ΑΠΟΨΕΙΣ

Το στοίχημα για μια βιώσιμη, κυκλική οικονομία

Το στοίχημα για μια βιώσιμη, κυκλική οικονομία

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι πλέον κάτι πολύ πιο σημαντικό από ένα αυθαίρετο χρονικό ορόσημο. Είναι πολύ πιο σημαντική από μια «τυπική» ημέρα μνήμης ή υπενθύμισης μιας υποχρέωσης.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση, ενώ η ενεργειακή μετάβαση -όπως συνειδητοποιήσαμε βίαια τους τελευταίους μήνες- δεν επιδέχεται καθυστέρησης ή κωλυσιεργίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι αδιαμφισβήτητα ένα κομβικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το πέρασμα από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ είναι ο δρόμος που καλούμαστε να ακολουθήσουμε, ενώ ο οδικός χάρτης που η πολιτεία έχει θέσει για τη χώρα μας είναι αισιόδοξος και εξαιρετικά απαιτητικός.

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι η μετάβαση αυτή να πραγματοποιηθεί συντεταγμένα, οργανωμένα και με όρους κυκλικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα όλων των εμπλεκομένων. Ούτως ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος, των καταναλωτών και νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων, τόσο εκείνων που αναπτύσσουν τις ΑΠΕ όσο και αυτών που καταναλώνουν την ενέργεια.

Σύμμαχος σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι αδιαμφισβήτητα οι τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί άλματα στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στην αποθήκευσή τους.

Παίρνοντας για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά, η άνοδος στην ενεργειακή απόδοση και στη διάρκεια ζωής των πάνελ, αλλά και ταυτόχρονα στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επένδυσης είναι εντυπωσιακή. Στην πράξη, οι σημερινές εγκαταστάσεις δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που λειτουργούσαν πριν από μία δεκαετία, ενώ η τεχνολογία κάνει άλματα μήνα με το μήνα.

Αντίστοιχη -και ακόμη πιο εντυπωσιακή- είναι η βελτίωση που παρατηρείται στις τεχνολογίες αεριοποίησης καθώς και του βιοαερίου και του βιομεθανίου. Και εδώ μιλάμε για την πεμπτουσία της κυκλικής οικονομίας, καθώς όχι μόνο παράγεται πράσινη ενέργεια, αλλά ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούνται μια σειρά από υλικά που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν βλαπτικά προς το περιβάλλον.

Έχουμε καταφέρει δηλαδή να παράγουμε ενέργεια από απόβλητα με τρόπο βιώσιμο και «πράσινο», μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα άλλων κλάδων της οικονομίας. Ενώ ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές εξελίξεις εξασφαλίζουν ακόμα καλύτερη αναλογία παραγόμενης ενέργειας, επεκτείνοντας παράλληλα τις επιλογές της πρώτης ύλης και σε άλλους, ρυπογόνους, τομείς.

Πλέον, και για να τιμήσουμε ουσιαστικά τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το «στοίχημα» είναι να προχωρήσουμε συντεταγμένα σε βιώσιμες, «πράσινες» επενδύσεις με μακρόπνοο ορίζοντα.

Αξιοποιώντας σωστά τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτείας, οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου οφείλουν να εντάξουν στον σχεδιασμό τους την πράσινη μετάβαση. Και, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με εξειδικευμένες επιχειρήσεις ανάπτυξης έργων ΑΠΕ να προχωρήσουν σε βιώσιμες επενδύσεις με γνώμονα την κυκλική οικονομία.

Γιατί η προστασία του περιβάλλοντος, τη ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και η εξασφάλιση της κυκλικότητας της οικονομίας είναι υπόθεση αλλά και υποχρέωση όλων.

Η κυρία Ελένη Μπαϊράμη είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας ECO Hellas

ΔΗΜΟΦΙΛΗ