ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποια είναι τα δικαιώματα του Κουφοντίνα;

Ποια είναι τα δικαιώματα του Κουφοντίνα;
INTIME / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

«Προφανώς και έχει δικαιώματα» είναι η απάντηση στο ερώτημα που τίθεται για τον καταδικασθέντα Δημήτρη Κουφοντίνα, επιχειρησιακό στέλεχος κάποτε της 17Ν.

Απόδειξη: Αν και καταδικασμένος με τη βούλα της Δικαιοσύνης για 11 δολοφονίες, το Κράτος Δικαίου μεριμνά και τον περιθάλπει στην μονάδα εντατικής θεραπείας -και πολύ καλά κάνει- λόγω της απεργίας πείνας που κάνει εδώ και περίπου 40 μέρες. Επίσης, θεωρητικά το 2027 συμπληρώνει 25 χρόνια φυλακή και εκτός απροόπτου ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος.

Το Κράτος Δικαίου φυσικά δεν λειτουργεί ala cart, ούτε κατά προσέγγιση ανάλογα με την περίπτωση. Το Κράτος Δικαίου λειτουργεί το ίδιο -θεωρητικά τουλάχιστον- για όλους.

Οι αλληλέγγυοι που κάνουν παραστάσεις συμπαράστασης με διάφορες μορφές και επικεντρώνονται στο θέμα της ελευθερίας των ατομικών δικαιωμάτων φυσικά έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν όσο και αν αυτό ακούγεται παράταιρο στην κοινή γνώμη. Η ερμηνείες που κάθε φορά δίνονται είναι διαφορετικές. Και αυτές επιφέρουν πολιτική κόντρα και σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Παράδειγμα η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στην ουσία υπερασπίζονται τις πράξεις του Κουφοντίνα, που ασφαλώς είναι απ’ όλους μας καταδικαστέες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του στέκεται όχι στις πράξεις του τις οποίες φυσικά καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας που ρωτήθηκε τελευταία σε συνέντευξή του, αλλά στέκεται στο ότι θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τις αρετές του κράτους δικαίου και υπό αυτή την έννοια εκτιμούν ότι ο φυλακισμένος για ανθρωποκτονίες Κουφοντίνας είναι ένας από αυτούς και θα πρέπει και ο ίδιος να αντιμετωπίζεται ίσος προς ίσο.

Ο κόσμος όμως που πολλές φορές πιστεύει τα δικά του, ανάλογα με το τι ακούει κάθε φορά και πως προσεγγίζει την κάθε περίπτωση, μπορεί να έχει άλλη άποψη και δυστυχώς η «άλλη άποψη» μπορεί καμία φορά να οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις το Κράτος Δικαίου μόνο και μόνο επειδή «ακούει» το βουητό της κοινής γνώμης μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Πολλές φορές έχει γίνει αυτό ιδίως σε πολιτικές υποθέσεις που χρειάστηκε να ληφθούν αποφάσεις ανάλογα με το που πηγαίνει το «κύμα» του κόσμου. Κάτι τέτοιο είναι άδικο όμως, γιατί έτσι βγαίνουν λάθος συμπεράσματα και για αυτό το Κράτος Δικαίου πρέπει και οφείλει να είναι ίσο προς όλους, ανεξάρτητα αν κάποιοι επιχειρούν να το επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά κάθε φορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ