ΑΠΟΨΕΙΣ

Κράτα μικρό καλάθι 

Κράτα μικρό καλάθι 
AP Photo/Lewis Joly

Έχουν δίκιο όσοι λένε «κράτα μικρό καλάθι».

Από τον Αύγουστο κιόλας δεν υπήρχε ούτε ένας που να μην γνώριζε ότι έρχονται μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού.

Δεν υπήρχε ούτε ένας που δεν γνώριζε ότι θα υπάρξουν μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ώστε όσο το δυνατόν καλύτερα να αναπτυχθεί τείχος ανοσίας για να μην έχουμε άσχημο φθινόπωρο και βαρύ χειμώνα.

Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων, με κενά στις αποφάσεις των υπουργείων και μία γραφειοκρατία απίστευτη, που ως αποτέλεσμα έχει την αναποτελεσματικότητα των διαδικασιών.

Παράδειγμα, προσελήφθη γιατρός αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο των Σερρών και αφού πρώτα πήγε στη δουλειά του, γνωρίστηκε με τους συναδέλφους του και μετά έμαθε το νοσοκομείο ότι είναι ανεμβολίαστος, επειδή όταν ήταν μικρός είχε κάνει εμβόλιο και του είχε δημιουργηθεί αλλεργικό σοκ. Στη συνέχεια μπήκε στη διαδικασία της αναστολής εργασίας.

Δηλαδή, συγγνώμη κιόλας, κανείς δεν ρώτησε αυτόν το γιατρό αν είναι εμβολιασμένος ή όχι; Έπρεπε πρώτα να γίνει η διαδικασία πρόσληψης, να συμπληρωθεί οργανική θέση του νοσοκομείου που ήταν κενή για πολλούς μήνες, να αναλάβει καθήκοντα ο γιατρός, σε μάλιστα διευθυντική θέση και μετά να γίνει γνωστό ότι είναι ανεμβολίαστος και πρεπεί ξανά η θέση να χηρέψει. Συγγνώμη αλλά κάτι δεν κάνουμε σωστά!

Αντί από την αρχή να ξέρει το σύστημα του υπουργείου Υγείας, η επιτροπή που εξετάζει εάν είναι εμβολιασμένος κάποιος γιατρός, νοσηλευτής ή άλλος υγειονομικός, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα.

Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Μέχρι πριν λίγες μέρες ουδείς γνώριζε τι ισχύει για τους γιατρούς που υπηρετούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία και μόλις προχθές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία 350 εργαζόμενοι στα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν είναι εμβολιασμένοι και μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Το πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν είχε ξεκαθαριστεί ακόμη, επειδή η ευθύνη είναι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και όχι του υπουργείου Υγείας.

Θεωρητικώς το μετρό για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς είναι οριζόντιο. Θεωρητικός όμως... Γιατί πρακτικά, μέχρι στιγμής, δεν ισχύει κάτι τέτοιο ως φαίνεται στα στρατιωτικά νοσοκομεία μέχρι που ο υπουργός Άμυνας υπέγραψε την σχετική απόφαση. Μέχρι να την υπογράψει όμως όλοι λειτουργούσαν σε ένα διαφορετικό καθεστώς, από ό,τι οι συνάδελφοι τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τι θέλω να πω μ’ αυτά τα παραδείγματα, που ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν και άλλα παρόμοια;

Θέλω να πω ότι αντί να υπάρχει μια ενιαία, στιβαρή απόφαση που να ισχύει για όλους, χωρίς «παραθυράκια», χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις, ώστε να μην υπεκφεύγει κάνεις των όποιων αποφάσεων, αντ' αυτού παρατηρείται μία χαλαρή αντιμετώπιση στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Με άλλα λόγια είναι σαν να πηγαίνουμε στον πόλεμο χωρίς όπλα. Γίνεται; Να που όμως γίνεται…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ