ΑΠΟΨΕΙΣ

Προς ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο

Προς ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο
INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός και επαγγελματικός σύλλογος της χώρας, εξ απόψεως ενεργών μελών. Ο Δικηγόρος είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, όσο είναι και ο Δικαστής και ο Εισαγγελέας και τούτο με ρητή διάταξη νόμου. Η κοινωνία, μέσω του Νομοθέτη, του απένειμε το ρόλο του συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, διότι στο Δικηγόρο η κοινωνία αναγνώρισε αφ΄ενός μεν τον Ειδικό Επιστήμονα που είναι ο απολύτως αρμόδιος να ερμηνεύει το Δίκαιο και να μετέχει στην επεξεργασία των διατάξεων των κανόνων δικαίου και αφ' ετέρου τον Υπερασπιστή των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της συλλογικότητας, των κεφαλαιουχικών εταιρειών, του συνόλου των φυσικών και νομικών οντοτήτων που συναπαρτίζουν την κοινωνία. Αυτό είναι το πρωτόλειο Κοινωνικό Συμβόλαιο της κοινωνίας με το Δικηγόρο.

Η εκτεταμένη οικονομική κρίση από το 2010 μέχρι και σήμερα έφερε - αναπόδραστα - συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης και μαζί με αυτή, μια προϊούσα απαξίωση του ρόλου του Δικηγόρου. Ο Νομοθέτης τον αποψίλωσε από επαγγελματικές και επιστημονικές αρμοδιότητες, που ο ίδιος του τις απένειμε με το αρχικό "Κοινωνικό Συμβόλαιο". Η κοινωνία έχασε την εμπιστοσύνη της στο Δικηγόρο ως υπερασπιστή των δικαιωμάτων της, βλέποντας τη δικαιοσύνη να υπεραμύνεται πολιτικών και οικονομικών επιλογών της εκάστοτε κυβέρνησης. Το κράτος περιόρισε δραστικά τη συμβολή του Δικηγόρου και δη του Δικηγόρου της πράξης, αρχικά, στη νομοτεχνική επεξεργασία νομοθετημάτων ευρέως ενδιαφέροντος, μέχρι που την εξαφάνισε, τελείως, θεσμικά. Απτό παράδειγμα οι πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, για τις οποίες ο νομοθέτης δεν ζήτησε ούτε καν γνωμοδοτικά εισήγηση των Δικηγορικών Συλλόγων πριν τη θέσπισή τους. Η σημερινή εικόνα περιλαμβάνει, τελικά, ένα Κράτος που νομοθετεί αυθαίρετα, μια Δικαιοσύνη, που απονέμεται από Δικαστές και Εισαγγελείς, χωρίς την ισότιμη συμμετοχή του Δικηγόρου, και μια κοινωνία ανθρώπων που απαξιώνει τη σημασία της μετοχής του Δικηγόρου στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των πολιτών. Όλα αυτά αναπόδραστα δεικνύουν ότι το αρχικό κοινωνικό συμβόλαιο της κοινωνίας με το Δικηγόρο είναι πλέον ανενεργό.

Στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2021, καλούμαστε να επιλέξουμε τους εκπροσώπους που θα διαπραγματευτούν και τελικά θα «υπογράψουν» το νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κοινωνίας, του κράτους, του νομοθέτη με το Δικηγόρο. Τα ευχολόγια και οι επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις σε κάθε προεκλογική περίοδο κούρασαν, καθότι απεδείχθησαν επανειλημμένα έπεα πτερόεντα. Θέλουμε άμεσες, εφαρμόσιμες λύσεις, που δεν απαιτούν την άμεση συνδρομή του Κράτους, αλλά επιβάλλονται χωρίς καμμία πρόσθετη δαπάνη, μέσα από την αυτοοργάνωση και αυτοπροστασία του Δικηγορικού Σώματος αύριο το πρωί.

Διεκδικούμε και θα εφαρμόσουμε:

Α. Επιτροπή Λειτουργίας Δικαστηρίων: Διαπαραταξιακό Όργανο που θα αποτελείται από Δικηγόρους που θα εποπτεύουν καθημερινά θεσμικά τη λειτουργία όλων των Δικαστηρίων της Αθήνας και θα επεμβαίνουν άμεσα σε κάθε περίπτωση απόπειρας παραβίασης του κύρους και της αξιοπρέπειας του Δικηγόρου είτε από δικαστές, είτε από εισαγγελείς είτε από δικαστικούς υπαλλήλους.

Β. Επιτροπή Προστασίας Δικηγορικών Αμοιβών: Διαπαραταξιακό Όργανο που θα αποτελείται από Δικηγόρους του ΔΣΑ που θα επιμελούνται προσφυγές μελών του Δ.Σ.Α. για καθυστέρηση ή μερική ή πλήρη παράλειψη καταβολής τη δικηγορικής αμοιβής από εντολείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Φυσικά πλάι στα ανωτέρω, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων, υποχρεωτική συμμετοχή του ΔΣΑ στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία όλων των σημαντικών διαχρονικών νομοθετημάτων και διαρκή επιμόρφωση των μελών του Δ.Σ.Α. στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι στις εκλογές του ΔΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ εκείνους τους Δικηγόρους που θα διαχειριστούν το Νέο Συμβόλαιο με την Κοινωνία.

* Ο Σπύρος Μήτσουρας είναι ΔΜΣ Εργατικού Δικαίου Νομικής Σχολής Αθηνών, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και υποψήφιος σύμβουλος ΔΣΑ με τον συνδυασμό «ΔΙΕΚΔΙΚΩ περισσότερα στην πράξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ