Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές της
Μόλις αναβαθμίσαμε την Ελλάδα σε μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, από BB με θετική προοπτική σε BB+ με σταθερή προοπτική.
Ο πρώτος βασικός καταλύτης της αναβάθμισης είναι η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών. Πλέον, αναμένουμε καλύτερα αποτελέσματα και προβλέψεις για το έλλειμμα και το χρέος για την περίοδο 2022-2024, χάρη στον συνδυασμό ισχυρής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και χαμηλότερων από τις αναμενόμενες δημόσιες δαπάνες.
Αναμένουμε ότι το έλλειμμα των δημοσίων εσόδων θα μειωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ έως το 2024, από 3,8% που εκτιμάται ότι ήταν πέρυσι. Αυτό θα σήμαινε ότι το πρωτογενές ισοζύγιο επιστρέφει σε σημαντικό πλεόνασμα της τάξης του 0,9% το 2024.
Ο δεύτερος βασικός καταλύτης της αναβάθμισης είναι η σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα, με τον εγχώριο δείκτη NPL να πέφτει κάτω από 10 % για πρώτη φορά από το 2009, λόγω των συναλλαγών τιτλοποίησης στο πλαίσιο των προγραμμάτων HAPS (σ.σ. Ηρακλής) και της ευρείας οικονομικής ανάκαμψης. Αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση του ενεργητικού του κλάδου, υποστηριζόμενη από περιορισμένες νέες εισροές.
Η σταθερή οικονομική προοπτική από μόνη της υποδεικνύει ότι οι αλλαγές αξιολόγησης είναι απίθανες βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ανάληψη περαιτέρω θετικής δράσης είναι η εμπιστοσύνη σε μια συνεχή σταθερή καθοδική πορεία του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Και ταυτόχρονα βελτίωση των μεσοπρόθεσμων αναπτυξιακών δυνατοτήτων και επιδόσεων της οικονομίας.
Αντίθετα, μια διατηρούμενη ανοδική τάση του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ, για παράδειγμα λόγω της διαρθρωτικής δημοσιονομικής χαλάρωσης ή νέοι δυσμενείς κραδασμοί στην ελληνική οικονομία που επηρεάζουν την ανάκαμψη ή το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητική αξιολόγηση ή υποβάθμιση.
Έχουμε αναθεωρήσει τις μακροοικονομικές προβλέψεις μας από την τελευταία ανασκόπηση, δεδομένης της βελτίωσης του ισοζυγίου κινδύνων από την τελευταία αξιολόγηση τον Οκτώβριο και κάποιας ανθεκτικότητας στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Ανάπτυξη 0,9% το 2023 και 2,3% το 2024
Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν περιορισμένες προοπτικές για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, ενώ αναμένουμε βελτίωση της ανάπτυξης από τα μέσα του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα μέσους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 0,9% φέτος και 2,3% το 2024.
Η εφαρμογή του του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα στηρίξει τις επενδύσεις και τη ζήτηση σε ένα πλαίσιο περιορισμένης δυναμικής της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ο υψηλός, αν και μειούμενος, πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να περιορίζει τα πραγματικά εισοδήματα και υπάρχουν κίνδυνοι ενδεχόμενη στενότητα της αγοράς εργασίας να οδηγήσει σε αύξηση μισθών σε ορισμένους τομείς που εν συνεχεία θα μεταφερθούν στην υπόλοιπη οικονομία.
Αναμένουμε σταδιακή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, λόγω με τη βελτίωση των όρων εμπορίου και τις συνεχιζόμενες ισχυρές τουριστικές εισροές, από εκτιμώμενο 8,0% του ΑΕΠ σε 5,5% κατά μέσο όρο τα επόμενα δύο χρόνια.
O αντίκτυπος των εκλογών
Σύμφωνα με τις προγραμματισμένες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει δύο διαδοχικές εκλογές τους επόμενους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο εκλογικός κύκλος είναι πιθανό να είναι πιο μακρύς, μειώνοντας το πεδίο εφαρμογής της πολιτικής φέτος.
Ωστόσο, οι απότομες αλλαγές πολιτικής είναι απίθανες ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Εκτιμούμε ότι υπάρχει ευρεία δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση σε όλο το πολιτικό φάσμα καθώς και πρόσφατο ιστορικό δημοσιονομικής σύνεσης και δέσμευσης με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τόσο από αυτήν την κυβέρνηση όσο και από την προηγούμενη. Τα τελευταία χρόνια η σχέση μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων –τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης– και των ευρωπαίων και διεθνών πιστωτών ήταν πιο εποικοδομητική και το πολιτικό σκηνικό ήταν σε γενικές γραμμές σταθερό.
Το σταθερό πολιτικό σκηνικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εκτίμησή μας και έχει συμβάλει στην ανοδική δυναμική της αξιολόγησης της Ελλάδας. Η βάση μας είναι ότι η πολιτική κατάσταση θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2023.