ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέσα Οκτωβρίου ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός για τον κορωνοϊό

Μέσα Οκτωβρίου ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός για τον κορωνοϊό
Γυναίκα με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας AP Photo/Petros Giannakouris

Η οξεία φάση της πανδημίας της COVID-19, δηλαδή η φάση όπου η πανδημία θεωρείται επείγον πρόβλημα δημόσιας υγείας, έληξε επίσημα τον περασμένο Μάιο.

Την εβδομάδα που διανύουμε η Κίνα αποφάσισε να άρει τον υποχρεωτικό έλεγχο για COVID-19 στους εισερχόμενους ταξιδιώτες κλείνοντας τον κύκλο των αυστηρών μέτρων έναντι της μετάδοσης του ιού.

Αν και πλέον δεν αποτελεί πρόβλημα που μπορεί να γονατίσει το σύστημα υγείας, ο ιός όπως έχουμε πει επανειλημμένα θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και να προκαλεί προβλήματα σε ένα σημαντικό τμήμα το πληθυσμού. Αυτό έγινε για μια ακόμα φορά εμφανές με την πρόσφατη θερινή έξαρση του κορονοϊού η οποία σχετίζεται με την υποπαραλλαγή EG.5.1 που έγινε γνωστή ως “Eris” από χρήστες του διαδικτύου.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ των ασθενών που βγαίνουν θετικοί στον ιό υπερτριπλασιάστηκαν από τα τέλη Ιουνίου καθώς και ανάλογη είναι και η αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Σημαντική αύξηση στον αριθμό των ατόμων που είναι διασωληνωμένοι με τον ιό δεν είδαμε, ωστόσο παραμένουν γύρω στους 15-20 ασθενείς διασωληνωμένοι, κάτι που δεν έχουμε δει στο παρελθόν για άλλον αναπνευστικό ιό μέσα στο καλοκαίρι.

Το πιο πιθανό σενάριο, με βάση τα δεδομένα που έχουμε παρατηρήσει τις προηγούμενες χρονιές, για τον ερχόμενο χειμώνα είναι ότι θα το διανύσουμε με συνεχή κυκλοφορία του ιού και πιθανώς μία έξαρση της κυκλοφορίας του ιού θα παρατηρηθεί μετά τον Οκτώβριο και μέχρι τον Δεκέμβριο. Καθώς ο ιός εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος, τόσο για νοσηλεία όσο και για θάνατο, κυρίως για τον ευάλωτο πληθυσμό είναι πολύ πιθανό να δοθούν συστάσεις για επικαιροποιημένο εμβολιασμό σε αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει περί τα μέσα του Οκτωβρίου αν και ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η ακριβής ημερομηνία διαθεσιμότητας των νέων σκευασμάτων.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις που θα κυκλοφορήσουν τον χειμώνα, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε ποιες θα επικρατήσουν. Ωστόσο θεωρούμε πολύ πιθανή την επικράτηση της EG.5.1 μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τραβήξει η απομόνωση της Β.Α.286 που φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα οπότε και θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό να έχει αρκετά διαφορετικές ικανότητες στο να μεταδίδεται και να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η παρακολούθηση του συγκεκριμένου στελέχους μέσα στους επόμενους μήνες θα μας βοηθήσει να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα για την δυναμική του.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είναι αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ