ΑΠΟΨΕΙΣ

Νέα αύξηση επενδύσεων και στήριξη των ευάλωτων, οι στρατηγικές προτεραιότητές μας το 2023

Νέα αύξηση επενδύσεων και στήριξη των ευάλωτων, οι στρατηγικές προτεραιότητές μας το 2023
Pixabay

Το 2023 παραλαμβάνει τη σκυτάλη από το 2022 σ’ ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την έγκυρη επιθεώρηση «Economist», πρώτη σε όλο τον κόσμο σε ένα συνδυασμό οικονομικών επιδόσεων: υψηλή ανάπτυξη, μειωμένη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, στενό εύρος πληθωρισμού και υπεραπόδοση χρηματιστηρίου.

Η χώρα μας κινείται με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και μάλιστα επιτυγχάνοντας τριπλό ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και τουριστικών εσόδων.

Νέες επενδύσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή τροχιά αποκλιμάκωσης, έχοντας απομακρυνθεί από τα υψηλά του κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Κι όλα αυτά εν μέσω πολέμου και μιας πρωτοφανούς κρίσης (ενεργειακής, πληθωριστικής, πανδημικής) και σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Σ’ αυτό το περιβάλλον οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία είναι μεγάλες. Ο δρόμος μπροστά μας είναι ακόμη ανηφορικός, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Έχουμε, όμως, τη βούληση, το σχέδιο και κυρίως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που είχε ποτέ στη διάθεσή της η χώρα μας ώστε να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα προς όφελος της πατρίδας μας και του ελληνικού λαού.

Ήδη, η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι τώρα 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ φέτος ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ 2014-20 με απόλυτη απορρόφηση των πόρων του και ενεργοποιείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό το νέο ΕΣΠΑ 2021-27, το οποίο η χώρα μας πρώτη στην ΕΕ-27 υπέβαλε κι έλαβε την έγκριση κι έχει ήδη ξεκινήσει την προκήρυξη δράσεων και την απορρόφηση πόρων.

Οι πόροι αυτοί είναι σημαντικοί, πέραν –προφανώς -των έργων υποδομής, και για την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό παράγοντα για να διατηρηθεί η ελληνική οικονομία σε θετικό έδαφος ανάπτυξης το 2023 και μάλιστα με τριπλάσιο ρυθμό συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαϊκό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε εγγράψει περί τα 12 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό ώστε να υλοποιήσουμε φέτος το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της τελευταίας 10ετίας. Παράλληλα, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι επίκειται νέο ιστορικό ρεκόρ ιδιωτικών επενδύσεων.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλο όπως αποτυπώνεται στα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί και υποβάλλονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και συγκεκριμένα 9,5 δις ευρώ από το σκέλος των δανείων και 2 δις ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, του ΕΣΠΑ με αιχμή τα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα που προκηρύσσονται, του νέου, ελκυστικού θεσμικού πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων (20 επενδυτικά σχέδια, ύψους 7 δις ευρώ), του καινούργιου Αναπτυξιακού Νόμου, του σύγχρονου χρηματοδοτικού εργαλείου των ΣΔΙΤ, των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Παράλληλα με τις επενδύσεις, στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας είναι η στήριξη των πολιτών και ιδίως των πιο ευάλωτων που το εισόδημά τους πλήττεται από τον υψηλό ακόμη, παρά την αποκλιμάκωσή του, πληθωρισμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση προχωρούμε με το market pass και το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο παράγει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα, θεσμικές μεταρρυθμίσεις και βεβαίως αυστηρούς ελέγχους στην αγορά, τους περισσότερους που έγιναν ποτέ, μέσω της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), στην οποία παρέχουμε αναβαθμισμένες τεχνολογικές δυνατότητες.

Με σκληρή δουλειά και σχέδιο πιστεύω ότι το 2023 μπορεί και θα αποδειχθεί μια καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ