ΑΠΟΨΕΙΣ

Να κερδίσουμε το στοίχημα των ψηφιακών νομάδων

Να κερδίσουμε το στοίχημα των ψηφιακών νομάδων
Unsplash

«Στη μετά-κορονοϊό εποχή θα υπάρξει ίσως η μεγαλύτερη μετακίνηση εργαζομένων που έχει γίνει ποτέ».

Η φράση του συνιδρυτή και CEO της Nomadx, David Williams στην εκδήλωση με θέμα «Greece: Competing for Global Talent» που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι προφητική.

Οι ψηφιακοί νομάδες (digital nomads) ήρθαν για να μείνουν και η χώρα μας έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία. Μια ευκαιρία ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ανέφερε στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Την οποία καλείται να κερδίσει, προσφέροντας στη νέα «φυλή» επαγγελματιών κάτι παραπάνω από ήλιο και θάλασσα. «Ελάτε στην Ελλάδα για τον ήλιο, μείνετε για τη φορολογία και την τεχνολογία», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε κ. Αλέξης Πατέλης, δίνοντας ακριβώς το στίγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Γιατί, η τάση είναι παγκόσμια και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Και για τους ψηφιακούς νομάδες ο ήλιος και η θάλασσα σίγουρα μετράνε, αλλά δεν αρκούν. Η Φινλανδία, η Εσθονία και η Γερμανία έχουν ήδη δημιουργήσει προγράμματα «υποδοχής» των ψηφιακών νομάδων προσφέροντας βίζα και ειδικά προνόμια, ενώ στο «παιχνίδι» έχουν μπει μεταξύ άλλων και η Αυστραλία και τα Μπαρμπάντος.

Η Ελλάδα λοιπόν έχει τις προϋποθέσεις, καλείται όμως να δημιουργήσει και τις υποδομές ώστε να κερδίσει το στοίχημα των ψηφιακών νομάδων.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρξει το κατάλληλο και ξεκάθαρο νομικό και φορολογικό καθεστώς. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να προσελκύσεις αυτού του επιπέδου τα στελέχη αν δεν τους εξασφαλίσεις ξεκάθαρους όρους διαμονής και ανταγωνιστική φορολογία.

Το θετικό είναι ότι η πολιτεία το έχει αντιληφθεί και ήδη έχει αναλάβει τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρόκειται για τη λεγόμενη Blue Carpet Policy, μια ολοκληρωμένη πολιτική που σκοπεύει να «στρώσει το χαλί» για τους ψηφιακούς νομάδες αλλά και ευρύτερα ανθρώπων με επενδυτικό-επιχειρηματικό προφίλ.

Όπως εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στα πλαίσια της Blue Carpet Policy εντάσσεται ειδική Visa για τους ψηφιακούς νομάδες, η οποία μάλιστα θα προσφέρεται μέσω μιας απλής, άμεσης, λειτουργικής και ψηφιοποιημένης διαδικασίας. Η visa αυτή που αναπτύσσεται σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αφορά «ανθρώπους που θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας και με ένα laptop στα χέρια μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στο οικονομικό γίγνεσθαι σε όλη την υφήλιο».

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η απρόσκοπτη και ταχύτατη πρόσβαση στο Internet. Εδώ υπάρχει ακόμη δρόμος, ειδικά στην περιφέρεια. Γιατί, η λογική της προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων είναι αυτοί να μπορούν και να δουλεύουν όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Και να μεταφέρουν ανά πάσα στιγμή το ψηφιακό τους γραφείο όπου επιθυμούν. Και, κακά τα ψέματα, με συνδέσεις που στην καλύτερη περίπτωση «πιάνουν» 1 ή 5 Mbps δεν μπορεί κανείς να μιλάει για απρόσκοπτη τηλεργασία. Σίγουρα η επέκταση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης Γενιάς θα λύσει οριστικά το πρόβλημα, στο ενδιάμεσο όμως, και επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος, η ανάπτυξη τοπικών υποδομών σε επίπεδο περιφέρειας ή δήμων μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική ενδιάμεση λύση.

Τέλος, η τρίτη προϋπόθεση είναι η δημιουργία και ύπαρξη ενός οργανωμένου και δελεαστικού οικοσυστήματος που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους digital nomads, αλλά και για τις εταιρείες που μπορούν να τους προσφέρουν απασχόληση. Είτε πρόκειται για φοιτητές ή απόφοιτους είτε για senior στελέχη που αναζητούν μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο και το χώρο εργασίας, η ύπαρξη μιας κοινότητας είναι μείζον δέλεαρ.

Και εδώ, η πραγματοποίηση διεθνών επενδύσεων μεγάλου βεληνεκούς όπως αυτές της Microsoft, της Pfizer και της Teamviewer αλλά και της δικής μας Olympia Group σε υποδομές και R&D είναι ο σπόρος για να φυτρώσει και να ανθίσει ένα οικοσύστημα αυτού του βεληνεκούς. Και ταυτόχρονα, η ανάπτυξη υψηλού επιπέδου έργων Real Estate -όπως για παράδειγμα το Ελληνικό- δίνουν αντίστοιχες επιλογές για τη διαμονή.

Με λίγα λόγια, οι συνθήκες είναι ιδανικές και οι προοπτικές μεγάλες. Πρόσφατη έρευνα του Bloomberg αναφέρει πως η τηλεργασία αναμένεται να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2021, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Microsoft έχουν εισαγάγει ένα υβριδικό μοντέλο, όπου οι εργαζόμενοι είτε εργάζονται από το σπίτι, είτε από το γραφείο που διατηρούν στην επιχείρηση. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, οι αλλαγές στη μετά-κορονοϊού εποχή ήρθαν για να μείνουν.

Η Ελλάδα λοιπόν έχει πεδίο δόξης λαμπρό και είναι στο χέρι όλων μας να κερδίσουμε το στοίχημα των ψηφιακών νομάδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ