ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι αγωνίες και τα αιτήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Οι αγωνίες και τα αιτήματα της Αιτωλοακαρνανίας
Το λιμάνι της Ναυπάκτου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας ευλογημένος τόπος.

Έχει την ισχυρότερη κτηνοτροφία στη χώρα, έχει την ισχυρότερη ελαιοπαραγωγή στη χώρα (το 50% της ελιάς Καλαμών παράγεται στον νομό μας), έχει το μεγαλύτερο παραλιακό μέτωπο, είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας, έχει 5 λίμνες και 2 ποτάμια, είναι ο τόπος όπου όλο το νερό που πίνει η Αθήνα, δηλαδή η μισή Ελλάδα, προέρχεται απ’αυτόν. Υπάρχουν έργα ενέργειας, μεγάλες τεχνητές λίμνες, πραγματικά ο τόπος μας είναι χαρά Θεού.

Οι κυριότεροι πυλώνες για την Ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας είναι πρώτον οι υποδομές. Ένας τόπος δε μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρχουν υποδομές. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα βέβαια, έχει για παράδειγμα ολοκληρωθεί η Ιόνια οδός, αλλά παραμένουν πολλά έργα ακόμη, όπως η Αμβρακία οδός που είναι να παραδοθεί άμεσα, η δρομολόγηση της Παραϊονίας οδού που πρέπει να προχωρήσει, η ολοκλήρωση της διαγωνίου Αντιρρίου-Λαμίας. Υπάρχουν, όμως, και έργα κεντρικής σημασίας, όπως είναι η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, ο άξονας Θέρμου-Ναυπάκτου, ο άξονας Αμφιλοχίας-Ορεινού Βάλτου που μπορεί να μας συνδέσει με τη Θεσσαλία και την Ευρυτανία, και βεβαίως ο κεντρικός Άξονας Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία.

Οι δρόμοι είναι ανάπτυξη. Όλες αυτές οι υποδομές, η βελτίωση του οδικού δικτύου και για τον κόσμο, αλλά και για τους παραγωγούς που μεταφέρουν τα προϊόντα τους, είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν, γιατί ο τόπος μας ήταν στην «άκρη» της χώρας, ενώ στην πραγματικότητα είναι στο κέντρο της.

Δεύτερος πυλώνας, ο πρωτογενής τομέας. Πρέπει να τον διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Ξέρετε πολύ καλά πως οι νέοι άνθρωποι φεύγουν από την επαρχία και τα χωριά ρημάζουν. Πρέπει αρχικά να διατηρήσουμε ό,τι έχουμε στο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα σε αγρότες, κτηνοτρόφους κλπ, και από την άλλη να ενισχύσουμε τους νέους να μπορέσουν να παραμείνουν, να δημιουργήσουν και να αναπτυχθούν.

Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα, πέρα από την απλή παραγωγή, υπάρχει η μεταποίηση, τα ΠΟΠ προϊόντα που μπορούμε να έχουμε, πρέπει ο πλούτος να παραμείνει στον τόπο μας κι όχι απλά να είμαστε οι παραγωγοί. Πρέπει η μεταποίηση και η εμπορία να μη χάνονται σε άλλες κατευθύνσεις. Όπως είπαμε, είμαστε ο πιο πλούσιος νομός αλλά πρέπει να αυξηθεί και το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών, να παραχθεί πλούτος και να παραμείνει στους πολίτες.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι, είναι η υγεία. Επειδή προέρχομαι από το χώρο της υγείας αποτελεί προτεραιότητά μου η ενίσχυση του συστήματος υγείας στο νομό μας. Οι παθογένειες που υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια να ανατραπούν. Τα δύο νοσοκομεία, του Αγρινίου και του Μεσολογγίου πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με μέσα και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως και τα Κέντρα Υγείας, που έδωσαν μάχη με την πανδημία και τα κατάφεραν, πρέπει να τα δυναμώσουμε.

Τέλος, το κομμάτι του τουρισμού. Έχουμε 6 αρχαία θέατρα, πάρα πολλά μοναστήρια, έχουμε τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού είτε στα ορεινά, είτε στο θαλάσσιο μέτωπο, με ορειβατικές διαδρομές, με αναρριχητικά κέντρα, με αλεξίπτωτα πλαγιάς, wind surf/kite surf, ορεινή ποδηλασία, moto cross κλπ.

Πρέπει, όμως, να δημιουργηθούν κι άλλες τουριστικές δομές, να εκσυγχρονιστούν οι ήδη υπάρχουσες και να βάλουμε στόχο το μεγαλύτερο παραλιακό μέτωπο της χώρας να αναπτυχθεί τουριστικά. Να φτιαχθεί ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια, να αποκτήσει η Αιτωλοακαρνανία brand.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε ο νομός μας να αποκτήσει την θέση που του αξίζει τόσο στην επιχειρηματικότητα όσο και στην αγροτική παραγωγή. Να ενισχύσουμε την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων και των επιχειρήσεων μας. Και βεβαίως, πρέπει να στηρίξουμε τους νέους αυτού του τόπου και να τους δώσουμε κίνητρα να μείνουν εδώ και να μην εγκαταλείπουν την περιοχή.

Οι νέοι είναι το μέλλον, χωρίς αυτούς σβήνει η ελπίδα. Είμαι πατέρας τριών παιδιών. Θέλω τα παιδιά μου να μείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και να δημιουργήσουν.

Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με λόγια. Απαιτείται συγκεκριμένο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την προσέλκυση και στήριξη νέων επενδύσεων, την ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Και αυτό το σχέδιο πρέπει να το κάνουμε πράξη.
Στην προσπάθεια αυτή θα είμαι στην πρώτη γραμμή!
Έχω τη γνώση και την εμπειρία αλλά και την όρεξη και το πάθος να προσφέρω στον τόπο που μεγάλωσα και αγαπώ!
Μαζί να αλλάξουμε την Αιτωλοακαρνανία! Μαζί να ανεβάσουμε την Αιτωλοακαρνανία ψηλά!

*O Θανάσης Παπαθανάσης είναι υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη Νέα Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ