όχι ασφαλώς.

Επομένως, πρώτο μέλημα του πρωθυπουργού είναι να μην ρισκάρει την προσωπική του αξιοπιστία και για αυτό, όσο και δελεαστικό είναι να κάψει την απλή αναλογική, ο ίδιος δεν το βάζει στη ζυγαριά. «Και με απλή αναλογική να κάνει εκλογές τι θα χάσει;» αναρωτιέται το ίδιο στέλεχος . Όταν μάλιστα αποδεικνύεται ότι στο θέμα της πανδημίας, που είναι το κυριότερο, η διαχείρισή της επαινείται από όλους στο εξωτερικό.

Συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν σκέφτεται για μέσα στο 2021 εκλογές όσο και αν αυτή τη στιγμή ακούγεται πρώιμο.

Ενδεχομένως, πολιτικά να τον εξυπηρετεί κάπου στο φθινόπωρο του 2022 και όχι το 2023 που ολοκληρώνεται η τετραετία όταν την ίδια χρονιά μάλιστα θα γίνουν αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εκτός και αν…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ