ΑΠΟΨΕΙΣ

2023: έτος σταθμός για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

2023: έτος σταθμός για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας
Pixabay

Στο ξεκίνημα του 2023, το μόνο βέβαιο για την παγκόσμια οικονομία είναι η αβεβαιότητα.

Όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι χώρες μας θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του: Υψηλό ενεργειακό κόστος, αύξηση των επιτοκίων, διατάραξη των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, δυσχέρειες στην έγκαιρη προμήθεια α΄ και β’ υλών σε λογικό κόστος.

Όλα αυτά -καθώς και τα συνακόλουθα προβλήματα ρευστότητας- δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις μας και ιδίως τις μικρομεσαίες. Οι οποίες έχουν ήδη συσσωρεύσει έντονη κόπωση, αφού έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, μετά από 12 χρόνια αλλεπάλληλων εγχώριων και διεθνών κρίσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, το Α εξάμηνο του έτους αναμένεται αρκετά δύσκολο. Στο Β εξάμηνο, μπορούμε να ελπίζουμε ότι η κατάσταση ίσως αρχίσει να ομαλοποιείται ξανά.

Αν και ιδίως τα προβλήματα της ενέργειας, είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμα. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα περιβάλλον που καθιστά το 2023 ιδιαίτερα κρίσιμο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Είναι το έτος κατά το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε εξωγενείς κινδύνους και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το μικρό μέγεθος της οικονομίας μας, την κάνει να εξαρτάται ευθέως από μεγάλες οικονομίες άλλων χωρών. Χάρις όμως στην προσαρμοστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και σε ορισμένα στοχευμένα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε έναν εξαιρετικό ρυθμό ανάπτυξης και ένα ρεκόρ στις εξαγωγές σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Έτσι, έχουμε αποφύγει έως τώρα τα χειρότερα.

Εάν εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα, η λύση στην ενεργειακή κρίση, όπως συνέβη και στην πανδημία, δεν μπορεί παρά να είναι πανευρωπαϊκή. Ειδικότερα στη χώρα μας, όμως, οι επιχειρήσεις κι οι βιομηχανίες μας πρέπει να στηριχθούν, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να στηρίξουν την οικονομία και την κοινωνία μας. Έμπρακτη στήριξη σημαίνει ρεαλιστική πολιτική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις:

  • Ορθή αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
  • Έμπρακτη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Να μην επιτρέψουμε γειτονικές χώρες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, στηρίζοντας πιο δραστικά από εμάς τις επιχειρήσεις τους.
  • Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μας, με προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αλλά και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους μας, στα δύσκολα.
  • Προσέλκυση επενδύσεων και, ταυτόχρονα, αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός, επένδυση στην καινοτομία και πράσινη μετάβαση, όπως προστάζουν οι ανάγκες της εποχής μας. Μέσα από καλά μελετημένα προγράμματα.
  • Και βέβαια, υλοποίηση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία». Με άμεση συγκρότηση Ομάδων Εργασίας για την εξειδίκευση και τη μετουσίωσή της σε πολιτικές έμπρακτης ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας για τη βιομηχανία της χώρας.

Για όλα τα παραπάνω, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος έχει καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις και είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες στην πράξη.
Βέβαια, υπάρχει και κάτι εξίσου σημαντικό με τα παραπάνω, το οποίο διαφεύγει της εμβέλειας δράσης των επιχειρήσεών μας: Η αναγκαία πολιτική σταθερότητα.

Η χώρα μας έχει μπροστά της μία, ή πιθανότατα δύο, εκλογικές αναμετρήσεις. Ένα αποτέλεσμα δεν πρέπει με τίποτα να υπάρξει: παρατεταμένη ακυβερνησία, που θα συνεπάγεται στασιμότητα λόγω αδυναμίας λήψης αποφάσεων. Αυτό ακριβώς, δηλαδή, το οποίο καμία επιχείρηση δεν επιθυμεί, μετά από τόσες δυσκολίες και εν μέσω κρίσης.

Αν χαθεί πολύτιμος αναπτυξιακός χρόνος, η πολιτική αβεβαιότητα θα επιδράσει αρνητικά στην υλοποίηση επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αξιοποίηση των μεγάλων και σημαντικών κονδυλίων.

Αντιθέτως, χρειαζόμαστε ένα όσο το δυνατόν πιο σίγουρο και σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Μέσα στο οποίο, οι επιχειρήσεις μας να μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και να επενδύσουν στην εξωστρέφεια. Κι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να προσφέρουν και συνολικά στην οικονομία μας την ώθηση που χρειάζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ