ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει στον πόλεμο αυτόν;

Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει στον πόλεμο αυτόν;
Από τον πόλεμο δεν υπάρχει κερδισμένη χώρα και πολίτες που ωφελούνται, αλλά μόνο χώρες και πολίτες που χάνουν AP Photo/Emilio Morenatti

Παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου με τον Πούτιν να εισβάλει στην «ελεύθερη» Ουκρανία πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα διορθώσει την ιστορία και θα μεγαλώσει τη χώρα του. Έτσι πιστεύει και αφού πιστεύει ότι κάνει το σωστό ό,τι και να του πει η διεθνής κοινή γνώμη, όσες και να του επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ και την ΗΠΑ, πάντα θα κάνει αυτό που νομίζει γιατί έτσι το νομίζει.

Από τον πόλεμο αυτόν όμως όλοι βγαίνουν χαμένοι και από κάθε πόλεμο που συμβαίνει βγαίνουν χαμένοι οι πάντες. Ωστόσο, στο γεωστρατηγικό παιχνίδι που είναι για γερούς παίκτες υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι.

Καταρχάς χαμένοι είναι οι πολίτες της Ουκρανίας που μάχονται κατά της ρωσικής εισβολής και χάνουν και τη ζωή τους, αλλά και πολίτες όλης της Ευρώπης που βλέπουν να αδειάζει το πορτοφόλι τους από τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, τη θέρμανση, το ρεύμα, και τα καύσιμα.

Κερδισμένοι είναι φυσικά οι εξοπλισμοί και το ΝΑΤΟ που ήδη τα μέλη του ετοιμάζονται για νέες στρατιωτικές παραγγελίες.

Χαμένη είναι σίγουρα στο πολιτικό παιχνίδι η Γερμανία και κερδισμένοι η ΗΠΑ και η Ρωσία, που απομόνωσαν τον Μερκελισμό και άφησαν το νέο καγκελάριο πολιτικά άφωνο, αφού σε αυτή την κρίση περισσότερο ρόλο παίζει πλέον ο Μακρόν και όχι τόσο ο Σολτς -αν και ο Μακρόν είχε μιλήσει για το θάνατο του ΝΑΤΟ που εκ των πραγμάτων πλέον δεν υφίσταται, αφού το ΝΑΤΟ μπορεί για λίγο ως τεράστιος γίγαντας να κοιμήθηκε αλλά τώρα έχει αναστηθεί για τα καλά μετά τα «τερτίπια» του Βλαδίμηρου…

Κερδισμένοι επίσης είναι οι παίκτες που «σορτάρουν» τα κεφάλαιά τους σε παράγωγα της ενέργειας και βγάζουν ημερησίως πολλά λεφτά.

Χαμένοι είναι η αξιοπιστία της Ευρώπης και πιο χαμένος ο Μπορέλ, που αντί να λάβει η ΕΕ μέτρα που δεν θα αφήνουν κανένα περιθώριο στον Πούτιν, επιχείρησε να τα στρογγυλέψει για άλλη μια φορά, όπως κάνει συνεχώς στα μέτρα κατά της Τουρκίας.

Επίσης, χαμένος είναι και ο Ερνρτογάν που βλέπει το φίλο του Ρώσο πρόεδρο να σκοτώνει κόσμο, αμάχους, δημιουργώντας συνθήκες για νέους πρόσφυγες και να μην μπορεί να σταθεί δίπλα του όσο και αν πιέζεται ο ίδιος από το Κρεμλίνο να το κάνει. Το οξύμωρο στην υπόθεση: Η Τουρκία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ οφείλει να λάβει δραστική απόφαση ξεκάθαρη για τα μέτρα και τις κυρώσεις εναντίον του Πούτιν, έστω και αν η λυκοφιλία που έχει μαζί του του κοστίζει.

Από τον πόλεμο δεν υπάρχει κερδισμένη χώρα και πολίτες που ωφελούνται, αλλά μόνο χώρες και πολίτες που χάνουν. Ζωές πάνω από όλα, χρήματα, περιουσίες, υποδομές, ολόκληρος ο δυτικός κόσμος που έμαθε έστω και μέσα από παλινωδίες να ζει στον πολιτισμό και τα άλματα της επιστήμης, με την καινοτομία που προστατεύουν την υγεία από τις πανδημίες, όπως τώρα με τα εμβόλια που προστάτευσαν εκατομμύρια ζωές από τον κορωνοϊό.

Στην ουσία όμως, όπως και να το δει κάποιος, κερδισμένοι και χαμένοι είναι το ίδιο νόμισμα -απλά η μία είναι η άλλη όψη του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ