ΑΠΟΨΕΙΣ

Συνεχίζοντας στον δρόμο της υπευθυνότητας, της σταθερότητας και της συνέπειας

Συνεχίζοντας στον δρόμο της υπευθυνότητας, της σταθερότητας και της συνέπειας
AP Photo/Petros Giannakouris

Στην αυγή της νέας, εκλογικής για την Ελλάδα χρονιάς και ταυτόχρονα μιας χρονιάς – πρόκληση για την παγκόσμια και, κυρίως, για την ευρωπαϊκή οικονομία, η χώρα μας πορεύεται με αυτοπεποίθηση στον δρόμο της προόδου, της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και της εθνικής αυτοπεποίθησης.

Υπερήφανη για τα σημαντικά επιτεύγματα των τελευταίων 3,5 ετών και αισιόδοξη για το μέλλον.

Διότι, σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, με έναν κόσμο σε διαρκή κρίση και την Ελλάδα αντιμέτωπη με πρόσθετες, εθνικές προκλήσεις, προερχόμενες κυρίως από την επιθετικότητα της γείτονος και το αποτύπωμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης, πολίτες και πολιτεία, τα καταφέραμε.

Τα καταφέραμε καλύτερα από πολλές άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες.

Κλείσαμε επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος, αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά, υποδειγματικά – όπως αναγνωρίζεται διεθνώς – τις κρίσεις και προκλήσεις του παρόντος και θέσαμε ισχυρά θεμέλια για ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο, για εμάς και τα παιδιά μας.

Καταστήσαμε έτσι, την Ελλάδα του 2023, πολύπλευρα ισχυρότερη από την Ελλάδα του 2019.

Μέσα σε 3,5 ταραχώδη χρόνια, η χώρα μας σημείωσε μεγάλη, αδιαμφισβήτητη πρόοδο: εξήλθε από την Ενισχυμένη Εποπτεία και κατέκτησε έναν-έναν σχεδόν όλους τους στόχους της στο πεδίο της οικονομίας. Μια οικονομία που άντεξε στις κρίσεις, ανασυγκροτήθηκε εν μέσω αυτών και, πλέον, αναπτύσσεται με έναν από τους πιο γοργούς ρυθμούς στην Ευρώπη, ξεχωρίζοντας για τις επιδόσεις, την ανθεκτικότητα και τη δυναμική της. Και προβλέπεται να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά και φέτος.

Μια οικονομία που μετασχηματίζεται, παράγει και εξάγει καλύτερα και περισσότερο, προσελκύει επενδύσεις ρεκόρ – που έχουν φέρει, ήδη, 250.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα – και δημιουργεί ευκαιρίες και καλύτερες προοπτικές για όλους.

Μια οικονομία που κατάφερε να ανακτήσει τον χαμένο εθνικό πλούτο της περασμένης δεκαετίας, που είχε συρρικνωθεί κατά το ¼ περίπου, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της Ελλάδας φέτος να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2010. Ανάλογη βελτίωση εμφανίζει και η αγορά εργασίας, με την ανεργία να έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ και οι τράπεζες έχουν ανακτήσει τον ρόλο τους ως χρηματοδότη της μακροχρόνιας ανάπτυξης.

Παράλληλα, και παρά την πρωτοφανή στήριξη της κοινωνίας με μέτρα άνω των 50 δισ. ευρώ, η ελληνική οικονομία κινείται στο μονοπάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας, καταγράφοντας τεράστια μείωση – πρωτόγνωρη στα ευρωπαϊκά επίπεδα – του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, και επιστρέφει φέτος σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Μια οικονομία με χαμηλότερους φόρους, που εξ αυτού υπερ-αποδίδει και μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει αποτελεσματικά τους πολίτες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, έχει εμπεδωθεί διεθνώς ένα υψηλό αίσθημα κύρους, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας για τη διακυβέρνηση της Ελλάδας και την άσκηση της οικονομικής της πολιτικής. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι απολύτως εφικτή, η κατάκτηση εντός του 2023, του μεγάλου εθνικού μας στόχου για επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, που θα απελευθερώσει περαιτέρω τη δυναμική της οικονομίας μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα να συνεχίσει στον δρόμο της υπευθυνότητας, της σταθερότητας και της συνέπειας, ώστε να αξιοποιήσει την επιτευχθείσα πρόοδο ως βατήρα για το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για μια ακόμη ισχυρότερη οικονομία, με περισσότερες δουλειές και καλύτερες αμοιβές. Για μια πιο ευημερούσα και συνεκτική κοινωνία.

Είναι, λοιπόν, αυτοί οι λόγοι για τους οποίους είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι το τιμόνι της χώρας, στα χέρια εκείνων που ξέρουν να αντιμετωπίζουν τις τρικυμίες. Ώστε να καταστεί το 2023, η αφετηρία μιας νέας αισιόδοξης πορείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ