ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Ματ σε τρεις κινήσεις

Θεσσαλονίκη: Ματ σε τρεις κινήσεις
Το μετρό, το λιμάνι, οι επεκτάσεις της Εγνατίας Οδού, ο προαστιακός αλλά και η ανάπλαση της ΔΕΘ θα αλλάξουν την εικόνα μέσα στα επόμενα χρόνια. INTIME/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Η Θεσσαλονίκη μέσα στην επόμενη πενταετία θα είναι μια άλλη πόλη, μου εξηγούσε κορυφαίος παράγοντας κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου.

Το μετρό, το λιμάνι, οι επεκτάσεις της Εγνατίας Οδού, ο προαστιακός αλλά και η ανάπλαση της ΔΕΘ θα αλλάξουν την εικόνα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το μεγάλο στοίχημα όμως, συνέχισε, είναι η Θεσσαλονίκη να αξιοποιήσει αυτή την αλλαγή, περνώντας στο επόμενο επίπεδο, όχι μόνο εντός της χώρας αλλά και σε σύγκριση με όλα τα Βαλκάνια.

Και μπορεί να το κάνει, αρκεί να κινηθεί σε τρεις άξονες που θα οδηγήσουν σε τρεις κινήσεις ματ για την πόλη.

Ο πρώτος είναι ο τουρισμός: Τα μηνύματα από τη φετινή σεζόν σε όλη την Ελλάδα. Και στη Χαλκιδική, παρά την απουσία των Ρώσων τουριστών οι αφίξεις και τα έσοδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η Θεσσαλονίκη λοιπόν, μπορεί και οφείλει να μετατραπεί σε έναν πρώτης τάξεως, δωδεκάμηνο τουριστικό προορισμό, προσελκύοντας επισκέπτες από όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνο. Με νέα ξενοδοχεία, μια αναβαθμισμένη γαστριμαργική σκηνή, πολλαπλές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και βελτιωμένη οδική και σιδηροδρομική σύνδεση, η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα φόντα για να πολλαπλασιάσει τους επισκέπτες.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τα logistics: Η αξία της πόλης στο χρηματιστήριο των μεταφορών ανεβαίνει κατακόρυφα, αποτελώντας πύλη εισόδου και στο μέτωπο της ενέργειας καθώς οι νέες επενδύσεις που πραγματοποιούνται τη μετατρέπουν σε ενεργειακό κόμβο. Ταυτόχρονα, τα έργα στο λιμάνι, η σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο, η αναβάθμιση της Εγνατίας και η δημιουργία dry ports σε γειτονικές χώρες συμπληρώνουν το παζλ της αναβάθμισης.

Όσο για τον τρίτο, αυτός σχετίζεται με την παιδεία και την έρευνα και τεχνολογία: Ήδη επενδύσεις όπως αυτή της Pfizer αποδεικνύουν ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να φιλοξενήσει και να αναδείξει ανθρώπινο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, η πρωτόγνωρη ζήτηση για ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά επιβεβαιώνει το διεθνές ενδιαφέρον για ποιοτική εκπαίδευση στην πόλη.

Ο συνδυασμός των δύο μπορεί να προικίσει τη Θεσσαλονίκη αφενός με λαμπρά μυαλά και αφετέρου με σταθερές χρηματοροές από χιλιάδες νέους στην πλειονότητά τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν και να διασκεδάσουν στην πόλη.

Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω είναι πως ο βαθμός της επιτυχίας εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια τη Θεσσαλονίκη. Τα μεγάλα έργα έχουν πάρει ήδη το δρόμο τους και πλέον αυτό που χρειάζεται είναι η μαγιά που δημιουργηθούν να αξιοποιηθεί και να φέρει υπεραξία.

Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από κατά τόπους πρωτοβουλίες, καινοτομίες και δράσεις που δεν απαιτούν τη συνδρομή της κεντρικής διοίκησης.

Χρειάζεται όμως τοπικό όραμα, όρεξη και μια ομάδα ανθρώπων που θα δουν τις δυνατότητες της πόλης. Γιατί, όπως και στο σκάκι, οι κινήσεις που θα φέρουν το ματ υπάρχουν στη σκακιέρα, χρειάζεται όμως κάποιος να «διαβάσει» το ταμπλό και να τις κάνει πράξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ