ΑΠΟΨΕΙΣ

Αριστοφάνειος «Πλούτος»: Η απόλυτη κωμωδία στην ενέργεια;

Αριστοφάνειος «Πλούτος»: Η απόλυτη κωμωδία στην ενέργεια;
ΙΝΤΙΜΕ

Ο Πλούτος, η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη (388 π.Χ.), διακωμωδεί την ροπή του τυφλού, τιμωρημένου από το Δία, Πλούτου να αποφεύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους και να προτιμά τους φαύλους και πλεονέκτες. Ωστόσο ο τίμιος Χρέμυλος καθοδηγούμενος από το Μαντείο των Δελφών περιθάλπει τον τυφλό, ο οποίος ξαναβρίσκει το φως του και διανέμει τα πλούτη του με δικαιοσύνη.  

Επί δύο μήνες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εργαλειοποιήθηκε από την κυβέρνηση στην προσπάθεια προσδιορισμού των υπερκερδών ή «ουρανοκατέβατων» κερδών των ενεργειακών εταιρειών εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Εξαιρέθηκαν διάφορα ποσά όπως τα εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη της ΔΕΠΑ, αλλά και χρονικές περίοδοι όπως το τρίτο 3μηνο του 2021. Παρόλα αυτά τα κέρδη προσδιορίστηκαν σε περίπου € 1 δισ., και παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι ουδέν κέρδος για τις ενεργειακές εταιρείες υφίσταται. Σήμερα ενημερωνόμαστε ότι οδεύει στη Βουλή τροπολογία για τη «φορολόγηση» των κερδών κατόπιν αφαίρεσης διαφόρων ποσών και κατόπιν συμψηφισμού κερδών - ζημιών στις δύο διακριτές αγορές της χονδρικής και λιανικής, κάτι που αν τελικά ισχύσει συνιστά σταυροειδή επιδότηση και απαγορεύεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού. Είναι προφανές ότι ούτε διάθεση φορολόγησης υπάρχει, ούτε αληθή ήταν τα κίνητρα διερεύνησης και προσδιορισμού των υπερκερδών.

Εξάλλου, μετά και την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του κυβερνητικού μηχανισμού παρέμβασης στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (απ’ τον Ιούλιο 2022) και την επιστράτευση ενός Plan B που μέλλει να δούμε πώς θα λειτουργήσει, η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει στο μοτίβο των επιδοτήσεων απ’ το Δημόσιο Ταμείο.

Ο αριστοφάνειος Πλούτος εγκατεστημένος για τα καλά «στο πίσω μέρος του ναού της Αθηνάς» δεν έτυχε ίασης, η χώρα μαστίζεται απ’ τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαιοειδών και ο πεπερασμένος δημοσιονομικός χώρος συρρικνώνεται έτι περαιτέρω ερήμην ρυθμιστικών και νομοθετικών παρεμβάσεων για τη δίκαια κατανομή των βαρών και του επιχειρηματικού ρίσκου. Είναι ο Πλούτος η απόλυτη κωμωδία της συγκαιρινής Ελλάδος; Και πόσοι Χρέμυλοι χρειάζονται για να τον θεραπεύσουν απ΄ την τυφλότητά του;

* Ο Νικόλαος Φαραντούρης είναι Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας και Ανταγωνισμού και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ενέργεια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Διετέλεσε επί 10ετία Μέλος ΔΣ και Νομικός Σύμβουλος στη ΔΕΠΑ και Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής της EUROGAS, της ένωσης 45 εταιρειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ