ΑΠΟΨΕΙΣ

Δύο χρόνια από τις εκλογές του 2019

Δύο χρόνια από τις εκλογές του 2019
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού τον Ιούλιο του 2019 εξέφρασε την ανάγκη ενός ολόκληρου λαού να αφήσει πίσω του τη φενάκη του αντιμνημονίου και να περάσει στην εποχή του ρεαλισμού και του αποτελέσματος.

Στους 24 μήνες που ακολούθησαν η Ελλάδα όχι μόνο έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις σε κάθε τουρκική πρόκληση αλλά αξιοποίησε σε όλα τα επίπεδα τις παραδοσιακές συμμαχίες της σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενώ οικοδόμησε καινούργιες στην ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Στη διαχείριση της πανδημίας η πατρίδα μας άνοιξε νέους δρόμους και έγινε παράδειγμα προς μίμηση για χώρες με πολύ πιο οργανωμένα συστήματα υγείας και υψηλού επιπέδου κρατικές υποδομές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εμβολιαστική μας διαδικασία. Ακόμα και στο μεταναστευτικό οι ροές είναι πλέον σχεδόν μηδενικές και οι αριθμοί των παραμενόντων στα νησιά στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης το 2015.

Οι απανωτές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε δεν εξελίχθηκαν σε στενωπό, όπως συνέβη με την κρίση χρέους τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Με πρόγραμμα, σκληρή δουλειά, συνέπεια λόγων και πράξεων, ανθρώπους με γνώσεις και αποφασιστικότητα περνάμε τον κάβο, δημιουργώντας παράλληλα καλύτερες προοπτικές για όλους τους Έλληνες.

Στο εξωτερικό εκείνοι που για δέκα περίπου χρόνια μας κουνούσαν το δάχτυλο σήμερα αποτελούν τους καλύτερους διαφημιστές της Ελλάδας.

Στο εσωτερικό όλο και περισσότεροι πολίτες περιβάλλουν με εμπιστοσύνη το πρόσωπο του πρωθυπουργού και την κυβέρνηση της ΝΔ ενώ η αντιπολίτευση αδυνατεί να βρει αφήγημα για τα μεγάλα και ουσιώδη. Τα δημοσκοπικά ευρήματα μάλιστα προκαλούν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό «βέρτιγκο». Επιδιώκουν διεύρυνση προς το κέντρο υιοθετώντας ή καλύπτοντας όλο και συχνότερα απόψεις και στάσεις του περιθωρίου.

Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν την τελική έκβαση του πολέμου κατά της πανδημίας όσο και τη θέση της Ελλάδας στη μετά-κορωνοϊό εποχή.

Ο Covid-19 μπορεί να νικηθεί αλλά δεν έχει νικηθεί ακόμα. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες, τα κίνητρα για όσους εμβολιαστούν αλλά και τα αντικίνητρα για εκείνους που δεν θα το πράξουν θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα θα τελειώνουμε μαζί του.

Η Ελλάδα έχει συσσωρευμένη ενέργεια.

Με τις «μηχανές» στο φουλ κερδίζουμε όσα στερηθήκαμε στο πρόσφατο παρελθόν και δημιουργούμε ένα περιβάλλον σταθερά υψηλής ανάπτυξης. Με πολλές και καλά αμειβόμενες δουλειές και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες.

O Γιώργος Στεργίου είναι γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ