ΑΠΟΨΕΙΣ

Φώφη την φώναζαν όλοι

Φώφη την φώναζαν όλοι
ΙΝΤΙΜΕ

Αυτή τη φορά η Φώφη (έτσι τη φώναζαν φίλοι, ψηφοφόροι και απλοί πολίτες) με το μικρό της όνομα, δεν στάθηκε τυχερή και ο αγώνας που έδωσε για τη ζωή της τελικά ήταν άνισος.

Ένας αγώνας που πάντα μέσα της σκεφτόταν την «κακιά στιγμή» όταν έρθει. Και να που αυτή η στιγμή δυστυχώς φάνηκε τόσο άδικα και τόσο ξαφνικά που σε πήρε μακριά απ' όλους.

Την οικογένειά σου, τα αγαπημένα σου παιδιά Αιμιλία, Κατερίνα και τον Γιώργο σου που έχει και το επίθετο του παππού του, αείμνηστο Γεννηματά και φυσικά του συζύγου σου Ανδρέα Τσούνη.

Το χαμόγελο της Φώφης Γεννηματά έσβησε και ο θάνατός της σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στους δικούς της ανθρώπους αλλά και σε ξένους τους άγνωστους.

Συγκινήθηκαν, έκλαψαν, πόνεσαν και δάκρυσαν όταν έμαθαν τον χαμό της. Σαν να πρόκειται για δικό τους άνθρωπο, γιατί κακά τα ψέματα η αρρώστια του καρκίνου της Φώφης και ο θάνατός της άγγιξε πολλούς σε όλη τη χώρα σαν να ήταν μέσα στο δικό τους σπίτι, λίγο πριν κλείσει τα 57 της χρόνια, όπως ακριβώς η μητέρα της Κάκια και ο πατέρας της Γιώργος.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σαν να πρόκειται να έβαλε ο Θεός σημάδι που λέει και η ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη στο ομώνυμο τραγούδι γιατί πραγματικά Φώφη ήσουν παλικάρι.

Η Φώφη Γεννηματά αναμφίβολα ήταν παλικάρι έδινε σκληρές μάχες και τις κέρδιζε.

Ήταν μητέρα, μαχήτρια, και πολιτικός. Σύμβολο για τη σύγχρονη γυναίκα ιδίως για εκείνες που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα υγείας με εκείνη και που στην πραγματικότητα δημοσιοποιώντας το δικό της καρκίνο έδινε δύναμη σε όλες τις ανώνυμες γυναίκες με παρόμοιο πρόβλημα.

Το πολιτικό της αποτύπωμα θα παραμείνει πραγματικά ανεξίτηλο γιατί η ίδια ως χαρακτήρας ήταν δοτική, γενναιόδωρη και δεν έμπαινε σε μικρότητες ούτε σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Με τον θάνατό της ένωσε όλο τον πολιτικό κόσμο και φάνηκε από τις πρωτόγνωρες εικόνες στη Βουλή όταν αγκαλιάζονταν βουλευτές μεταξύ τους που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα.

Αυτό ήταν η Φώφη και θα ήταν κρίμα το κεφάλαιο και την παρακαταθήκη που άφησε πίσω της να ξοδευτεί, επιστρέφοντας πίσω στις γνώριμες καταστάσεις και άγονες αντιπαραθέσεις είτε εντός του κόμματός της που πάσχιζε με όλες τις δυνάμεις της να κρατήσει ενωμένο, είτε έξω από αυτό στην κοινωνία.

Και θυμάμαι πόσο αγωνιούσε για την ίδια της τη χώρα με τα ζητήματα που σχετίζονται με το δημογραφικό. Την ένοιαζε να μεγαλώνει η Ελλάδα και όχι να μικραίνει και να συρρικνώνεται, έτσι είχε μάθει αυτή ήταν η παιδεία της αυτή ήταν η στάση ζωή της.

Φώφη, θα σε θυμόμαστε όλοι όσοι σε γνωρίσαμε από κοντά σαν άνθρωπο και σαν πολιτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ