ΑΠΟΨΕΙΣ

Συνεχίζοντας τη δυναμική πορεία της οικονομίας

Συνεχίζοντας τη δυναμική πορεία της οικονομίας
Pixabay

Το 2022 η ελληνική οικονομία βρέθηκε εκ νέου αντιμέτωπη με μια σειρά «εξωγενών αρνητικών επιδράσεων», όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη πληθωριστική έκρηξη τιμών ενέργειας αλλά και των καταναλωτικών προϊόντων, με τη πολιτική μηδενικού covid στην Κίνα και με την αναπόφευκτη διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων, καθώς και με τη διεύρυνση της ρήξης μεταξύ αμερικανικού και κινεζικού πολιτικού κατεστημένου, γεγονός που αργά αλλά σταθερά αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο παράγοντα στην περαιτέρω διεύρυνση της παγκοσμιοποίησης.

Απέναντι, λοιπόν, στις συνεχόμενες προκλήσεις αυτών των δύσκολων καιρών, η ελληνική οικονομία συνεχίζει απτόητη την προσπάθεια ανάκαμψής της, εκπλήσσοντας τη συντριπτική πλειονότητα αναλυτών και οικονομολόγων.

Ωστόσο, βαδίζοντας προς το 2023, η πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι το πώς θα συνεχίσει τη δυναμική της πορεία, έχοντας πλέον εξαντλήσει τις «εύκολες» και «προφανείς» δεξαμενές ανάπτυξης, όπως επι παραδείγματι αυτής του τουρισμού και εν μέσω βέβαια μιας αχαρτογράφητης κατάστασης σε γεωπολιτικό επίπεδο που συνεχίζει να ασκεί πίεση σε πληθωριστικό επίπεδο εκτοξεύοντας τις τιμές ενέργειας.

Η απάντηση σίγουρα είναι δύσκολη σε αυτά τα προφανή ερωτήματα, αλλά φαίνεται πως υπάρχει.

Από τη μία η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει στο ενεργειακό, μια από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στην Ευρώπη για να μετριάσει τις άμεσες επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το «κλειδί», όμως, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος φαίνεται πως μακροπρόθεσμα βρίσκεται στις νέες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής ενέργειας, από αυτό των αντίστοιχων επενδύσεων σε φυσικό αέριο ή λιγνίτη. Προσελκύοντας και ενισχύοντας, μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 και των άλλων επενδυτικών εργαλείων, μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ σταδιακά θα γινόμαστε όλο και λιγότερο όμηροι των απρόβλεπτων αυξήσεων στις διεθνείς τιμές της ενέργειας.

Αυτό άλλωστε δείχνει και η πρωτοβουλία της δημοσίευσης της δεύτερης εμβληματικης πρόσκλησης του ΕΣΠΑ 2021-2017 που θα αφορά εκείνη της «Πράσινης Μετάβασης των ΜμΕ», και έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ καθιστώντας με αυτό τον τρόπο την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας ενεργειακά αυτόνομες.

Από την άλλη είναι βέβαιο πως χρειαζόμαστε μια ανάπτυξη βασισμένη στις επενδύσεις του ιδιωτικού αλλά και δημόσιου τομέα.

Η υλοποίηση του ΠΔΕ 2023 θα συντελέσει στην στήριξη της οικονομίας με αναπτυξιακές δράσεις και ταυτόχρονα να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Δημοσιονομικός στόχος παραμένει η, κατά το δυνατό, ταχύτερη απορρόφηση των προβλεπόμενων πόρων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να εξασφαλιστεί έγκαιρα η μέγιστη δυνατή εισροή της ενωσιακής συνδρομής στο πλαίσιο των αναπτυξιακών στόχων.

Προβλέπεται ότι συνολικά θα δαπανηθούν από το ΠΔΕ πόροι ύψους 11,77 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 5,27% του ΑΕΠ της χώρας, και κατανέμονται σε 6,8 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 1,5 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και 3,47 δισ. ευρώ για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Και φυσικά χαρακτηριστική είναι η δύναμη πυρός που αναπτύσσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (π.ΤΑΝΕΟ)από τη συνεχόμενη εισροή νέων επενδυτικών ταμειων.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από private equity και venture capital διαχειριστές οι οποίοι μοχλεύουν με τη σειρά τους και ιδιωτικά, δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία και κυβέρνηση. Μέσω της ΕΑΤΕ ξένα μεγάλα funds αναμένεται να επενδύσουν τα επόμενα 3 χρόνια εφόσον συνεχίσει και η πολιτική σταθερότητα, σε ελληνικές ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις αλλά και επιπλέον πολυεθνικοί κολοσσοί να εισέλθουν στη χώρα μας δημιουργώντας νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και αντιστρέφοντας το brain drain που δημιουργήθηκε την εποχή της κρίσης.

Το 2023, η ελληνική κοινωνία αναμένεται να αφήσει οριστικά πίσω της τις αλλεπάλληλες κρίσεις και με τη βοήθεια των κυβερνητικών πρωτοβουλιων , της συνέχισης της πολιτικής σταθερότητας αλλά και των τεράστιων επενδυτικών πόρων που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτακη έχει εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια, να θέσει στέρεες βάσεις για μόνιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ