ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα ελληνοτουρκικά και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε Αθήνα και Άγκυρα

Τα ελληνοτουρκικά και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε Αθήνα και Άγκυρα
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η εν εξελίξει ελληνοτουρκική ένταση δεν είναι κάτι καινούριο αλλά ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο για δεκαετίες συνδεόμενο με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Τα ΜΜΕ και στις δύο χώρες καλύπτουν αναλυτικά, κι εν πολλοίς υπερβολικά, την ένταση δημιουργώντας την εντύπωση ενδεχόμενης επιθετικής κίνησης της άλλης πλευράς σε ένα θερμό επεισόδιο ή «ατύχημα». Ξαφνικά ωστόσο το θέμα εξαφανίζεται από την επικαιρότητα, κι επιστρέφει η ηρεμία για κάποιους μήνες.

Πέραν του εν πολλοίς ρητορικού γεωπολιτικού αναθεωρητισμού της γείτονος, το εν λόγω κλίμα συνδέεται με τον πολιτικό αντίκτυπο της διπλωματικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό των δύο χωρών, επιδιώκοντας κι οι δύο κυβερνήσεις να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους μέσω της αύξησης της δημοτικότητάς τους.

Στην Άγκυρα ο Πρόεδρος Έρντοαν αντιμετωπίζει έναν Αρμαγεδδώνα οικονομικών κυρώσεων από το λεγόμενο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, διατηρώντας ωστόσο την παραγωγική βάση της Τουρκίας ισχυρή. Στην Αθήνα με ρημαγμένη την παραγωγική βάση και τις υποδομές της χώρας, η οικονομία, παρά τις επικοινωνιακές λοβιτούρες του Μαξίμου περί ανεπαρκών επιχορηγήσεων τα καύσιμα και την ενέργεια, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο λόγω της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης να φέρει την ανάπτυξη πολύ πριν ενσκήψει η νέα τεχνητή παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Με επιδεινούμενη την οικονομία και στις δύο χώρες η γεωπολιτική ένταση στις διμερείς σχέσεις φαίνεται να ευνοεί επικοινωνιακά και τις δύο κυβερνήσεις. Μπροστά στον έξωθεν διογκούμενο κίνδυνο οι πολίτες ξεχνούν για ένα διάστημα τα πραγματικά προβλήματα της επιβίωσής τους. Αυτό που δεν αναδεικνύεται από την επικαιρότητα είναι ότι οι δύο κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την εξωτερική πολιτική ως προεκλογικό χαρτί στην αρένα των εσωτερικών προεκλογικών πολιτικών τους εξελίξεων.

*O Ευάγγελος Βενέτης είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ