ΑΠΟΨΕΙΣ

Τρεις άξονες για μια Θεσσαλονίκη σύγχρονη και εξωστρεφή

Τρεις άξονες για μια Θεσσαλονίκη σύγχρονη και εξωστρεφή
Η 86η ΔΕΘ πραγματοποιείται σε μια συγκυρία με υπαρκτές δυσκολίες για την ευρωπαϊκή οικονομία που αναπόφευκτα επηρεάζει και τη χώρα μας. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εκτός από την σημασία που έχει για την ίδια την πόλη μας, συνιστά ένα πολιτικό γεγονός όπου ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί καταθέτουν τις προτάσεις τους όχι απλά για τη Θεσσαλονίκη αλλά συνολικά για την χώρα.

Με αυτήν την έννοια καμία ΔΕΘ δεν είναι «μία από τα ίδια» όμως σε κάθε περίπτωση είναι ευθύνη όλων μας να την στηρίξουμε, να την αναδείξουμε και βέβαια να την ενισχύσουμε.

Η 86η ΔΕΘ πραγματοποιείται σε μια συγκυρία με υπαρκτές δυσκολίες για την ευρωπαϊκή οικονομία που αναπόφευκτα επηρεάζει και τη χώρα μας.

Οι εισαγόμενες κρίσεις του ενεργειακού κόστους με τη άνοδο των τιμών προκαλεί ανατροπές σε κάθε προϋπολογισμό. Η αβεβαιότητα επιτείνεται από την αδυναμία πρόβλεψης του χρονικού διαστήματος και της έντασης που θα έχει η κρίση.

Είναι αλήθεια πως η ελληνική κυβέρνηση με μια σειρά μέτρων, αξιοποιώντας τα αυξημένα έσοδα και το δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί, έχει λάβει μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και πολιτών για την άμβλυνση των επιπτώσεων.

Την ίδια στιγμή η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από τη μία και η σημαντική ευκαιρία που δίνει το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καλλιεργούν ένα εύπορο έδαφος αναπτυξιακής μετάβασης της ελληνικής οικονομίας. Σε ένα ίδιο περιβάλλον θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη.

Η πόλη μας αλλάζει και αναβαθμίζεται μέσα από μεγάλα έργα υποδομής από το Μετρό, την Fly Over, μέχρι τις συνδέσεις του ΟΛΘ με οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα που, μεταξύ και άλλων, έρχονται να προστεθούν στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του Λιμανιού και του Αεροδρομίου.

Τα έργα υποδομής όμως δεν δημιουργούν από μόνα τους συνθήκες ανάπτυξης. Είναι το εποικοδόμημα, μιας ευρείας κοινωνικής συμφωνίας που αποτελεί τη βάση, για την ταυτότητα της πόλης.

Πολύ απλά πρέπει να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα «ποιός είναι ο στόχος μας για την πόλη;».

Αυτός πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να έχεις τρεις βασικές διαστάσεις, αξιοποιώντας την θέση, τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης:

  • Τουριστικός προορισμός 12μηνης διάρκειας με αξιοποίηση, εκτός της ιστορικής-πολιτιστικής ταυτότητας, και του χαρακτήρα city break και της γαστρονομίας-ψυχαγωγίας.
  • Εκπαιδευτικό-ερευνητικό hub με βάση τα πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά της ιδρύματα και σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή.
  • Διαμετακομιστικό κέντρο και πύλη εισόδου προϊόντων στην Βαλκανική, με αξιοποίηση Λιμανιού, Αεροδρομίου, Εγνατίας και ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου με βάση την πλεονεκτική γεωγραφική της θέση.

Τρεις διαστάσεις που οικοδομούν μια πόλη σύγχρονη και εξωστρεφή, μια πόλη για να δημιουργείς και να ζεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ