ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ελληνική οικονομία μπορεί να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης

Η ελληνική οικονομία μπορεί να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης
Pixabay

Το 2023 θα είναι μια χρονιά σημαντικών προκλήσεων για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, με τις επιπτώσεις να αγγίζουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, επιδρά αρνητικά στη ζήτηση για εξαγωγές και δυσχεραίνει τις επενδύσεις.

Οι επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, αλλά και για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι των Η.Π.Α. και της Ασίας, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και το κλίμα στην οικονομία. Είναι, ωστόσο, εμφανές ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διάστημα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είναι αναμενόμενο να διατηρηθούν οι πιέσεις για την ανάπτυξη, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Δεν λείπουν, όμως, και οι λόγοι που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλειονότητά τους οι προβλέψεις θέλουν την ελληνική οικονομία το 2023 να εμφανίζει υπεραπόδοση έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται στη δυναμική ανάπτυξη που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά, αλλά κυρίως στα στοιχεία που δείχνουν βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της οικονομίας, όπως είναι η αύξηση, η διαφοροποίηση και η ενίσχυση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ της χώρας, η μείωση της ανεργίας, καθώς και η εντυπωσιακή άνοδος των επενδύσεων ιδιαίτερα σε τομείς και δραστηριότητες υψηλής τεχνολογίας.

Θετικές προσδοκίες δημιουργεί σαφώς και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του νέου ΕΣΠΑ και των άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Με την πρόσφατη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι πόροι που διοχετεύονται στη χώρα από το συγκεκριμένο μηχανισμό υπερβαίνουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που ενισχύουν σημαντικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και δημιουργούν ισχυρό ανάχωμα ενάντια στις υφεσιακές πιέσεις.

Κυρίως, όμως, υποστηρίζουν επενδύσεις απαραίτητες, για τη μετάβαση σε ένα περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο μπορεί να διασφαλίσει όρους ταχύρρυθμης, αλλά ταυτόχρονα ανθεκτικής και συμπεριληπτικής ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί σε αυτή την προσπάθεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μέσα σε ένα εξάμηνο έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος του Ελλάδα 2.0 πάνω από 290 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν επενδύσεις σε διάφορους τομείς, από τη βιομηχανία, μέχρι τον τουρισμό και την πράσινη μετάβαση. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι 167 από αυτά τα επενδυτικά σχέδια, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα, επομένως, έχει τη σπουδαία ευκαιρία, να «τρέξει» φέτος πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αξιοποιώντας αφενός το ισχυρό momentum της τελευταίας διετίας και αφετέρου την εφαρμογή νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και τη δυναμική των επιχειρήσεων, οι οποίες ενισχύουν την εξωστρέφειά τους και τοποθετούνται στις διεθνείς αλυσίδες αξίας, επενδύοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας, βεβαίως, δεν είναι διασφαλισμένη. Θα κριθεί από μια σειρά παραγόντων, που θα διαμορφώσουν το ευρύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας στο επόμενο διάστημα.

Ένας από τους βασικούς καταλύτες, είναι η απρόσκοπτη υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σκέλους του Ελλάδα 2.0 παράλληλα με το επενδυτικό, ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος σε τομείς όπως η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η ψηφιοποίηση του κράτους, η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης κ.λπ.

Εξίσου κρίσιμο ζητούμενο είναι η επιστροφή σε δημοσιονομικά πλεονάσματα το 2023, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα βελτιώσει τις χρηματοδοτικές συνθήκες για τη χώρα και θα πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο εισροών επενδυτικών κεφαλαίων.

Με δεδομένο δε, ότι διανύουμε χρονιά εθνικών εκλογών, ζητούμενο είναι να διατηρηθεί ένα πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας και συνέχειας, το οποίο θα εξασφαλίζει ακριβώς αυτές τις προϋποθέσεις: την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, την προστασία της δημοσιονομικής ισορροπίας και την ενίσχυση της επενδυτικής ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Μέχρι τώρα, με κοινή προσπάθεια της Πολιτείας και των επιχειρήσεων, η ελληνική οικονομία κατάφερε να αντεπεξέλθει σε πρωτόγνωρες αντιξοότητες. Με συνένωση δυνάμεων, σοβαρότητα και όραμα, μπορούμε να διασφαλίσουμε μια καλή πορεία και το 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ