ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ΜέΡΑ25 θα ανατρέψει το τόξο της εξάρτησης

Το ΜέΡΑ25 θα ανατρέψει το τόξο της εξάρτησης
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το ΜέΡΑ25 κατεβαίνει στις εκλογές, για να ανατρέψει τις πολιτικές της εξάρτησης και της φτωχοποίησης των πολιτών και για να φέρει ελευθερία και ευημερία.

Δυστυχώς, κατά την 4ετία 2019-2023 είδαμε μία εντυπωσιακή συναίνεση μεταξύ των κομμάτων του μνημονιακού τόξου, η οποία αποτελεί προάγγελο επικίνδυνων συγκυβερνήσεων, αν ο λαός δεν αποφασίσει τη ρήξη.

Υπάρχουν τρεις εμβληματικές περιπτώσεις μεταφοράς πλούτου από τους πολλούς στους εκλεκτούς ολιγάρχες και στα αρπακτικά του εσωτερικού και του εξωτερικού στις οποίες συνεργάστηκαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη είναι το νομοσχέδιο του Μαρτίου 2021 που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά χαρίζοντας το Ελληνικό, το ακριβότερο κομμάτι γης της Ευρώπης σε ιδιώτη, δήθεν «επενδυτή».

Η μισή σχεδόν έκταση χαρίστηκε για πάντα και το μεγαλύτερο μέρος από ό,τι απέμεινε ενοικιάστηκε για 99(!) χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στον «επενδυτή» να το κάνει ό,τι επιθυμεί (π.χ. πώληση, μεταβίβαση, υποθήκευση), χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν! Και δεν είναι μονάχα αυτά. Προβλέπει ακόμα περιορισμό (μέχρι απαγόρευσης) της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία, ενώ την ίδια στιγμή θα ανεγερθούν τεράστια εμπορικά κέντρα και ένα φαραωνικού μεγέθους καζίνο.

Παράλληλα, το δημόσιο (δηλαδή εμείς) θα χρηματοδοτήσει έργα ανάπλασης της περιοχής, η δε «επένδυση» θα χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες τις οποίες πάλι εμείς πληρώνουμε και ξαναπληρώνουμε εδώ και 13 χρόνια. Διόλου τυχαίο δεν είναι, λοιπόν, που ο εν λόγω ολιγάρχης εξέφρασε δημοσίως τις θερμές ευχαριστίες του, όχι μόνο στον κ. Σαμαρά και τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και στον κ. Τσίπρα!

Η δεύτερη περίπτωση αφορά το «Σχέδιο Ηρακλής» 1 και 2, δηλαδή την πώληση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων σε αρπακτικά funds, με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο, συνολικού ύψους έως 23 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα δύο σχετικά νομοσχέδια μπορεί να υπερψηφίστηκαν μόνο από τη ΝΔ τον Δεκέμβριο 2019 και τον Ιούλιο 2021 αντιστοίχως, αλλά θεμελιώθηκαν επάνω σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ από τον Δεκέμβριο 2015, ο οποίος όχι μόνο προέβλεπε την πώληση «κόκκινων» δανείων σε funds χωρίς ενημέρωση του δανειολήπτη, αλλά επιπλέον θεσμοθετούσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και καθιστούσε ιδιώνυμο αδίκημα την αντίσταση στις εξώσεις συμπολιτών μας από τα σπίτια τους!

Εξάλλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας μάς είπε κυνικά ότι, αν εκλεγεί, δεν θα απαγορεύσει στα funds να κάνουν πλειστηριασμούς, σημειώνοντας πως «σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί»! Αλλά ο κυνισμός του κ. Τσίπρα δεν εξαντλήθηκε σε αυτό, καθώς έρχεται προεκλογικά να βαπτίσει «προστασία των δανειοληπτών» τον σοσιαλισμό για τα αρπακτικά funds!

Η τρίτη εμβληματική περίπτωση σχετίζεται με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Κάθε φορά, λοιπόν, που λαμβάνουμε και πληρώνουμε τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που μεταβίβασε το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών της ΔΕΗ στο αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ το 2016. Το «Χρηματιστήριο Ενέργειας», όπου 4 εταιρείες εν είδει καρτέλ καθορίζουν κατά το δοκούν τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος, είναι επίσης ένα ανοσιούργημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το 2018.

Η δικαιολογία ότι «έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη» είναι ψέμα. Μόνο στην Ελλάδα το ποσοστό της ενέργειας προς «διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο» είναι 100%. Επιπροσθέτως, η τιμολόγηση γίνεται με βάση όχι το μέσο κόστος παραγωγής αλλά το οριακό, δηλαδή στην ακριβότερη τιμή. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τον Οκτώβριο 2021 είναι έργο της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκης όχι μόνο επιτρέπει να λειτουργεί το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» με τους όρους καφενείου που προαναφέρθηκαν (τέσσερις κομπραδόροι, κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες συν η ιδιωτική ΔΕΗ τζογάρουν αισχροκερδώντας ασύστολα), αλλά επιπλέον επιδοτεί τα υπερκέρδη τους μέσω δανείων που λαμβάνει, φορτώνοντας επιπλέον βάρη στο δημόσιο χρέος, τα οποία και πάλι εμείς θα πληρώσουμε.

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές της εξαθλίωσης, το ΜέΡΑ25 κάνει συγκεκριμένες αντιπροτάσεις: Ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα: Άμεση Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας με άμεση εισαγωγή διαφορετικών πλαφόν χονδρικής ανάλογα με το μέσο κόστος παραγωγής της κάθε μονάδας παραγωγής. Θα συστήσουμε ξανά μία ενιαία ΔΕΗ ως παραγωγό, μεταφορέα και πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος υπό το έλεγχο Διαβουλευτικών Συμβουλίων του λαού.

Ως προς την ακρίβεια και τη φορολογία, θα προβούμε σε Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού, που είναι η μοναδική λύση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Χρειάζεται μείωση συντελεστών ΦΠΑ από το 24% στο 15%, από το 13% στο 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από το 6% στο 0%. Επίσης, μείωση φορολογικού συντελεστή μικρών επιχειρήσεων στο 10%, μεσαίων στο 20% αλλά και αύξηση για τις μεγάλες στο 30%. Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις και κούρεμα των χρεών και των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είναι απολύτως επείγουσα η άμεση κατάργηση των πλειστηριασμών, ώστε να σταματήσει το ξεσπίτωμα των Ελλήνων. Θα προστατεύσουμε πλήρως την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ενός δημόσιου φορέα κόκκινων δανείων («Οδυσσέας»).

Θα ιδρύσουμε Οργανισμό Κοινωνικής Στέγης, που δεν θα δανείζει ούτε θα πουλάει σπίτια, αλλά θα παρέχει άρτιες, ανθρώπινες και οικολογικά δομημένες κοινωνικές κατοικίες στους νέους και στα λαϊκά στρώματα.
Μόνο με παρόμοιες πολιτικές μπορεί να σωθεί ο ελληνικός λαός από τη φτωχοποίηση και να πορευτεί προς την ανεξαρτησία και την ευημερία.

H Μαρία Απατζίδη είναι Βουλεύτρια Α΄Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

ΔΗΜΟΦΙΛΗ