ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί τόσες πολλές δολοφονίες;

Γιατί τόσες πολλές δολοφονίες;
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Μου φαίνεται ότι ο κόσμος έχει τρελαθεί. Δεν περνά μέρα που να μην πέφτουν πιστολιές κάπου στη χώρα και να σκοτώνονται άνθρωποι. Είναι εγκλήματα πάσης μορφής. Είτε αυτά που έχουν ποινικό χαρακτήρα και έχει να κάνει με ξεκαθάρισμα λογαριασμών της ελληνικής Μαφίας, είτε γιατί κάποιου ή κάποιας τους την έχει «δώσει» και πήρε το όπλο και «καθάρισε» γυναίκα, παιδί, άνδρα, κάποιο συγγενή  ή φίλο, είτε πρόκειται για διαφορές οικονομικής φύσεως. Σημασία έχει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται στη χώρα πολλές δολοφονίες με κίνητρα που έχουν να κάνουν με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανβείς.

Θα το έχετε διαπιστώσει και εσείς. Ακόμη και στους δρόμους που κυκλοφορούμε η κατάσταση είναι τεταμένη. Για «ψύλλου πήδημα» μπορεί ένας οδηγός να κατέβει από το αυτοκίνητό του και να κάνει στον οποιοδήποτε τσαμπουκά και ο άλλος για να αμυνθεί μπορεί ακόμη και να τον σκοτώσει.

Η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη, το έγκλημα «δίνει και παίρνει» και ποτέ άλλοτε νομίζω δεν είχαμε φτάσει σε τέτοιο σημείο ως κοινωνία. Είναι άλλο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ανθρώπων της νύχτας, άλλο η Μαφία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρυσοχοϊδη που έστειλε τον ογκώδη φάκελο στον εισαγγελέα, και άλλο με το παραμικρό να τραβάει κάποιος το πιστόλι και να σε σκοτώνει.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όλο αυτό έχει να κάνει με ψυχολογικές καταστάσεις. Η καραντίνα, ενός έτους, η κλεισούρα μέσα στα σπίτια, η οικονομική κρίση δέκα ετών που είχε προηγηθεί και προκάλεσε μεγάλη ανέχεια στους πολίτες, είναι μέρος των καταστάσεων αυτών, με συνέπεια τώρα να υπάρχει αυτό το ξέσπασμα.

Ο καθένας σίγουρα κουβαλάει μέσα του διάφορα μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Επ’ αυτού δεν χωρά καμία αμφιβολία. Τα βιώματα του καθενός μπορούν να προκαλέσουν κακό στον άλλον. Ψυχραιμία δεν υπάρχει. Ούτε φυσικά κανένας διάλογος σε τυχόν παρεξηγήσεις. Με το παραμικρό ξεσπά βία, ένταση και φασαρία η οποία μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Λύσεις σε αυτά δίνουν μόνο οι ειδικοί. Οι επιστήμονες που έχουν την ψυχική ηρεμία να συζητήσουν με εκείνον που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα. Φαίνεται όμως ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια νέα μάστιγα, η οποία έχοντας τις ρίζες της σε όλα τα προαναφερθέντα εξαπλώνεται με πολύ έντονο ρυθμό και αυτό έχει ως συνέπεια να διογκώνεται το έγκλημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ