ΑΠΟΨΕΙΣ

2022: Το νέο έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό

2022: Το νέο έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό
Ο ελληνικός τουρισμός οφείλει να αναμετρηθεί με τις χρόνιες αδυναμίες του αλλά και να σταθεί καινοτόμος και αποτελεσματικός στις νέες προκλήσεις που είναι ήδη εδώ Unsplash

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού συμπίπτει φέτος με ένα νέο έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.

Μέχρι σήμερα, το 2019 ήταν το έτος αναφοράς και δικαιολογημένα καθώς η ελληνική τουριστική βιομηχανία κατέγραψε τότε τα μεγαλύτερα ποσοτικά ρεκόρ της ιστορίας της σε αφίξεις και έσοδα.

Όμως πλέον ως νέο έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό καθιερώνεται το 2022. Ο βασικότερος λόγος είναι διότι από απόλυτο μηδέν στο οποίο βρεθήκαμε τον Μάρτιο του 2020, ελέω πανδημίας, καταφέραμε φέτος, μέσα σε δυο χρόνια, να φτάσουμε στην πλήρη επανεκκίνηση ενός κλάδου ο οποίος τότε έδειχνε να βρίσκεται για τα καλά στο καναβάτσο. Ακόμα κι αν φέτος ξεπεράσουμε σε έσοδα το 2019 κάτι που, όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ πιθανό, το μεγάλο επίτευγμα τελικά θα είναι η ολική επαναφορά του σημαντικότερου κλάδου της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εκείνη που με ένα συνεκτικό κι εφαρμόσιμο σχέδιο -ήδη από το πρώτο τρίμηνο της πανδημίας- έβαλε πλάτη και κατάφερε όχι απλά να κρατήσει όρθιο τον τουρισμό μας αλλά να τον καταστήσει και πάλι πρωταγωνιστή. Με πάνω από 3 δισ. ευρώ άμεση οικονομική στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων κι εργαζόμενων του κλάδου, με διαδικασίες και υγειονομικά πρωτόκολλα που εφάρμοσαν και άλλες χώρες, με ενεργητική παρέμβαση στην λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως με την υιοθέτηση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, εξαιρετική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στον κλάδο και με συστηματική ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό με τον ΕΟΤ σε πρωταγωνιστικό ρόλο, καταφέραμε να φέρουμε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που καταγράφονται φέτος.

Ο ελληνικός τουρισμός οφείλει να αναμετρηθεί με τις χρόνιες αδυναμίες του αλλά και να σταθεί καινοτόμος και αποτελεσματικός στις νέες προκλήσεις που είναι ήδη εδώ

Το 2022 όμως αποτελεί ορόσημο και για έναν ακόμα λόγο. Διότι από εδώ και πέρα, σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί διεθνώς, ο ελληνικός τουρισμός οφείλει να αναμετρηθεί με τις χρόνιες αδυναμίες του αλλά και να σταθεί καινοτόμος και αποτελεσματικός στις νέες προκλήσεις που είναι ήδη εδώ.

Η μετάβαση στην βιωσιμότητα, η έμφαση στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών, η επένδυση στην αυθεντικότητα της τουριστικής εμπειρίας αλλά και η έμφαση στην γνώση και τις δεξιότητες αποτελούν μεγάλα στοιχήματα για το πολύ κοντινό μας μέλλον. Είμαι αισιόδοξος ότι και τώρα θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα τα καταφέρουμε ξανά με την συνεργασία όλων: κεντρικού κράτους, αυτοδιοίκησης, θεσμικών φορέων, επιχειρήσεων και εργαζόμενων του κλάδου. Και ειδικά στους εργαζόμενους που έβαζαν και συνεχίζουν να βάζουν πλάτη ειδικά φέτος που λόγω ελλείψεων προσωπικού υπερέβαλλαν εαυτόν, αξίζει να τους αφιερώσουμε την σημερινή παγκόσμια ημέρα τουρισμού!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ