ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «ηφαίστειο» των τζιχαντιστών «καίει» την Ευρώπη

Το «ηφαίστειο» των τζιχαντιστών «καίει» την Ευρώπη
REUTERS/ SANA

«Ματώνει η Ευρώπη», «Νέο Χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης», «Η τζιχαντιστική τρομοκρατία ξανακτυπά». Αυτοί είναι μόνοι μερικοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους που κοσμούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Οι τίτλοι μικροί για να περιγράψουν το μέγεθος της τραγωδίας που πλήττει την Ευρώπη αλλά και άλλες ηπείρους ανα διαστήματα.

Οι επιθέσεις αυτές ξεκίνησαν απο την ημέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Ένα τρομοκρατικό κτύπημα που αποτέλεσε την αρχή μιας πορείας, βάρβαρης και ανεξέλεγκτης.

Τον Μάρτιο του 2004 σημειώθηκε η πιο αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ήταν η επίθεση στο μετρό της Μαδρίτης που άφησε πίσω της 192 νεκρούς και πάνω απο 1500 τραυματίες.

Το 2005, ως αντίποινο στην εμπλοκή της Βρεττανίας στον πόλεμο του Ιρακ σημειώθηκαν οι επιθέσεις στο λονδρέζικο μετρό και σε λεωφορείο.

10 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2015, συγκλονισμένη η ανθρωπότητα παρακολουθεί μια τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας. Τζιχαντιστές εισβάλλουν στο σατιρικό περιοδικό “Charlie Hebdo” και δολοφονούν άνανδρα δημοσιογράφους και σκιτσογράφους.

Η ελευθερία έκφρασης φαίνεται να αποτελούσε τον πραγματικό στόχο των τρομοκρατών, οι οποίοι προσπαθούν να φιμώσουν την Ευρώπη και να επιβάλουν το «όραμα» τους.

Η τρομοκρατία δεν είναι απλώς μια παρωδική ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα απλό σιρόπι. Η τρομοκρατία είναι «καρκίνωμα» το οποίο φαίνεται να εξαπλώνεται στον οργανισμό της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα με μεταστατικούς ρυθμούς καλπάζουσας μορφής.

Η θεραπεία της τρομοκρατίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το καζάνι βράζει εδώ και χρόνια και οι αναθυμιάσεις προκαλούν πλέον ασφυξία.

Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και τα πρόσφατα κτυπήματα του ισλαμικού κράτους στις Βρυξέλλες, φαίνεται να επιβεβαιώνουν το σενάριο που θέλει την Ευρώπη, έρμαιο στις αρρωστημένες «ορέξεις» της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Η επίρρηψη ευθυνών, όμως, δεν αποτελεί τρόπο αντιμετώπισης της βίας που «σκοτώνει» κάθε έννοια ελευθερίας.

Θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνειδητοποιήσει τα δικά της λάθη. Την στιγμή που το λεγόμενο ισλαμικό κράτος γεννιόταν η Ευρώπη επέλεξε να τα ανοίξει άλλα μέτωπα. Χάθηκε χρόνος πολύτιμος. Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δεν χωρεί ιδεοληψίες. ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσία οφείλουν να ενώσουν δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα των σοβαρών αποφάσεων. Είμαστε μπροστά σε μια σπείρα δηλητηριασμένων ψυχών και μυαλών που οπλίζουν τα χέρια τους ανεξέλεγκτα και «ανατινάζουν» ζωές.

Η αλλαγή πολιτικής της Ευρώπης και η ρεαλιστική σφυγομέτρηση των καταστάσεων πρέπει να αποτελέσουν τα πρώτα μικρά βήματα για την αντιμετώπιση του σύγχρονου πολέμου, που μετρά ήδη αρκετά θύματα.

Ο Ανδρέας Α. Αποστόλου είναι MEng MSc

ΔΗΜΟΦΙΛΗ