ΑΠΟΨΕΙΣ

Ίλον Μασκ: Υπερήρωας ή Υπερκακός - Τι κοινό έχει με τον Thanos;

Ίλον Μασκ: Υπερήρωας ή Υπερκακός - Τι κοινό έχει με τον Thanos;
Τα βήματα προς την «σωτηρία» ή την «κατάκτηση» του πλανήτη Getty Images / Gotham / Contributor

Ο Ίλον Μασκ έχει όλα τα προσωπικά χαρακτηριστικά αλλά και τα εργαλεία για να γίνει ο επόμενος «Thanos» στην πραγματική ζωή και η εξαγορά του Twitter είναι μόνο ένα από τα βήματα που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν εκεί.

Το παιδί που δεχόταν μπούλινγκ στο σχολείο, εγκατέλειψε τη Νότια Αφρική στα 17 του χρόνια για να αποφύγει την στρατιωτική θητεία σε μια χώρα που ο στρατός καταπίεζε τους μαύρους νοτιοαφρικανούς πολίτες και εξελίχθηκε στον καινοτόμο επιχειρηματία που η εφημερίδα New York Times έχει περιγράψει ως «τον πιο σημαντικό και επιτυχημένο επιχειρηματία στον κόσμο».

Ο Μασκ στα 51 του έτη είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, ο οραματιστής πίσω από την SpaceX, CEO της Tesla και πλέον είναι και ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, μετά την εξαγορά της εταιρείας έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Είναι μια πραγματικότητα πως από την αρχή της καριέρας του εργάζεται σε projects που είναι μοναδικά και δίνουν ώθηση στην βελτίωση τόσο του τομέα μεταφορών, όσο και της ηλιακής ενέργειας. Ενώ έχει μοιραστεί με όλο τον κόσμο τα σχέδια του να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μια ανθρώπινη αποικία στον πλανήτη Άρη, στο μέλλον.

Τα βήματα προς την «σωτηρία» ή την «κατάκτηση» του πλανήτη

Φεύγοντας από την Νότια Αφρική ο Ίλον Μασκ έζησε για λίγο με συγγενείς στον Καναδά και σπούδασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου έλαβε δύο πτυχία στις Επιχειρήσεις και στην Φυσική. Τα πρώτα του βήματα στις επιχειρήσεις έγιναν με τη δημιουργία της Zip2 (την οποία πούλησε έναντι 341 εκατ. δολαρίων) και της X.com, η οποία μετονομάστηκε PayPal και το 2002 εξαγοράστηκε από το eBay έναντι 1,5 δισ. δολαρίων.

Η τρίτη επιχείρηση που ίδρυσε φαίνεται να πλησιάζει πιο κοντά στον πραγματικό του «στόχο». Η Space Exploration Technologies (SpaceX) ξεκίνησε το 2002 με προσωπικό κεφάλαιο ύψους 100 εκατ. δολαρίων και έγινε η πρώτη εμπορική εταιρεία που έστειλε διαστημόπλοιο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο Μασκ έχει δηλώσει πως βλέπει την εξερεύνηση του διαστήματος ως «σημαντική» για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της ανθρώπινης ζωής.

Ακόμα ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τον Ίλον Μασκ είναι η κλιματική αλλαγή. Η ανησυχία αυτή τον οδήγησε στη δημιουργία της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla αλλά και σε μια σειρά επενδύσεων, όπως στην εταιρεία φωτοβολταϊκών SolarCity, ενώ παράλληλα υποστηρίζει εγχειρήματα που προωθούν τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, ο Μασκ πιστεύει πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Έτσι είπε να «προλάβει» τις συνθήκες και το 2015 δημιούργησε την OpenAI για να προωθήσει και να κατασκευάσει «φιλική AI» που θα «βοηθήσει την ανθρωπότητα». Το 2016 λάνσαρε την Neuralink που στόχο έχει να «συνδέσει» τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστές. Μεταξύ άλλων μια τέτοια λειτουργία θα μπορούσε να ανακουφίσει τα συμπτώματα χρόνιων παθήσεων υγείας όπως η κατάθλιψη και η νόσος Πάρκινσον.

Το τελευταίο επιχειρηματικό βήμα του Έλον Μασκ ήταν – μετά από μια σειρά καθυστερήσεων - η απόκτηση του Twitter, για την οποία ο ίδιος έχει πει ότι δεν το έκανε επειδή ήταν «εύκολο» ή «για να βγάλει χρήματα», αλλά για «να προσπαθήσει να βοηθήσει την ανθρωπότητα». Και πάλι.

Συγκεκριμένα, ο Μασκ είπε ότι αγόρασε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθήσει την ανθρωπότητα και ότι ήθελε «ο πολιτισμός να έχει μια κοινή ψηφιακή πλατεία της πόλης».

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι βλέπει το Twitter ως θεμέλιο για τη δημιουργία μιας «σούπερ ηλεκτρονικής εφαρμογής» (super app) που προσφέρει τα πάντα, από μεταφορές χρημάτων μέχρι αγορές και υπηρεσίες οδικής μεταφοράς.

Βέβαια... το πρώτο του βήμα ήταν να διαλύσει το Διοικητικό Συμβούλιο και να γίνει ο ίδιος ο μοναδικός διευθυντής της εταιρείας. Παίρνοντας στα χέρια του τα ηνία του Twitter, ο Ίλον Μασκ θα είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος σε τρεις διαφορετικές εταιρείες, την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και την διαστημική εταιρεία SpaceX, με αναλυτές της Wall Street να εκτιμούν ότι πρόκειται για μια απόφαση που θα πιέσει και θα φέρει στα όριά του τον δισεκατομμυριούχο.

«Αποστολή για τη σωτηρία του πλανήτη»

Σύμφωνα με το βιογραφικό βιβλίο για τη ζωή του Έλον Μασκ «Αποστολή για τη σωτηρία του πλανήτη», πίσω από τα καινοτόμα εγχειρήματα βρίσκεται ένα σχολιαρόπαιδο που θέλει να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Οι «φίλοι» των ταινιών φαντασίας, τύπου Marvel και DC, ξέρουν πως αυτό το σκεπτικό μπορεί να δημιουργήσει τόσο υπερήρωες, όσο και υπερκακούς. Όμως τείνει να είναι κάπως προβληματικό, καθώς σπάνια μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχημένα από κάποιον που δεν έχει «τέλειο» χαρακτήρα και ισορροπημένη σκέψη. Μάλιστα, μπορεί να εντοπίσει κανείς κοινά σημεία με το σκεπτικό του Thanos, του υπέρτατου αντιήρωα που με ένα χτύπημα των δαχτύλων του εξάλειψε στο 50% την κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη Γη επειδή «οι άνθρωποι προκάλεσαν την έλλειψη πόρων», όπως υποστήριζε.

Ο Thanos πίστευε ότι οι πράξεις του ήταν η λύση που θα έλυνε το πρόβλημα της ανθρωπότητας και θα έδινε μια δεύτερη ευκαιρία στον πλανήτη να αναγεννηθεί. Πίστευε ότι αυτό που έκανε ήταν «για να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος». Βέβαια, αν και μπορεί να εντοπίσει κανείς την λογική πίσω από τις πράξεις, ελάχιστοι είναι αυτοί που συμφωνούν με την άποψη πως η εξάλειψη της ζωής στον πλανήτη ήταν η «καλύτερη ιδέα».

Τι θα συμβεί λοιπόν αν ο Έλον Μασκ… χάσει το μυαλό του και «ξεφύγει»; Άλλωστε, μπορεί να πεις κανείς πως ο Μασκ έχει ήδη τα εργαλεία, τις ικανότητες και την οικονομική άνεση να εφαρμόσει το δικό του «σενάριο - καταστροφικής - σωτηρίας» αν το επιθυμεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ