ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι επενδύσεις θα μας κρατήσουν και το 2023 εκτός ύφεσης

Οι επενδύσεις θα μας κρατήσουν και το 2023 εκτός ύφεσης
Unsplash

Στο δυσμενές κλίμα, που δημιουργήθηκε από τις μεγάλες, διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις (πανδημία Covid-19 και παγκόσμια ενεργειακή-πληθωριστική κρίση) και από την τουρκική προκλητικότητα, η κυβέρνηση επέδειξε τα απαιτούμενα αντανακλαστικά.

Με τις πολιτικές μας καταφέραμε να αλλάξουμε, προς το καλύτερο, την εικόνα της οικονομίας. Πετύχαμε έναν εξαιρετικά, υψηλό ρυθμό ανάπτυξης το 2022 (εκτίμηση οικονομικού επιτελείου: 5,6%, Κομισιόν: 6% και ΟΟΣΑ: 6,7%). Η απασχόληση αυξήθηκε, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί κάτω του 12% τον Σεπτέμβριο του 2022 (για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010). Με το ΑΕΠ να υπερβαίνει τα 210 δισ. ευρώ, το 2022, το χρέος από 186,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2018 και 180,7% το 2019, έφτασε πια σε 168,9% το 2022 και αναμένεται να διαμορφωθεί σε 159,3% το 2023, αλλάζοντας τη συνολική προοπτική της χώρας.

Ταυτόχρονα, από το έλλειμμα, ύψους 1,6% του ΑΕΠ το 2022, οδεύουμε, πλέον, προς την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023. Εξέλιξη, που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του τρέχοντος έτους. Άλλωστε οι αγορές έχουν αναγνωρίσει την πρόοδο που καταγράφει η ελληνική οικονομία, εν μέσω πρωτόγνωρων κρίσεων. Γεγονός, που αποτυπώνεται στις 12 αναβαθμίσεις από κορυφαίους οίκους αξιολόγησης τα τελευταία τρία χρόνια (πέντε από αυτές έγιναν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία).

Σημαντικό μερίδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας είχαν οι μεταρρυθμίσεις, η υλοποίηση των οποίων έχει θέσει τις βάσεις για τον απώτερο στόχο, αυτόν της διατηρήσιμης ανάπτυξης. Είναι αξιοσημείωτο πως στα χρόνια της διακυβέρνησής μας, έχουν εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο περίπου 400 νέοι νόμοι -η πλειονότητα εν μέσω υγειονομικής κρίσης- που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, την κοινωνική προστασία, τη δικαιοσύνη, την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, τις συντάξεις και τη ψηφιοποίηση του Κράτους, που αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών προς το καλύτερο.

Και όλα αυτά, ενώ ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, προβαίνοντας σε σημαντικές δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, απαντώντας -κατ’ αυτόν τον τρόπο- στην απιελή που εκδηλώνεται από την Τουρκία.

Και αν υπάρχει ένας βασικός λόγος, που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας το 2023, αυτός είναι οι επενδύσεις που μας κράτησαν και θα μας κρατήσουν και φέτος εκτός ύφεσης. Ακόμη και αν αυτή «χτυπήσει» τους κύριους εμπορικούς μας εταίρους, εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων στην Ευρώπη και διεθνώς.


Οι επενδύσεις αυξήθηκαν, κατά 30% περίπου, τη διετία 2021-2022 (είχαν θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ μας, κάτι που δεν συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη), σε σύγκριση με το 2019, χάρη στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος από τις μειώσεις φόρων και εισφορών, τις ευρείες, αλλά και τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα.


Σ’ αυτό το πεδίο είναι καταλυτικός ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το Εθνικό Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» υλοποιείται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τα αντίστοιχα σχέδια άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

Στο σκέλος επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, 440 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ, τα οποία εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του «Ελλάδα 2.0», δηλαδή στην «Πράσινη μετάβαση», στην «Ψηφιακή μετάβαση», σε «Απασχόληση - Δεξιότητες - Κοινωνική Συνοχή» και σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

Στο σκέλος των δανείων, αντίστοιχα, που είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο που είχε ποτέ η χώρα μας, έχουν υποβληθεί, μέχρι στιγμής, επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους που προσεγγίζει τα 11 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις - ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και υπηρεσίες). Από αυτά, έχουν υπογραφεί, ήδη, δανειακές συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων, άνω των 2 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η υλοποίηση στοχευμένων πολιτικών για την ευημερία των πολιτών και η απαρέγκλιτη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος αποδίδουν καρπούς. Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά, διασφαλίζοντας τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ